Skupština, rasprava Mihajlovićeve sa radikalima o Kosovu, šminkanju

Skupština Srbije počela je sednicu na čijem dnevnom redu je potvrđivanje četiri ugovora, među kojima je i ugovor o kreditu od 297,6 miliona dolara kod kineske "Eksport-import" banke, za modernizaciju i rekonstrukciju mađarsko-srpske železničke veze od Beograda do Budimpešte i to za deoniocu Beograd Centar – Stara Pazova. Poslanici opozicije negodovali, navodeći da je predsednica Maja Gojković prekršila Poslovnik o radu. Zasedanje obeležila polemika ministarke Mihajlović i poslanika SRS-a.

Potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da bi u Srbiji mogla uskoro da postane sedište Sekretarijata Transportne zajednice za zemlje Zapadnog Balkana.

Obrazlažući u Skupštini Srbije potvrđivanje četiri ugovora, Mihajlovićeva je rekla da će ratifikacija Ugovora o Transportnoj zajednici omogućiti da se 7. decembra, na sastanku ministarskog saveta, izglasa da sedište Sekretarijata Transportne zajednice za Zapadni Balkan bude u Srbiji.

Istakla je da je to značajno navodeći da je jedan od strateških ciljeva Srbije povezivanje sa regionom. Ministarka kaže da je za Srbiju važno da postane nezaobilazan koridor u povezivanju Istoka i Zapada.

"Za nas je mogućnost i veliki značaj da nastavimo povezivanje brže nego što je to bilo u prethodnom periodu", rekla je Mihajlovićeva.

Naglasila je da će taj ugovor omogućiti povećanje obima transporta i ljudi i robe, te da će se raditi na produžavanju transportne mreže.

Za Ugovor o zajmu KfV, Frankfurt na Majni i Srbije, ministarka je rekla da je taj zajam namenjen za vodosnabdevanje i kanalizaciju u četiri grada i to Vrbasu, Kikindi, Knjaževcu i Paraćinu.

Inače, Sednica Skupštine Srbije kasnila je 40 minuta zbog čega su poslanici opozicije negodovali, navodeći da je predsednica Maja Gojković prekršila Poslovnik o radu.

Negodovali su i što je sednica, kako tvrde, zakazana tako da opozicija nije imala vremena da podnese predloge za dopunu dnevnog reda.

U danu za postavljanje pitanje povredu Poslovnika o radu prvi je reklamirao Marko Đurišić iz SDS-a koji je citirao član u kome se navodi da se sednica zakazuje najmanje sedam dana ranije, te da se može zakazati i ranije pri čemu je, kaže, predsednik parlamenta dužan da obrazloži takav postupak.

"Vi ste otvorili sednicu, a niste nam objasnili zašto ste je sazvali 24 sata i jedan minut pre održavanja. Jedini razlog je bio da onemogućite poslanike da ostvare ustavno pravo predlaganja zakona i drugih inicijativa", rekao je Đurišić.

Đurišić je kritikovao Gojkovićevu da je želela da spreči opoziciju da predloži više od 150 predloga zakona, navodeći da je to uradila "namerno i tendenciozno".

Gojkovićeva mu je odgovorila da se iz člana koji je citirao jasno vidi kada i kako se sazivaju sednice, te da ona nije povredila Poslovnik o radu.

"Molim da ne ubijate 'glasnika', već da sačekate da dođemo do dela sednice kada budemo utvrđivali dnevni red, za sada smo samo utvrdili kvorum", rekla je Gojkovićeva i objasnila da je sednicu sazvala jer su je zamolile premijerka Ana Brnabić i ministarka Zorana Mihajlović.

Ukazala je pri tome na važnost ratifikovanja sporazuma, navodeći da bi u slučaju da se ne ratifikuju nastupile posledice za državu, te dodala da će poslanici imati priliku da pitaju resornu ministarku zbog čega sporazumi ranije nisu potvrđeni.

"O tome da sam kao imala nameru, pa sam neke zavere pravila, pa neko nije mogao da podnese dopune dnevnog reda... ako vi smatrate da je tako, ja prihvatam krivicu. Ja ništa ne radim nego smišljam zavere... baš sam ja takva ličnost. Našli ste s kim ćete o tome da pričate", obratila se Đurišiću predsednica parlamenta. 

Rasprava Mihajlovićeve sa radikalima o Kosovu, šefovima, šminkanju...

Skupštinsku raspravu obeležila je polemika Zorane Mihajlović sa poslanicima SRS o Kosovu, o šefovima, ali i o "šminkanju" u skupštinskoj sali.

Na navode poslanika SRS-a Miljana Damjanovića da je vlast u Srbiji priznala nezavisnost Kosova, te da se to vidi i u Ugovoru o Transportnoj zajednici o čijem potrđivanju raspravlja parlament, Mihajlovićeva kaže da je Kosovo potpisnik tog ugovora, ali u skladu sa Rezolucijom UN 1244, te da to ne znači nikakvo priznanje Kosova kao nezavisne države.

Navela je da se Kosovo u tom ugovoru označava na isti način kao i u Sporazumu o stabilizaciji i pridurživanju i u skladu sa dogovorom o regionalnom predstavljanju kao "Kosovo sa zvezdicom".

Niti je Srbija prihvatila nezavisnost Kosova, niti će ga priznati i to je svima jasno upravo iz politike koju vodi predsednik države", kazala je Mihajlovićeva koja je u jednom trenutku podigla Ugovor i poslanika SRS upitala da li u tom dokumentu vidi "zvezdicu".

Na kritike Damjanovića o dešavanjima u Železnicama Srbije, Mihajlovićeva je rekla da je ponosna na svakog radnika Železnica, te da je to preduzeće polako, korak po korak, krenulo ne samo u oporavak nego u modernizaciju i razvoj.

Govorila je i o ulaganjima u to preduzeće, te o urađenom popisu imovine Železnica Srbije i to prvi put posle 15 godina.

"Železnice su na dobrom putu", poručila je Mihajlovićeva, uz opasku da su radikali "navikli da rade u haosu".

"Vi volite, to je suština rada SRS, znači što veći haos, nikakav problem", dodala je Mihajlovićeva.

Nagodovali su poslanici radikala na takve ocene ministarke, te primetili da bi bar predsedavajući skupštinom, Veroljub Arsić (SNS), kao bivši radikal, trebalo da zna da to nije istina.

To bi, kaže, Šarović, trebalo da zna i šef Zorane Mihajlović koji je, kako je rekao, takođe bivši radikal, a prema kome, dodao je, Mihajlovićeva "pokazuje ogromnu lojalnost, kakvu je svojevremeno pokazivala prema Labusu i Mlađanu Dinkiću".
Šarović je rekao da Mihajlovićeva nema pravo da kao ministar dođe u skupštinu i drži lekcije.

"Naučite gde ste došli, obraćajte se sa poštovanjem. Damjanović nijednu uvredljivu reč nije uputio vama. Poštuje instituciju", upozorio je Šarović, a Arsiću poručio da ne može da "ćakula" s ministarkom dok on objašnjava povredu Poslovnika.

Poslanica SRS Vjerica Radeta zamerila je ministarki što se šminka na sednici rečima: "Ko vam je rekao da možete da izvadite pudrijeru i da popravljate šminku na sednici? Je l‘ vi mislite da je to normalno ponašanje? Ovo je Narodna skupština, ovo nije ni Labusov, ni Vučićev kabinet. Sram vas bilo".

Komentar Arsića na to je bio da ne razume kakvu je povredu Poslovnika Radeta reklamirala.

Mihajlović je zatim radikalima poručila: "Pogrešila sam. Vi sigurno nikada niste pravili haos, SRS nikada nije pravio haos, nikada predsednik te stranke nije vadio pištolj, nikad se nije desilo", rekla je Mihajlovićeva i nije stigla do kraja da izgovori jer joj je predsedavajući isključio mikrofom.

Reč je dobila Vjerica Radeta koja je Arsiću zamerila da ne vodi računa o tome kako se gosti ponašaju prema poslanicima.

"Mi iz SRS-a se ne stidimo nijednog svog poteza, ne stidimo se nijednog poteza našeg predsednika. To što Zorana Mihajlović ima problem identiteta, što ne zna da li su joj Labus i Dinkić", rekla je Radeta, ali je i njoj Arsić isključio mikrofon jer je, kaže, prešla u repliku, a onda je odredio jednočasovnu pauzu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи