Milićević zahvalio Slovačkoj na podršci oko KiM

Potpredsednik Skupštine Srbije Đorđe Milićević izrazio je zahvalnost Slovačkoj na poštovanju međunarodnog prava i nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova i na podršci Srbiji po pitanju zahteva takozvanog Kosova za prijem u Unesko, te naglasio da je od izuzetne važnosti zaštita srpskih kulturnih dobara na Kosovu i Metohiji.

Milićević je to izjavio na sastanku članova skupštinskih odbora za obrazovanje i kulturu sa kolegama iz slovačkog parlamenta, kome je prisustvovala i ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova. 

Istakao je da tradicionalno prijateljstvo vezuje naše dve zemlje, kao i važnost međuparlamentarne saradnje,

Kako je saopštila Skupština Srbije, Milićević je naveo da je politički dijalog na visokom nivou, o čemu govori i razmena poseta parlamentarnih delegacija na najvišem nivou u proteklom periodu. 

Na sastanku članovova Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i Odbora za kulturu i informisanje sa delegacijom Odbora za obrazovanje, nauku, omladinu i sport i Odbora za kulturu i medije Narodne skupštine Slovačke bilo je reči o međuparlamentarnoj saradnji i mogućnostima unapređenja saradnje između odbora dva parlamenta.

Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić ukazao je na dobre odnose Srbije i Slovačke i potpisane sporazume o saradnji u oblasti obrazovanja i sporta.

Naveo je da se saradnja može dodatno unaprediti u oblastima nauke, informatike i tehnološkog razvoja, a goste je upoznao sa intenzivnim zakonodavnim aktivnostima parlamenta u oblasti obrazovanja. 

Zukorlić je, kako je saopšteno, istakao da su slovačka iskustva i zakonska rešenja u ovoj oblasti bila od velike važnosti za Odbor prilikom razmatranja i usvajanja zakona, te naveo da je bitna razmena iskustva sa slovačkim kolegama i po pitanju primena donetih zakona.

Predsednik Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić je, u razgovoru sa slovačkom delegacijom, istakao vrednost kulturnog stvaralaštva slovačke nacionalne manjine u Srbiji i naglasio da ona obogaćuje naš kulturni prostor. 

Krlić je naveo mogućnost intenziviranja parlamentarne saradnje i razmene iskustava u oblasti kulture i informisanja. 

Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, omladinu i sport slovačkog parlamenta Lubomir Petrak ukazao je na mogućnost razmene iskustava dva odbora po pitanju reforme obrazovanja u Srbiji i Slovačkoj. 

Petrak je naveo i da bi organizovanje razmena đačkih poseta bilo od velikog značaja za dalje zbližavanje naša dva naroda, a ukazao je i na interes za uzajamno priznavanje diploma.

Značaj razmene iskustava u donošenju i primeni medijskih zakona naglasio je predsednik Odbora za kulturu i medije Dušan Jarjabek.

Članovi odbora dva parlamenta su tokom sastanka razmenili mišljenja i iskustva o zaštiti i unapređenju manjinskih prava u oblastima obrazovanja, kulture i informisanja.

broj komentara 0 pošalji komentar