Danijelson: 2018. krucijalna za evrointegracije Zapadnog Balkana

Generalni direktor Direktorata Evropske komisije zadužen za susedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson kaže da će 2018. godina biti krucijalna za proces evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana.

Kristijan Danijelson je kao predstavnik Evropske komisije učestvovao na sastanku Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta organizovanog sa predstavnicima nacionalnih parlamenata zemalja članica i šest zemalja Zapadnog Balkana, koje su u procesu evrointegracija.

U izlaganju je stavio akcenat na značaj dijaloga Beograda i Prištine, ocenjujući da je sada istorijski trenutak za nalaženje trajnog rešenja.

Danijelson je evropsku pespektivu regiona ocenio kao "vodeću reformsku i tranzicionu snagu" na Zapadnom Balkanu.

U tom je smislu, najavio je da Evropska komisija radi na Strategiji za verodostojnu perspektivu proširenja Zapadnog Balkana, koja će biti usvojena u februaru i pozvao zemlje regiona da daju svoj doprinos već započetom intenziviranju odnosa EU i Zapadnog Balkana.

"Jasna perspektiva članstva nije jednosmerna ulica. Da bi se ona sprovela u realnost, velika odgovornost leži na zemljama Zapadnog Balkana. One moraju staviti naglasak na vladavinu prava, pravosuđe i osnovna prava. To je osnovno za evrointegracioni proces, ali čak i važnije za prosperitet samih država", naglasio je Danijelson.

Posebno je istakao da postoji "novi momentum pojačanih odnosa, važnosti i jasne perspektive" Zapadnog Balkana i EU koji se mora iskoristiti.

"Predstojeća 2018. godina biće krucijalna u tom smislu. Evropska komisija radi na Strategiji za verodostojnu perspektivu proširenja Zapadnog Balkana koja će biti usvojena u februaru. U aprilu imaćemo uobičajni 'paket proširenja' gde ćemo dati ocene o tome gde se zemlje nalaze i gde bi trebalo da budu kada je reč o ulasku u EU. O tome će raspravljati zemlje članice u junu. U međuvremenu imaćemo važan samit EU–Zapadni Balkan u Sofiji", naveo je visoki predstavnik Evropske komisije.

Danijelson kaže da je jasno da sve institucije EU naporno rade u okviru politike proširenja.

Pozvao je zemlje regiona da u svojim uzvratnim naporima i refomskim procesima posebnu pažnju stave na efikasno i nezavisno pravosuđe, rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, funkcionalnost demokratskih institucija, posebno nacionalnih parlamenata, ali i na stanje u slobodi medija i izražavanja, koje je, prema oceni Evropske komisije, zabrinjavajuće u regionu.

"Slobodni i nezavisni mediji koji prate rade vlada neophodni su za debate i reformske procese. Zato Evropska komisija podržava inicijative namenjene nezavisnom, pluralističkom i ekonomski održivom medijskom sektoru na Zapadnom Balkanu", ističe Danijelson.

Generalni direktor Direktorijata za pregovore o proširenju naglasio je i važnost ekonomskih reformi u zemljama regiona.

Poseban akcenat stavio je na pomirenje i dobrosusedske odnose na Zapadnom Balkanu i ocenio da postoji "istorijski trenutak" za pronalaženje trajnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се