Poslanička pitanja

Da li je finansijski izveštaj Demokratske stranke za 2012. godinu lažiran, jedno je od poslaničkih pitanja, koje je u Skupštini Srbije isprovociralo raspravu i reagovanje poslanika te stranke, pa i opomenu za jednog od njih. Lider radikala Vojislav Šešelj pitao je premijerku Anu Brnabić dokle će da "trpi" u vladi ministarku Zoranu Mihajlović. Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov pitala je Agenciju za borbu protiv korupcije ima li sukoba interesa u slučaju dodeljivanja zemljišta u Zrenjaninu.

Poslanik SNS Aleksandar Marković je, naime, rekao da bi Agencija za borbu protiv korupcije trebalo da odgovori zašto se podaci BIRN-a o finansijama DS-a u 2012. razlikuju od podataka na sajtu DS-a, te – koji podaci su merodavni, odnosno tačni. 

"Imate podatak o 300 donatora DS-a, koji su tokom 2012. donirali nerealne i potpuno neverovatne iznose", kaže Marković, dodajući da se ovih dana vodila "strahovita kampanja" i hajka na pojedine članove SNS-a, koji su počinili ''strašan greh'', jer su stranci donirali 19.000 dinara, neki i 40.000 dinara, i to u skladu sa zakonom. 

Navodi da su nekadašnji funkcioneri DS-a na Vračaru, za koje kaže da su bili bliski saradanici "tajkuna Đilasa", donirali DS-u ogromne svote novca.

"Među njima je i Bogdan Tatić, koji je donirao DS-u dva puta po oko 600.000 dinara, što nije prikazano na sajtu DS-a", primetio je Marković. 

"Više od million dinara, 1,2 miliona, donirao je kao sitan rukovodilac u preduzeću Poslovni prostor Vračar, koje su uništili, ostavili više stotina miliona dinara dugova", kaže Marković. 

Kako je rekao, nekadašnji direktor Poslovnog prostora Vračar "u jednom cugu" donirao je više od 700.000 dinara, a član tadašnjeg UO tog preduzeća nešto manje od 600.000 dinara. 

Navodi da nije slučajnost da su nekadašnji funkcioneri, koji su uništili preduzeće Poslovni prostor Vračar, bili među najvećim donatorima DS-a. 

Za funkcionera DS-a Branimira Kuzmanović rekao je da je donirao 215. 000 dinara, a za Marka Đurišića, koji je sada u stranci Borisa Tadića, da je tada donirao 341.000 dinara. 

Tokom postavljanja pitanja, predsedavajući Vladimir Marinković izrekao je opomenu poslaniku DS-a Radoslavu Milojičiću, zato što, kaže, naziva "ljude lopovima, ničim izazvan", nakon čega je Marković naveo da Milojičić zna kako se isisiva novac iz opštine i da zato galami. 

Marko Đurišić iz SDS-a rekao je da Marković odgovore može da nađe kod nadležnih, te da je to mogao da učini u poslednjih pet, šest godina, koliko je sadašnja vlast imala da ispita "pljačke bivšeg režima". 

Đurišić je naveo da je uplatio 300.000 dinara svojih para, a nije sedeo u kafani, gde je neko došao sa novcem, kako je to bilo, kaže, u slučaju SNS-a.

U delu sednice za postavljanje poslaničkih pitanja, lider radikala Vojislav Šešelj pitao je premijerku Anu Brnabić dokle će da "trpi" u vladi ministarku Zoranu Mihajlović, za koju kaže da "neprekidno rovari unutar vlade i u javnosti širi uznemiravajuće vesti, potkopava sve ono što je u interesu Srbije, a protežira interese srpskih neprijatelja". 

Dovoljan razlog za njenu smenu je, kaže, to što je Mihajlovićeva rekla da će radnici Železnice biti izuzeti iz najavljenog povećanja zarada, jer ona to preduzeće ne tretira kao javno preduzeće, nego kao akcionarsko društvo. 

"Način ophođenja Mihajlovićeve prema radnicima i sindikatima je kao da želi da ih iritira i da krenu u štrajk i nemire", kaže Šešelj. 

Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov pitala je Agenciju za borbu protiv korupcije ima li sukoba interesa u slučaju dodeljivanja zemljišta u Zrenjaninu, pored kompanije "Tenis", i dvema domaćim kompanijama, od kojih je jedna, kaže, u vlasništvu jednog od odbornika vladajuće koalicije u Zrenjaninu. 

Ona pita da li je taj odbornik, koji je i sam učestvovao u donošenju odluke da se zemljište dodeli njemu, vlasnička prava u firmi preneo na treće lice i da li Agencija za borbu korupcije smatra da tu ima sukoba interesa, jer je reč o firmi koja je osnovana nekoliko dana pre objavljivanja poziva. 

Pitala je i da li je ministar Branislav Nedimović "svestan" koliku štetu nanosi paorima koje ostavlja bez ikakavog načina da sebe izdržavaju i zarade za život. 

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Nova Srbija - Pokret za spas Srbije pitao je Ministarstvo spoljnih poslova i ministra Ivicu Dačića da li će uputiti bilo kakvu notu ili protest zbog izjava američkih zvaničnika o Kosovu i zahteva da Beograd prizna nezavisnost Kosova. 

Poslanica LSV-a Olena Papuga pitala je premijerku kada će parlamentu biti upućene izmene Zakona o vraćanju oduzete imovine i da li će predviđati supstituciju, ministra finansija Dušan Vujovića zašto ministrasvo ne poštuje zakon i ne vraća PDV privrednicima u roku od 45 dana. 

Poslanik Dveri Ivan Kostić pitao je ministra prosvete i kulture Mladena Šarčevića i Vladana Vukosavljevića kako misle da smanje vršnjačko nasilje ako se ne ukinu rijaliti porgrami. 

Pitao je premijerku kada će smeniti Miru Petrović s obzirom da joj istekao v. d. mandat na mestu direktorice "Pošte", a koja je, kaže, delila otkaze zbog zahteva za njenu smenu. 

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića pitao je da li mu je sada prijatelj Džordž Soroš, koji je, kaže, prema pisanju Informera planirao rušenje Srbije, te da li je on "strani plaćenik Soroša o kome piše Informer. Predsedavajući Vladimir Marinković potom ga je prekinuo i rekao mu: "Vi govorite o imaginarnim stvarima, nemojte". 

Kostić je pitao i kada će tema KiM doći na dnevni red parlamenta, te zašto je Vučić izdvojio predlog profesora Vladana Kutlešića o uniji dve nezavisne države, koji je Kutlešić izneo u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM. 

Poslanica DJB Branka Stamenković negodavala je što ne dobija odgovore na pitanja koja postavlja, te ponovo traži da joj premijerka kaže kada će predlog budžeta za 2018. doći u parlament. 

Jovan Jovanović iz Kluba samostalnih poslanika pitao je da li je vlada svojevremeno donela odluku o odlaganju poseta Francuskoj zbog oslobađanja Ramuša Haradinaja 

"Ta mera je bila samo još jedna u nizu zamajavanja građana, kao sada tendeciozno preneta izjava Bakira Izetbegoviha od nepostojeće agencije Tanjug", kaže Jovanović. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво