Srpsko-ruski odnosi – uzajamno poverenje

Predsednik Vučić i predsednica Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko ocenili da su odnosi dve države prijateljski i na uzlaznoj putanji. Matvijenkova prenela Vučiću pozdrave ruskog predsednika Putina i njegovo očekivanje da se odnosi dve zemlje unaprede tokom predstojeće posete srpskog predsednika Moskvi.

Aleksandar Vučić je, na sastanku sa Valentinom Matvijenko, istakao je da je Srbija čvrsto opredeljena za dalji razvoj političkih odnosa sa Rusijom, na temelju strateškog partnerstva i spremnosti obe strane za njihovo produbljivanje u svim oblastima. 

Na sastanku je razgovarano o odnosima dve zemlje, predstojećoj poseti srpske delegacije Moskvi i situaciji u regionu, a predsednik Vučić je zahvalio Ruskoj Federaciji na čvrstoj i doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i naporima da pitanje Kosova i Metohije reši mirnim i diplomatskim sredstvima, putem dijaloga.

Srpski predsednik je rekao da je Srbija vojno neutralna, da će svoju neutralnost čuvati, da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da nije, niti će uvoditi sankcije Rusiji, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Izrazio je zahvalnost što je Ruska Federacija nebrojeno puta podržala interese Srbije u Unesku, Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama i forumima.

Predsednik Vučić je naglasio da je Ruska Federacija jedan od strateških, ekonomskih i vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

"U narednom periodu Srbija će usmeriti pažnju na jačanje privredne saradnje sa Rusijom, u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini", rekao je Vučić i izrazio nameru da se postojeća saradnja u energetici, poljoprivredi, telekomunikacijama i drugim oblastima unapredi i osnaži.

Rusija i Srbija imaju strateško partnerstvo, dobre političke i ekonomske odnose, ali su obe zemlje rade da ih unaprede.

"Prvo bih želela da vam prenesem poruku predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina, koji me je zamolio da vam prenesem njegov najiskreniji pozdrav i najlepše želje. Takođe je rekao i da s nestrpljenjem očekuje vašu posetu Moskvi kada to u decembru obojici bude najviše odgovaralo i da očekuje da ta poseta da novi impuls razvoju rusko-srpskih odnosa u raznim oblastima", navela je Matvijenkova.

Tema razgovora bila je i saradnja dveju zemalja u vojnotehničkoj oblasti, a predsednik Vučić zahvalio je ruskoj strani na dobrom aranžmanu u vidu nabavke vojne opreme, koja Srbiji omogućava dugoočekivanu modernizaciju.

"Veoma sam vam zahvalan za lepe reči koje ste izneli u srpskom parlamentu, za vašu podršku teritorijalnoj celovitosti, nezavisnosti i suverenitetu Republike Srbije. Hteo bih da naglasim da su Srbija i Rusija prijateljske zemlje i da se to neće promeniti. Srbija će sačuvati vojno neutralni status, to sam rekao i u Briselu u NATO-u", istakao je Vučić.

Dodao je da je Srbija zahvalna Rusiji za isporuku "migova" koje je Srbija dobila od Rusije.

"Zahvaljujući tome, Srbija je bezbednija i zaštićenija država", naglasio je Vučić.

Matvijenkova je ukazala da je Rusija uvek bila i da će biti uz Srbiju.

"Srbija je za nas posebna država, naš važan partner, bratska zemlja i bratski narod. Juče sam rekla iskreno, ne samo u svoje ime, jer znam da je to opšti stav našeg društva, da je Rusija uvek bila i biće uz Srbiju. Podržavamo Srbiju kao što smo to radili prethodnih 20 godina, između ostalog i u rešavanju kosovskog problema. Vašu poziciju tu smatramo apsolutno ispravnom i spremni smo da je podržimo u onom obliku u kojem je definiše rukovodstvo i narod Srbije", dodala je Matvijenkova.

Istakla je da Ruska Federacija veoma ceni nezavisnu politiku i spremnost Srbije na saradnju sa Rusijom.

"Poverenje je uzajamno", zaključila je Valentina Matvijenko.

Vučić i Matvijenkova su tokom sastanka razmenili poklone. Predsednica Gornjeg doma ruskog parlamenta poklonila je Vučiću šah, a predsednik Srbije je Matvijenkovoj poklonio sliku. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво