Manco: Želimo Srbiju u EU, ključno zadržati opredeljenost

Želimo Srbiju u Evropskoj uniji, a na tom putu od presudnog značaja je da Srbija nastavi da pokazuje opredeljenost za EU, kao što je to i ranije činila, poručuje italijanski ambasador u Srbiji Đuzepe Manco.

"Priča o Evropi je, u stvari, priča o srpskim građanima, ostvarivanje boljeg života za srpske građane. Evropa je već, tu, građani već imaju benefite, kroz investicije, privredni rast...", istakao je Manco za Tanjug.

Italijanski ambasador kaže da su za napredovanje Srbije na putu ka EU ključni stabilnost u regionu, dijalog Beograda i Prištine, izgradnja demokratskih institucija i ekonomski napredak, ali naglašava da je za Srbiju najvažnije da "zadrži opredeljenost". 

"Srbija je to pokazivala prethodnih godina. Kada ste jednom izabrali da je EU prioritet, onda je važno i dalje pokazivati tu opredeljenost. Ovde je reč o putovanju, ne samo o destinaciji I vremenskom okviru, već o tome šta radite na tom putu. Mislim da Srbija može da napreduje brzo ako se bude držala tog opredeljenja kao do sada", rekao je Manco. 

Italijanski diplomata je dodao da su svakako važne oblasti na EU putu pravosuđe, vladavina zakona, mediji, ali, ističe, ako Srbija bude nastavila da pokazuje evropsku opredeljenost sve će biti lakše. 

Italija to ohrabruje i podržava otvaranje pregovaračkih poglavlja, kaže Manco.

Govoreći o situaciji u regionu, slaže se sa stavom onih koji ukazuju da je dovoljna I mala varnica da se stvori problem. 

"Zato nam nikakve male varnice nisu potrebne. Potrebno je da svi akteri u regionu budu opredeljeni I posvećeni regionalnoj stabilnosti", ističe on.

Podseća na samit Berlinske incijative u Trstu, na kojem je, smatra, ostvaren veliki napredak, jer su sve zemlje podržale jaču integraciju regiona. 

"Želimo Srbiju u Evropi, želimo region u Evropi i integrisana regionalna zona pomoći će da se čitav region više približi EU", kaže on. 

Manco podseća da je u poslednjih 15 godina Italija jedan od najvećih investitora u Srbiji. 

"I pri tome se ne radi samo o velikim kompanijama, koje sada već zapošljavaju gotovo 27.000 ljudi, već i velikom broju malih i srednjih preduzeća, koja proizvode odeću ili se bave poljoprivredom. U tome vidim veliki potencijal", kaže Manco. 

Time se stvaraju posebne veze i upravo je to ono što doprinosi da Italija bude na drugom mestu kada je reč o robnoj razmeni sa Srbijom, oko 4 milijarde evra, dodao je ambasador . 

To je, prema njegovim rečima, sektor gde može doći do najvećeg unapređenja u okviru privredne saradnje dve zemlje. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво