Brnabićeva i Zaev o projektima, sednica dve vlade naredne godine

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je, nakon razgovora sa makedonskim kolegom Zoranom Zaevom, da je postignut preliminaran dogovor o zajedničkoj sednici dve vlade, koja bi trebalo da se održi krajem februara ili početkom marta naredne godine. Zaev je istakao da su srpski i makedonski narodi bliski i da je obaveza političara da slede interes unapređenja saradnje.

Brnabićeva je na zajedničkoj pres-konferenciji rekla da se na sastanku razgovaralo i o konkretnim projektima i saradnji na kojoj treba da se radi da bi se potpisali ugovori na zajedničkoj sednici.

Premijerka je zahvalila na podršci Makedonije Srbiji za sedište Transportne zajednice jugoistočne Evrope, za koju se Beograd kandidovao.

"Nadam se da ćemo i od EU dobiti podršku, to je značajna stvar za nas", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je Srbija uzvratila podrškom Makedoniji za organizaciju Samita digitalizacije naredne godine i stoji na raspolaganju za svaki vid pomoći, za održavanje tog samita, kao i za sve ostale regionalne inicijative.

Brnabićeva je naznačila da je poseta Zaeva dobar signal za sve dalje projekte.

"To je dobar signal koji govori o tome da sva međusobno eventualno otvorena pitanja treba da rešavamo dijalogom", podvukla je Brnabićeva i dodala da je poseta pravi korak u smislu daljeg ekonomskog i trgovinskog povezivanja i učvršćivanja prijateljstva dve zemlje.

Zaev: Poštujemo dijalog Beograda i Prištine 

Premijer Makedonije je izjavio da veruje da će u dijalogu Beograda i Prištine biti nađeno rešenje, što je, ističe, i u interesu Srbije, ali i čitavog regiona.

Zaev je, odgovarajući na pitanja da li je bilo reči o diplomatskom skandalu od pre nekoliko meseci, ali i o Kosovu i Metohiji, rekao da Makedonija poštuje dijalog otvoren između Beograda i Prištine.

"I verujem da će, u interesu Srbije, biti nađeno rešenje i mi to podržavamo, kompletno, i nadamo se da će to biti što skorije, zato što je to važno za Srbiju i njenu evropsku perspektivu, a verujte da od tog pitanja zavisi perspektiva celog našeg regiona", rekao je Zaev, govoreći na srpskom iz, kako je rekao, poštovanja prema srpskoj zajednici.

"Rekao sam – mi smo bliski narodi i obaveza nas kao političara jeste da sledimo interes unapređenja saradnje naša dva naroda", rekao je Zaev.

Kako je rekao, predsednici vlada a i predsednici država za svako pitanje, ma koliko bilo bolno ili srećno, okrenu telefon, međusobno razgovaraju i dogovore se šta treba "zato što prijatelji tako rade".

On je rekao da je u tom duhu na prijateljski i diplomatski način nađeno i rešenje u vezi sa onim što se dogodilo u Makedoniji pre nekoliko meseci.

Premijer je rekao da je tom prilikom napravljen dogovor i dodao "mi smo povukli našeg čoveka, Srbija je povukla svog čoveka – tako rade prijatelji".

Kako je istakao, i ti ljudi koji su ovlašćeni da rade tu vrstu posla moraju da budu povezani i da se pomažu međusobno, a sve je rešeno kao što priliči prijateljima.

On je podsetio na razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vreme tih dešavanja i ponovio da je nađeno rešenje koje i priliči prijateljima.

"Mnogo sam srećan zbog toga zato što i pri ovakvim nezgodnim okolnostima prijatelji uvek nađu rešenje to je naša obaveza kao političara, jer, stvarno naši građani žele sve više i više da unapređuju svoju saradnju", rekao je Zaev.

Premijerka Brnabić je poručila da je potreban dijalog i da je važno što su se srpski i makedonski zvaničnici u prethodnom periodu videli nekoliko puta.

"Čujemo se često i razmenjujemo SMS poruke i sećate se da sam ja pozvala Zaeva u posetu i važno je da imamo dijalog. Ne znači da neće biti novih otvorenih pitanja i da će sve biti bez ikakvih problema, ali je važno da imamo dijalog i da o tim pitanjima razgovaramo", poručila je Brnabićeva.

Ana Brnabić je prethodno dočekala ispred Palate "Srbija" Zorana Zaeva, onda su održali sastanak u četiri oka, a zatim i sastanak delegacija dve vlade. Zaeva je primio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво