Da li je stavljena tačka na pitanje vanrednih izbora?

Iako je SNS na Glavnom odboru doneo odluku da se uz beogradske ne raspisuju i vanredni parlamentarni izbori, opozicija otvoreno sumnja da će se to ipak dogoditi. Analitičari im poručuju da se okrenu beogradskim izborima, odnosno politici koja bi mogla da bude konkurentna vladajućoj.

Iako izvesni, beogradski izbori još nisu u fokusu opozicije. Odluku Srpske napredne stranke da se prvi put posle 14 godina održe bez parlamentarnih, opozicija uzima sa rezervom.

"Moj komentar na čitavu tu ujdurmu sa Glavnim odborom SNS-a je da se Aleksandru Vučiću, jednostavno rečeno, ne može verovati ništa i nikad", kaže šef poslaničke grupe "Dveri" Boško Obradović.

Aleksandra Jerkov iz DS-a smatra da ta odluka može biti promenjena "preko noći".

"Ukoliko se Vučiću ukaže ili mu istraživanja javnog mnjenja pokažu da bi možda doprinelo njegovoj stranci ili njemu lično da izbora bude, on tu odluku može promeniti preko noći", rekla je Aleksandra Jerkov.

Na pitanje da li će se odluke držati – poslanik iz redova naprednjaka Vladimir Đukanović odgovara: "To morate da pitate opoziciju, očigledno oni bolje znaju od nas. Savetujem vam da pitate njih kao vidovnjake."

Nisu vidovnjaci, ali ni analitičari ne misle da je na parlamentarne izbore stavljena tačka. Kada je reč o beogradskim, predviđaju oštru kampanju.

"Pre svega sa strane opozicije, pucaće iz svih oružja, metaforično rečeno, na ono što radi vlast. Mislim da se svi previše bave kalkulacijama, kolonama, matematikom. Treba da se suštinski bave politikom", navodi izvršni direktor Faktor plusa Vladimir Pejić.

Jedinstvena kolona, smatraju, izvesnija je u vladajućoj koaliciji.

"Vučić je uspeo da koalicione partnere prilično asimiluje, približi SNS-u, dok je u opoziciji situacija drugačija, imamo toliko aktera i entiteta da je pitanje kako će raspoloženje protiv vlasti opozicija uspeti da kanališe", ističe Zoran Panović, programski direktor Demostata i novinar Danasa.

Zajedničko jednima i drugima je značaj izbora. Za bolji rezultat, veruju analitičari, boriće se različitim temama. Vlast lokalnim i komunalnim, opozicija – stanjem u državi.

"Beograd je uvek bio mesto odakle su kretale promene vlasti. Ako pogledate situaciju da SNS ima stabilnu vlast pet godina, onda bi za njih izuzetno veliki udarac bio gubitak grada Beograda", ukazuje izvršni direktor Cesida Ivo Čolović.

Izbori za gradsku skupštinu Beograda moraju se održati najkasnije u martu 2018. godine.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво