Premijer Gruzije: Ostajemo pri svom stavu, ne priznajemo Kosovo

Giorgij Kvirikašvili, premijer Gruzije, izjavio je da ta zemlja ostaje pri stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Pozvao je srpske privrednike da iskoriste olakšice za ulaganja koje vlada u Tbilisiju daje stranim investitorima.

Gruzijski premijer je sa potpredsednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem i ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem u Tbilisiju razgovarao o daljem razvoju političkih odnosa i unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje, saopštila su resorna ministarstva.

Premijer Kvirikašvili istakao je da Gruzija ostaje pri stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova od strane privremenih institucija u Prištini, s obzirom na to da principi nepovredivosti granica i nemešanja u unutrašnje stvari drugih država moraju biti temelj ukupne stabilnosti u međunarodnim odnosima.

Kvirikašvili je pozvao privrednike iz Srbije da iskoriste olakšice i podsticaje za ulaganja koje vlada u Tbilisiju daje stranim investitorima, a pozvao je i građevinske firme iz naše zemlje da učestvuju u realizaciji različitih infrastrukturnih projekata u Gruziji.

Tokom posete Tbilisiju, Ljajić je sa potpredsednikom Vlade Gruzije Dmitrijem Kumsišvilijem potpisao Sporazum o ekonomsko-trgovinskoj saradnji dve zemlje, dok je Ružić potpisao bilateralni Memorandum o saradnji u reformi javne uprave sa ministarkom pravde Gruzije Teom Culukijani.

Dogovoreno je i da se do juna naredne godine usaglase i sporazumi o podsticaju i zaštiti investicija i zajedničkom nastupu na trećim tržištima, kao i da se do tada održi prva sednica mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju dve zemlje, na kojoj bi se definisale sve oblasti budućeg zajedničkog delovanja.

Dogovoreno je i da se razmene iskustva u reformi javne uprave, a naročito na uspostavljanju jedinstvenih upravnih mesta za pružanje usluga uprave građanima po modelu "one stop shop", navedeno je u saopštenju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво