Tadić sa Berluskonijem

Zvanični Rim podržava Srbiju da što pre podnese kandidaturu za ulazak u EU, rekao Silvio Berluskoni na srpsko-italijanskom Samitu u Rimu. Srbija zahvalna na iskrenoj podršci Italije, rekao predsednik Tadić. Potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu i niz bilateralnih sporazuma.

Uz najviše vojne i državne počasti, u Palati Kiđi, sedištu italijanske Vlade, premijer Silvio Berluskoni dočekao je predsednika Srbije Borisa Tadića.

Berluskoni je uveren da bi Srbija i zemlje Zapadnog Balkana mogle da postanu punopravne članice Evropske unije 2014. godine, istakavši da zvanični Rim podržava Srbiju da što pre podnese kandidaturu za ulazak u EU.

"Želimo da se odredi rok kada će Srbija ući u EU. Mi smo želeli da to bude 2012. godine, ali jedna zemlja pruža otpor, i došlo se do 2014. godine, što ne znači da Srbija ne može da ubrza tok i pre 2014. postane punopravna članica EU", rekao je Berluskoni na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tadićem.

Predsednik Srbije je rekao da je zahvalan Italiji na snažnoj i iskrenoj podršci Srbiji na putu ka EU, istakavši da će veoma skoro biti ukinute vize za putovanja građana Srbije u EU.

Tadić je sa italijanskim zvaničnicima razgovarao i o procesu vizne liberalizacije za građane Srbije, do čega bi, kako je rekao, trebalo da dođe do kraja godine, primetivši da su najzaslužniji za to bivši evropski komesar a sada šef italijanske diplomatije Franko Fratini i komesar EU za proširenje Oli Ren.

Jedino pitanje oko kojeg se mišljenja dve države mimoilaze jeste pitanje Kosova.

Predsednik Srbije je ponovio stav da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali je istovremeno ukazao da Italija po ovom pitanju ima izbalansiran pristup, što je potvrdila i time što neće učestvovati u javnoj raspravi pred Međunarodnim sudom pravde koji razmatra legalnost jednostrano proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Pre konferencije za novinare, premijeri Italije i Srbije Berluskoni i Mirko Cvetković potpisali su Zajedničku deklaraciju o strateškom partnerstvu dve države, a potpisani su i ostali bilateralni sporazumi.

Deklaracija predviđa podršku ubrzanju pune integracije Srbije u Evropsku uniju, privilegovane bilateralne odnose i razmenu stručnjaka u svim sektorima.

Jačanje ekonomskih odnosa

Predviđa se takođe jačanje ekonomskih odnosa uključujući ohrabrivanje italijanskih kompanija da iskoriste nove investicione mogućnosti u Srbiji i učestvuju u procesu privatizacije kao i saradnja u više oblasti.

Potpisan je i niz bilateralnih sporazuma iz oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivrede, vojne saradnje, unutrašnjih poslova, kulturno-prosvetne i naučno tehničke saradnje.

Cvetković je sa predsednicima tri italijanske regije Furlanija Julijska Krajina, Veneta i Lombardija potpisao Memorandume o razumevanju, a resorni ministri dve zemlje sporazume o saradnji uključujući oblast energetike, odbrane i kulture.

Takođe, potpisan je Protokol o sprovođenju Sporazuma Srbije i Evropske zajednice o readmisiji lica koja nezakonito borave kao i memorandumi o razumevanju između ministarstava poljoprivrede, infrastrukture i saobraćaja.

Potpisana je i Zajednička deklaracija o saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

U delegaciji Srbije su, pored Tadića i Cvetkovića, bili ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Na samitu su učestvovali i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin, ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević i ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Tadić je pre početka Samita rekao da se "takav samit ne organizuje često u Rimu, što je potvrda da je Srbija povlašćena nacija u Italiji".

Kako je najavila ambasada Vatikana, pored susreta sa papom, Tadić će u subotu razgovarati i sa državnim sekretarom i ministrom spoljnih poslova Vatikana, Tarčiziom Bertoneom i Dominikom Mambertijem, "o pitanjima od zajedničkog interesa u cilju jačanja već odličnih odnosa između Srbije i Svete stolice".

Ambasador Vatikana u Srbiji, nadbiskup Orlando Antonini ocenio je da će predstojeći, drugi po redu, susret predsednika Srbije Borisa Tadića i pape Benedikta XVI 14. novembra u Rimu doprineti daljem jačanju odnosa Srbije i Svete Stolice.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво