Kongresmen Engel obećao podršku Prištini u dijalogu sa Beogradom

Američki kongresmen Eliot Engel, koji boravi u Prištini, obećao je podršku Kosovu u mnogim pitanjima, kao i po pitanju dijaloga Beograd-Priština, s obzirom na to da je, kako se navodi, Haradinaj više puta ponovio da bi se osećao sigurnije kada bi u razgovore u Briselu bile uključene i SAD, prenela je RTK2.

Ramuš Haradinaj je prošle sedmice, na sednici Saveta za pridruživanje i stabilizaciju u Briselu, i od visoke predstavnice EU Federike Mogerini zatražio uključenje SAD u dijalog, podseća RTK2.

Na zajedničkoj pres-konferenciji sa Eliotom Engelom, Haradinaj je zahvalio američkom kongresmenu na njegovom zalaganju i uručio mu markicu sa njegovim likom. On je, kako se navodi, rekao da "na Kosovu vlada demokratija koja obećava".

"Narod Kosova sa Amerikom produbljuje unapređenje demokratije i jačanje slobode za sve nas koji živimo na Kosovu, za sve zajednice takođe. Bila je velika čast da juče u drugom krugu izbora budete svedok da na Kosovu vlada demokratija koja obećava. Kosovo ima još otvorenih tema ali smo se opredelili za evroatlantsko pitanje. Mi tražimo pomoć Amerike za sve otvorene teme po pitanju Kosova, kao što je unapređenje demokratije, reda i zakona, borba protiv kriminala i korupcije, za jedno slobodno Kosovo za sve građane", rekao je Haradinaj.

Američki kogresmen Eliot Engel je rekao da će SAD nastaviti da podržavaju Kosovo na svim poljima, ali i u procesu dijaloga Beograd-Priština, s obzirom na to da je, kako se navodi, Haradinaj više puta ponovio da bi se osećao sigurnije kada bi u razgovore u Briselu bile uključene i SAD.

"Razgovori u Briselu su veoma važni, ali je bitno imati i jedan vremenski rok kako bi se Kosovo moglo priključiti Evropskoj uniji i NATO-u. Sada imamo jednu novu vladu u Americi koja nema još godinu dana i koja je rešavala neka pitanja tamo. Ali kada se budem vratio nastojaću da radim na tome da Amerika bude prisutna na Balkanu i na Kosovu", rekao je Engel.

Na pitanje novinara kakav je njegov stav što se tiče demarkacije sa Crnom Gorom, američki kongresmen je izjavio da to pitanje mora što pre da se reši.

"Mislim da je demarkacija važno pitanje i da bi trebalo da se reši. Naravno to pitanje nije jedino, ima i drugih. Ja sam protiv zadržavanja Kosova zbog ovog pitanja, ali mislim da to treba da se reši", rekao je američki kongresmen.

Engel je uručio Haradinaju američku zastavu koja je 4. jula, na dan nezavisnosti Amerike, bila istaknuta iznad zgrade kongresa.

Inače, prethodno je održana i svečana sednica kosovske vlade u čast boravka američkog kongresmena na Kosovu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи