Podrška PSG učesnicima protesta zbog prekršajnih prijava

Pokret slobodnih građana je u svojim prostorijama počeo akciju podrške učesnicima svojevremenih protesta posle predsedničkih izbora protiv kojih su podnete prekršajne prijave.

U okviru akcije organizovano je potpisivanje podrške naslovljene sa "Priznajem", a prvi je potpisao predsednik PSG Saša Janković.

U prostorijama PSG novinarima su se obratili i Tijana Hegić i Vladimir Perić, protiv kojih su podnete prekršajne prijave, a koji su učestvovali u performansu "peglanja listića" ispred RIK-a.

Njima je prvo saslušanje pred Prekršajnim sudom zakazano za sredu, 22. novembra.

Hegić kaže da su učestvovali na protestu da bi branili svoja prava.

"Sve ovo bih ponovo uradila. Nismo bili organizatori, bilo je to spontano okupljanje. Slobodno i mirno okupljanje je dozvoljeno. Skup je bio reakcija na događaj, a skup nije imao organizatora", rekla je Hegić.

Perić je kazao da sigurno neće puniti državni budžet eventualnim plaćanjem novčane kazne, nego da će ići u zatvor u slučaju da bude osuđen.

Zahvalio je PSG na podršci, a upitan da li su ih pozvali iz PSG da dođu ili su oni tražili podršku - kaže da su učesnici protesta protiv kojih su podnete prekršjane prijave javno pozvali na podršku koju su, kaže, dobili od PSG "i drugih".

"Nema dovoljno mesta u zatvorima za sve nas", poručio je Janković koji je pre potpisivanja podrške pročitao njen sadržaj i na kraju naveo "pa, neka nam sude svima".

Janković kaže da sve što kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije istina, uključujući i to kada da svi mogu slobodno da protestuju.

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski rekao je da se ponovo dešava da se vlast izdvaja iz društva kao "sila za sebe, koja radi u svom interesu".

"Protesti protiv diktature" počeli su i trajali nekoliko sedmica u znak nezadovoljstva izbornim rezultatima, ulogu organizaora, formalno, niko nije preuzimao, uz isticanje da su skupovi spontani.

Dosta je bilo je kasnije saopštio da su rezultati izbora bili validni, a predsednik Vučić je više puta ukazao da protesti nisu bili prijavljivani, u skladu sa zakonom.

Janković nije danas želeo da odgovora na pitanja o eventualnom nastupu na izborima u Beogradu, kratko je rekao da razgovori idu "taman kako treba".

Ponovo nije hteo da odgovara na pitanja novinara da li zbog sukoba interesa nije dobio saglasnost Agencije za borbu portiov korupcije za registrovanje konsalting agencije.

"Da se davim i da mi treba pomoć, ne bih komunicirao sa Pinkom", rekao je Janković novinaru, inače sa Pink televizije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво