Srpska lista proglasila pobedu u Klokotu i Parteš-Pasjanu

Prema preliminarnim podacima, kandidati Srpske liste u Klokotu i Parteš-Pasjanu osvojili su najviše glasova u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić čestitao pobedu Srpskoj listi. Glasalo se za predsednike 20 opština. Ukupna izlaznost na izborima je oko 38 odsto.

Kandidati Srpske liste u Klokotu i Parteš-Pasjanu, Božidar Dejanović i Dragan Petković, pobedili su u drugom krugu izbora za predsednike opština na KiM, saopštila je Lista.

Podaci kosovske Centralne izborne komisije, na osnovu obrađenog 100 odsto biračkog materijala, pokazuju da je u Parteš-Pasjanu Dragan Petković osvojio 61,81 odsto glasova, odnosno 1.316 od 2.129 glasova.

Protivkandidat Nenad Cvetković osvojio je 813 glasova što je 38,19 odsto, javlja reporter RTS-a.

Prema prvim preliminarnim podacima Komisije, u Klokotu vodi kandidat Srpske liste Božidar Dejanović.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić istakao je da je Srpska lista pobedama u Klokotu i Parteš-Pasjanu potvrdila da je dominantna politička snaga u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji "a naši sunarodnici da su odgovorni i ujedinjeni u donošenju odluka od interesa za njihovu budućnost".

"Srpska lista posle osvajanja deset poslaničkih mesta u skupštini privremenih institucija samouprave u Prištini, sada ima i deset gradonačelnika, i najveći mogući legitimitet za donošenje političkih odluka", istakao je Đurić u saopštenju.

Napominje da je od posebnog značaja pobeda u opštini Parteš-Pasjane, gde je, kaže, nakon prvog kruga izbora, aktom pravnog i političkog nasilja, bila poništena pobeda kandidata Srpske liste za gradonačelnika.

"Srbi u Partešu su pokazali da su ih pokušaji Prištine da zanemari njihovu izbornu volju samo dodatno ujedinili, a danas su ujedinjeni iza Srpske liste bili i Srbi u Klokotu", napomenuo je direktor Kancelarije za KiM.

Đurić je čestitao Srpskoj listi na još jednom uspehu, kojim je, ističe, potvrđeno da srpski narod na Kosovu i Metohiji ima duboko poverenje u Vladu Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić istakao je da je srpski narod, i nakon drugog kruga izbora, i pored namere pojedinaca iz Prištine da utiču na izbor gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom, izabrao da ih u naredne četiri godine vode kandidati Srpske liste.

"Pobedom na parlamentarnim izborima juna meseca, pobeda svih kandidata Srpske liste u svih deset opština sa srpskom većinom na lokalnim izborima zaokružiće jedinstveni politički korpus Srba na Kosovu i Metohiji i još jednom pokazati snagu i jedinstvo koje smo izgradili kroz delovanje Srpske liste", ocenio je Rakić u saopštenju.

Prema njegovim rečima, pobeda Srpske liste je pobeda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i pobeda kojom se nastavlja mudra i državnička politika Vlade Srbije i predsednika Vučića na Kosovu i Metohiji. 

Kada je reč o opštinama u kojima su Albanci većina, pobedu u Prištini odneo je Špend Ahmeti sa 50,2 odsto.

U Đakovici je pobedio Ardian Đini sa 53,5 odsto, dok je u Južnoj Kosovskoj Mitrovici pobedu odneo Agim Bahtiri sa 57,3 odsto osvojenih glasova.

Prema poslednjim podacima Centralne izborne komisije, izlaznost u drugom krugu izbora je 38,11 odsto.

U srpskim sredinama izlaznost je iznad 50 odsto  – u Klokotu 54,94 odsto, a u Parteš-Pasjanu 50,60 odsto. 

Posmatrači su u albanskim sredinama zabeležili nepravilnosti. 

Za drugi krug glasanja bilo je otvoreno 614 biračkih centara, a pravo glasa imalo je 1.353.613 glasača. 

U 18 kosovsko-metohijskih opština, izbori za predsednike opština okončani su u prvom krugu, 22. oktobra.

U Parteš-Pasjanu, izbori za predsednika opštine ponovljeni su zbog odluke Panela za žalbe, koji je uprkos pozitivnoj oceni Centralne izborne komisije, poništio rezultate prvog kruga, u kojem je pobedio kandidat Srpske liste Dragan Petković.

U osam drugih opština sa srpskom većinom, kandidati Srpske liste pobedili su u prvom krugu, 22. oktobra.

Nakon prvog kruga, po broju osvojenih opština, vodi Srpska lista.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво