Dačić: Britanija uložila protest Surinamu zbog Kosova

Velika Britanija je uložila protest Surinamu pošto je ta država povukla odluku o priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Navodi da se Srbija uvek nalazila na poprištu sukoba na globalnom nivou: I sada se prelamaju interesi velikih sila upravo na tom prostoru, potrebno je pronaći izlaz iz lavirinta, rekao je Dačić.

Ivica Dačić je rekao da treba nastaviti sa realizacijom državnih ciljeva. Među njima su, kako je naveo, evropski put Srbije, ali i očuvanje državnih i nacionalnih interesa.

"Bez ozbira na to što neke velike zemlje govore da su naši prijatelji, moram da kažem da je jedna od tih velikih zemalja – Velika Britanija, uložila protest Surinamu zato što je povukao priznanje KiM", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u sedištu SPS-a, gde je govorio o razlozima zbog kojih ne treba da se održe vanredni parlamentarni izbori zajedno sa beogradskim.

Ukazao je na to da, kada je reč o Kosovu i Metohiji, sve veći broj zemalja razmišlja o svim posledicama jednostrano proglašene nezavisnosti, naročito u svetlu najnovijih događaja u Kataloniji.

"Raduje nas odluka Surinama o povlačenju priznanja, a takođe i stav Gvineje Bisao koji govori o tome da sadašnja vlast stoji na stanovištu odbrane teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije", rekao je Dačić.

Najavio je da će 24. novembra u Parizu učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova frankofonih država, a potom na sastanku Atlantskog saveta u Vašingtonu.

U Parizu će, kaže, pokušati da utiče na naše "nekadašnje prijatelje" koji su priznali nezavisnost Kosova da preispitaju tu odluku, dok će u SAD razgovarati sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, kao i sa novoimenovanim pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

"Pošto je to kod njih komplikovano, pomoćnik zamenika, zamenik pomoćnika... on je šef Hojt Jiju", objasnio je Dačić novinarima.

O "lavirintima" spoljne politike

Navodeći da se Srbija uvek nalazila na poprištu sukoba na globalnom nivou, Dačić je ukazao da se i sada "prelamaju" interesi velikih sila upravo na tom prostoru i da je potrebno pronaći "izlaz iz lavirinta".

Kako je rekao, u tom "lavirintu" ima više upitnika i podsetio da Srbija ide u EU, a da je većina članica priznala nezavisnost Kosova, te "bilateralno pokušavaju na različite načine da to bude neko trajno rešenje za Kosovo – priznanje".

Zato je, kaže, veoma teško kada se govori o otvaranju novih poglavlja jer se ne radi samo o tome koliko je Srbija odmakla u reformama već i koliko je napredovala u dijalogu sa Prištinom.

"Danas se vode velike borbe i važno je da Srbija ne odustaje od evropskog puta, ali, s druge strane, mi moramo da definišemo naše interese i donosimo odluke u skladu sa tim", rekao je ministar.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво