Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji

Na Kosovu i Metohiji održava se drugi krug izbora za predsednike 20 opština, među kojima su i dve sa srpskom većinom – Klokot i Pasjane. Do 15 časova glasalo je 24,42 odsto birača, podaci su Centralne izborne komisije.

U 18 kosovsko-metohijskih opština, izbori za predsednike opština okončani su u prvom krugu, 22. oktobra. Danas se očekuje kompletiranje lokalnih organa vlasti u još 20 opština.

U Partešu i Pasjanu, izbori za predsednika opštine biće ponovljeni zbog odluke Panela za žalbe, koji je uprkos pozitivnoj oceni Centralne izborne komisije, poništio rezultate prvog kruga, u kojem je pobedio kandidat Srpske liste Dragan Petković. On će biti kandidat Srpske liste i u ponovljenom procesu.

U Klokotu, kandidat Srpske liste u drugom krugu je Božidar Dejanović.

U osam drugih opština sa srpskom većinom, kandidati Srpske liste pobedili su u prvom krugu, 22. oktobra.

Do 15 časova glasalo je 24,42 odsto birača, najnoviji su podaci Centralne izborne komisije (CIK) sa 98,99 odsto obrađenih biračkih mesta, javila je RTV Puls.

Kako prenosi portal Kossev, najveća izlaznost zabeležena je u Klokotu 41,93 odsto, a u Partešu 38,07 odsto.

U prvom krugu su izabrani odbornici u svih 38 opština, tako da se čeka samo na izbor predsednika u 20 opština.

U većini opština za vlast bore se albanske stranke, koje imaju svoje poslanike i u kosovskoj skupštini. Demokratski savez Kosova ima šansu da osvoji vlast u najviše albanskih opština. Slede zatim Demokratska partija i pokret Samoopredeljenje, te Alijansa za budućnost Kosova.

Nakon prvog kruga, po broju osvojenih opština, vodi Srpska lista.

broj komentara 0 pošalji komentar