Mogerinijeva napustila sastanak sa Haradinajem

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini napustila je sastanak Saveta za pridruživanje i stabilizaciju uvređena zbog insistiranja kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se poveća učešće SAD u dijalogu Beograda i Prištine, javlja reporter Radija Slobodna Evropa Đeračina Tuhina. Nekoliko sati posle sastanka oglasila se i portparolka Mogerinijeve, Maja Kocijančič, koja je rekla da visoka predstavnica EU nije napuštala sastanak.

Ranije danas otkazana je konferencija za medije šefice evropske diplomatije i kosovskog premijera, koja je bila planirana po završetku sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Kosova.

Kako navode izvori u Briselu, Mogerinijeva je napustila sastanak sa Haradinajem, pošto je kosovski premijer zatražio značajnije učešće Amerikanaca u dijalogu, koji se, pod okriljem Evropske unije, vodi između Beograda i Prištine.

"Ona (Frederika Mogerini) je ovo shvatila lično i nervozno napustila satanak i više se nije vratila", rekao je izvor RSE.

Atmosfera je, prema navodima Radija Slobodna Evropa, bila napeta od početka.

Predstavnici EU nisu želeli da komentarišu taj događaj, ali je predstavnica za štampu šefice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančič rekla da je sastanak otkazan zbog rasporeda.

Otkazivanje konferencije za novinare u Briselu drugi je ozbiljan udarac za Haradinaja u proteklih nekoliko dana, pošto je krajem prošle sedmice američka ambasada u Prištini oštro kritikovala vlasti u Prištini zbog pokušaja da se redefiniše sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Nakon sastanka Saveta za pridruživanje i stabilizaciju EU i Kosova je na sajtu Evropskog saveta izdato saopštenje u kom je istaknuta važnost kontinuiranog angažovanja u dijalogu Prištine i Beograda uz posredovanje EU kao i značaj primene svih postignutih dogovora bez odlaganja.

U saopštenju se, međutim, ne pominje da je EU otkazala prethodno najavljenu konferenciju Haradinaja i Mogerinijeve, kao ni da je šefica evropske diplomatije napustila sastanak.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво