Poslanici o Jajincima, delovanju stranih agenata, Kršikapi

Poslanici Skupštine Srbije i danas su na početku rada postavljali pitanja, a interesovalo ih je zašto je tužilaštvo odustalo od dalje istrage u vezi sa oružjem nađenim u Jajincima u blizini kuće predsednika Aleksandra Vučića, kao i ostavka direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Majde Kršikape.

Poslanici su pitali i o navodima o iznenadnom i pojačanom delovanju stranih agenata u Srbiji, o poslu oko utvrđivanja granice između Srbije i BiH, ali ih je ponovo zanimalo i koliko je građana u proteklih mesec dana prijavilo prebivalište na teritoriji Beograda.

U delu sednice za postavljanje poslaničkih pitanja, poslanik Nove stranke Zoran Živković pitao je koje su činjenice utvrđene pa je tužilaštvo odlučilo da nema osnova da se nastavi istraga o oružju nađenom u Jajincima i zašto je, kaže, onda javnost više od godinu dana obmanjivana o navodnom pokušaju atentata na Vučića.

Premijerku Anu Brnabić i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, Živković je pitao o slučajevima paljenja automobila načelnika Policijske uprave Niš pre dva meseca i noćašnjeg paljenja automobila zamenika gradonačelnika Niša.

Premijerku i ministra finansija Dušana Vujovića pitao je koja je to hitna potreba dovela do prebacivanja 235 miliona dinara iz republičkog budžeta Gradu Beogradu "koji se hvali da je pun investicija i prihoda".

Povodom novogodišnje rasvete u Beogradu, Živković je pitao koji je efekat prošlogodišnjeg "cirkusa" sa kićenjem grada kada su obećavane stotine miliona evra od posete turista.

Premijerku je pitao i da li je smanjen broj agencija što je, kaže, Vučić obećao pre pet godina, te da li je smena “pod pritiskom“ direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Majde Kršikape, za koju kaže da se predstavlja kao njena ostavka, deo operacije ukidanje agencija.

"Ukidanje se vodi tako što se ukidaju besmislene agencije, a ne tako što se direktori agencije koji se pitaju za tetkine pare iz Kanade i nelegalno obogaćivanje ministara teraju sa posla", kaže Živković.

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Nova Srbija - Pokret za spas Srbije pitao je Vučića da li je "devalviranje i blamiranje" Saveta za nacionalnu bezbednost zakazivanje današnje sednice povodom intervjua Bakira Izetbegovića, i to "na osnovu delimično netačno prenesene izjave".

Ministra policije Nebojšu Stefanovića pitao je da li oseća ličnu odgovornost za izjave koje je pre godinu dana davao u vezi sa oružjem nađenim u Jajincima za koje se, kaže, ispostavilo da su višenedeljna medijska drama, neka vrsta obmane i širenja lažnih vesti, a koje se mogu podvesti pod uzbunjivanje javnosti i širenje panike.

Pitao je i šta je preduzeto povodom sprečavanja "curenja" informacija iz istraga u "proverene medije bliske vlasti" u kojima se, navodi, nezakonito plasiraju detalji istraga.

Od ministarke saobraćaja, građevinarstva i infrastrukutre Zorane Mihajlović tražio je da dostavi elaborat o opravdanosti auto-puta Niš-Merdare-Priština-Albanija, navodeći da je reč o "ad hok" političkoj odluci plasiranoj na sastanku Vučića i Edija Rame na sastanku sa nemačkom kancelarkom Aneglom Merkel.

Poslanica DS-a Gordana Čomić pitala je ministra policije o izveštaju o navodnom iznenadnom i pojačanom delovanju stranih agenata u Srbiji i ko je u BIA odgovoran za taj izveštaj.

Od ministra spoljnih poslova Ivice Dačića tražila je da dostavi plan rada u vezi sa utvrđivanjem granice između Srbije i BiH, navodeći da bi to trebalo da bude tema prilikom posete članova Predsedništa BiH Srbiji 6. decembra.

Poslanica DJB Ana Stevanović pitala je ministra zdravlja Zlatibora Lončara povodom, kako kaže, "čudnih stvari" koje se dešavaju u Domu zdravlja Palilula nakon dolaska novog rukovodstva, šta će preduzeti da spreči "malteriranje" lekara i njihovo premeštanje iz jedne u drugu ustanovu, i pacijenata koji zbog toga ne znaju gde su im zdravstveni kartoni.

Pitala je i o navodima da je više od 50 radnika "Pošte" suspendovano zbog štrajka, a predsednicu parlamenta Maju Gojković da li apeluje na vladu da dostavi poslanicima predlog budžeta za 2018. s ozbirom da je po zakonu to trebalo da uradi do 1. novembra.

Vučića je pitala kada će, kao što je obećao, dostaviti dokaze o tome da su neke organizacije dobijale novac za kampanju protiv njega zbog slučaja "Savamala", a ponovo je tražila od njega da odgovori kada će podneti ostavku na mesto predsednika SNS-a.

Poslanik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić pitao je Ministarstvo zdravlja da li će biti upostavljene mobilne lekarske ekipe za potrebe seoskih područja u kojima većinu čine staračka domaćinstva, Upravu za veterinu da li će podržati formiranje Udruženja veterinarskih tehničara, a Ministarstvo privrede i ministra bez portfelja Milana Krkobabića da li zadruge mogu da koriste sredstva koje ministarstvo daje za zapošljavanje.

Poslanik Dveri Ivan Kostić naveo je da još nije razjašnjena nesreća u preduzeću "Milan Blagojević - namenska" u Lučanima 14. jula ove godine u kojoj su poginula dva radnika i od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Inspektorata za rad tražio izveštaj o uviđaju koji je obavljen neposredno nakon eksplozije.

Kostić je pitao MUP koliko je državljana Srbije u proteklih mesec dana prijavilo svoje prebivalište na teritoriji Grada Beograda, navodeći da je juče pun autobus radnika "Eklektrovojvodine" iz Subotice krenuo u Beograd da se prijavi.

Tvrdi da je svaki šef smene na Horgošu i Kelebiji na carini dobio obavezu da svoje rođake i prijatelje koji nisu prijavljeni u Beogradu, a žive u glavnom gradu Srbije, da se prijave na teritoriji Beograda,
"pretpostavljam za naredne beogradske izbore"“, dodaje Kostić.

Poslanik SPS-a Neđo Jovanović je, povodom započetih aktivnosti na rešavanju pitanja deponije u Vinči, pitao ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana o funkcionisanju te deponije u proizvodnji takozvane "zelene energije", a interesovalo ga je da li će Vlada Srbije da pomogne Užicu u izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Nakon pitanja, poslanici su nastavili načelnu raspravu o Predlogu zakona o medicinskim sredstvima, o dopuni Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama, kao i o potvrđivanju Finansijskog ugovora Klinički centri/C između Republike Srbije i Evropske investicione banke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво