Brnabićeva u Briselu: Članstvo u EU prvi i najvažniji strateški cilj Srbije

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se sa šeficom diplomatije Evropske unije Federikom Mogerini u zgradi Evropskog saveta u Briselu, a predvodila je i delegaciju Srbije na sednici Saveta za stabilizaciju i pridruživanje. Na konferenciji sa Mogerinijevom i komesarom Johanesom Hanom istakla je da je članstvo u EU najvažniji strateški cilj Srbije.

U sedištu EU održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili premijerka Srbije Ana Brnabić, visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.

Mogerinijeva je na početku pres-konferencije rekla da nedavni govor predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera predstavlja pozitivan signal – da su otvorena vrata za države Zapadnog Balkana ako se ispune kriterijumi.

Brnabićeva je navela da to što ona kao premijerka predvodi delegaciju u Briselu, što nije uobičajeno, pokazuje da je članstvo u EU prvi i najvažniji strateški cilj Srbije.

Premijerka je rekla da o odnosima sa EU najviše govore brojevi: podsetila je da se 65 odsto trgovine Srbije čini trgovina sa zemljama EU, a od 2000. do danas Srbija je od EU i zemalja članica pojedinačno dobila devet milijardi evra bespovratne pomoći.

Istakla je i da sprovedena fiskalna konsolidacija omogućuje Srbiji da se fokusira na druge reforme, pre svega u oblasti vladavine zakona.

"Reforme koje sprovodimo su pre svega važne za građane, privrednike i investitore u Srbiji. Mi želimo da imamo makroekonomsku stabilnost, fiskalno konsolidovanu i stabilnu državu, efikasnu i transparentnu javnu upravu, da nemamo administraciju koja će praviti lavirinte kako bi imala opravdanje za korupciju. Mi želimo da imamo efikasno pravosuđe. To sve želimo da radimo zbog nas. Svakako kada to budemo implementirali bićemo spremni da budemo i član evropske porodice zemalja", poručila je premijerka.

Brnabićeva je rekla i da je Srbija partner EU i kada su evrointegracije celog regiona u pitanju i ocenila i da se ceo region nalazi u "pozitivnom trenutku" evrointegracionih procesa.

"Mislim da imamo momentum i da ovaj momentum treba svi zajedno u partnerstvu da iskoristimo u narednih šest do sedam meseci, da treba da damo jasnu poruku da je EU u interesu svih nas, da je strateški prioritet svih nas, ali da EU za sve nas nema bez jake regionalne saradnje, regionalnog povezivanja, regionalne stabilnosti i regionalnog političkog dijaloga. To je podržano od EU, ali pokazuje i ozbiljnost svih nas kao pojedinačnih zemalja regiona", poručila je Brnabićeva.

Premijerka Srbije je rekla da je Srbija duboko i iskreno posvećena dijalogu sa Prištinom i pozvala sve učesnike u društveno-političkom životu Srbije da uzmu učešće u unutrašnjem dijalogu koji se u Srbiji vodi o Kosovu.

"To nije političko pitanje ili pitanje političkih potkusurivanja. To je nacionalno pitanje. Svi zajedno u Srbiji treba da nađemo kompromis kako bismo zastupali jedinstven stav o tom pitanju", poručila je Ana Brnabić.

Premijerka Srbije pozvala je Prištinu da zajedno sa Beogradom nastave rad na punoj implementaciji Briselskog sporazuma u cilju formiranja Zajednice srpskih opština, a zatim i daljeg nastavka dijaloga.

Mogerini: Srbija ostvaruje ekstremno dobar napredak ka EU

Šefica diplomatije EU izjavila je da Srbija ostvaruje "ekstremno dobar" napredak na putu ka EU.

"To je naš zajednički strateški cilj i interes", poručila je Mogerinijeva po završetku sednice Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije.

Šefica EU diplomatije je ocenila da su odnosi Srbije i EU "jaki i intenzivni".

Mogerinijeva je navela da sama činjenica da je EU od 2000. godine do danas investirala devet milijardi evra za podršku reformama i razvoju Srbije, govori o tome koliko je "duboko, jako i važno partnerstvo EU i Srbije".

"Naša čvrsta i zajednička namera jeste da ovo partnerstvo još više razvijamo i napravimo nepovratan napredak na putu Srbije ka EU, kao i celog regiona", poručila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Ona je ocenila da u ovom trenutku evropska perspektiva Srbije i regiona ima "jaču nego ikada pre" podršku u EU.

"Predsednik Junker je jasno u svom govoru o stanju Unije poručio da su vrata EU otvorena za dalja pristupanja čim zemlje ispune kariterijeme i da se na tome radi. Ja sam oduvek verovala da će budućnost EU biti sa više od 27 država članica", poručila je Mogerinijeva.

Ona je dodala da brzina ulaska u Uniju zavisi od brzine kojom zemlje kandidati sprovode reforme koje su, kaže Mogerinijeva, prvenstveno u cilju u transformacije društva u regionu.

"Pozdravljamo odlučnost i predanost srpske vlade da nastavi sa započetim reformama u cilju ispunjenja očekivanja srpskih građana. To uključuje reforme u svim oblastima, posebno u oblasti vladavine prava koja je ključna za dalji ekonomski napredak i investicije kroz šta Srbija prolazi, a koje mogu biti još više podržane dubinskim reformama u oblasti reforme pravosuđa, borbom protiv korupcije, reformama u oblasti fundamentalnih prava. To su oblasti koje su ključne u našim pregovorima, ali i one na koje poslovna zajednica obraća pažnju", kaže Mogerinijeva.

"EU nastavlja da posreduje u dijalogu" 

Šefica diplomatije EU zahvalila se Beogradu na posvećenosti koju pridaje dijalogu sa Prištinom.

Ona je ponovila da EU nastavlja da posreduje u tom dijalogu, da je došlo do pokretanja nove faze, ali i ocenila da ključ uspeha leži u Beogradu i Prištini.

Mogerinijeva je rekla da su promenjen format, brzina i agenda dijaloga i da očekuje i veruje u kvalitativni iskorak u cilju normalizacije odnosa.

"Rezultati i sadržina ove nove faze biće vidljiviji u trenutku kada to bude korisno za dinamiku nove faze. U ovom trenuku meni je važno ne samo da posredujem već i da zaštitim prostor i omogućim dvema stranama da rade na novoj fazi kako unutar sebe, tako i međusobno", poručila je Federika Mogerini.

Ona je još jednom pohvalila odluku da se unutar Srbije sprovede unutrašnji dijalog o Kosovu, ocenivši to kao važan proces za evropsku perspektivu dve strane.

"Stabilnost, mir i dobrosusedski odnosi u regionu ostaju ključni, pomirenje i regionalna saradnja su ključni i osnovini principi na kojima je i EU izgrađena", zaključila je Mogerinijeva.

Ona je pozvala obe strane u dijalogu da u potpunosti primene ono što je već dogovoreno u procesu dijaloga, a još nije implementirano – formiranje Zajednice srpskih opština i dogovor o energetici.

Na pitanje da li kvalitativan pomak u odnosima Beograda i Prištine koji je Federika Mogerini najavila znači da će biti potpisan obavezujući sporazum o normalizaciji, Mogerinijeva je rekla da se o tome vode konsultacije u okviru nove faze dijaloga, a da normalizacija jeste cilj dijaloga i pregovora, mada je rano govoriti o preciznim rokovima u kojima će ona moći da bude ostvarena.

Ana Brnabić se jutros sastala sa šeficom diplomatije Evropske unije Federikom Mogerini u zgradi Evropskog saveta u Briselu, a zatim je predvodila delegaciju Srbije na sednici Saveta za stabilizaciju i pridruživanje.

Han: 2025. godina ambiciozan, ali ostvariv datum

Komesar za proširenje Johanes Han kaže da će Srbija i region postati članice EU "možda i ranije nego što se očekivalo", kao i da je 2025. godina "ambiciozan, ali i ostvariv datum" za pristupanje novih članica EU.

"Kao komesar koji se bavim ovim procesom svakodnevno, smatram da datum 2025. jeste ambiciozan, ali ako svako bude doprineo i učestvovao u procesu, mislim i da je ostvariv. Nemojmo zaboraviti da za ulazak u EU u 2025. godini sav posao pregovora mora biti gotov do 2023. godine, jer tada kreće ratifikacioni postupak u zemljama članicama i Evropskom parlamentu", poručio je komesar Han po završetku četvrtog Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU.

Han najavljuje da će Evropska komisija u februaru izaći sa Strategijom za proširenje, koja će se odnositi na perspektivu proširenja svih zemalja u regionu.

Dodao je da je dobro što je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ambiciozan i zastupa proširenje.

"To i nama daje vetar u leđa u našim naporima", naglasio je Han.

Evropski komesar za pregovore o pristupanju, koji je prisustvovao četvrtom Savetu SSP između Srbije i EU, zahvalio je premijerki Brnabić što je svojim prisustvom na sednici Saveta još jednom pokazala posvećenost Srbije evropskom putu. Han je dodao da se ta posvećenost vidi i kroz poruke i dela premijerke.

"Mnogi govore razne stvari, ali konkretna dela su ono što je važno. U samo nekoliko meseci koliko ste na mestu premijera uticali ste na celokupnu klimu saradnje između EU i Srbije", ocenio je Han.

Kada je proces pristupanja Srbije EU u pitanju, Han je ponovio da tu nema "ograničenja brzine", da to zavisi od same države, ali je naglasio prevashodnu važnost kvaliteta procesa.

Kao ključ za napredak Srbije ka članstvu u EU, Han navodi reformske procese u zemlji i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

"Želeo bih da pohvalim politički hrabru odluku predsednika Vučića da pokrene unutrašnji dijalog u Srbiji, što je odlučujuće za svaki dalji napredak. Istovremeno, bitna je primena reformi. Dobro je što ste se fokusirali na ekonomske reforme u prethodnom godinama što je donelo jasne i pozitivne rezulate vidljive kako u oblasti privrednog rasta, tako i u smanjenju broja nezaposlenih u zemlji", naglasio je Han.

Komesar za pregovore o proširenju ističe da je ceo proces pristupanja EU "proces društva" koji se ne odnosi samo na zvaničnike u Beogradu, već na sve građane u Srbiji.

"Važno je da komunicira ne samo o vrednostima EU, već da te vrednosti budu prihvaćene i da se u njih veruje. Onda smo na pravom putu. Važno je da građanima pokažemo koje su dobrobiti članstva u EU u poboljšanju kvaliteta njihovih života", zaključio je Han.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво