Šta donosi Poglavlje devet

Srbija bi do kraja godine mogla da otvori tri ili četiri poglavlja. Očekuje se da bi mogla biti otvorena poglavlja šest, 30 i 33. Završena je i procedura u parlamentu za poglavlje 13 - ribarstvo, a pregovaračka pozicija za poglavlje devet, o finansijskim uslugama, upućena je Evropskoj komisiji u Brisel pre nekoliko nedelja.

Uređenjem oblasti iz Poglavlja devet potrošači i korisnici finansijskih usluga banaka, osiguranja i platnog prometa biće zaštićeniji, a rad u tim oblastima unapređen.

Poglavlje devet uređuje finansijski sektor koji je u Srbiji u velikoj meri usaglašen sa evropskim zakonodavstvom.

"Mislim da je to jedno poglavlje, konkretno koje će dodatno urediti set finansijskih usluga koji već postoji u našoj zemlji, ali kažem - mi smo relativno dobro usaglašeni sa evropskim standardima u tom sektoru, tako da ja očekujem da će dosta saglasnosti imati ovo poglavlje i da ćemo možda i njega moći da otvorimo", kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Uvid u sadržaj pregovaračke pozicije Poglavlja devet imao je i Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, a oni potvrđuju da neće biti većih problema u usklađivanju propisa.

"Srbija je iskazala spremnost da do stupanja u članstvo u potpunosti hamonizuje sve svoje pravne propise i u potpunosti prati pravila i procedure koje se već koriste u EU, kada je reč o pružanju finansijskih usluga, kada je reč o poslovanju banaka, kada je reč o zaštiti prava klijenata i korisnika bankarskih usluga, sigurno je da će to doneti izvesne boljitke i bolju zaštitu prava potoršača i korisnika bankarskih usluga", rekla je Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Principi poslovanja banke u Srbiji danas su isti kao i oni po kojima posluju banke u Evropskoj uniji.

"Ja mislim da će se samo povećati još više konkurencija između banaka, a to podrazumeva neke nove finansijske proizvode, nove načine privlačenja banaka, klijenata od strane banaka, tako da bi u prinicipu pravilna primena svih procedura koje važe olakšala tržište, povećale konkurenciju i pojeftinile usluge koje pružaju finansijske institucije", rekao je prof. dr Ismail Musabegović iz Beogradske bankarske akademije.

Da li će Poglavlje devet biti i otvoreno biće poznato posle analize u Evropskoj komisiji. Međuvladina konferencija na kojoj se otvaraju poglavlja planirana je za sledeći mesec. Srbija je otvorila deset od 35 poglavlja, a dva su privremeno zatvorena.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво