Dodik za RTS: Izetbegović nije BiH

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da nije realno da BiH prizna nezavisno Kosovo jer je Bakir Izetbegović "tek jedan od trojice u Predsedništvu". Izetbegović je pokazao da je srpski neprijatelj br. 1 što se tiče odnosa u BiH, rekao je Dodik u emisiji "Upitnik" RTS-a.

Bakir Izetbegović je pokazao da priželjkuje i priziva da Bosna i Hercegovina prizna nezavisno Kosovo, mimo institucija, što znači da sebe predstavlja kao BiH – što on nije, rekao je predsednik RS Milorad Dodik u emisiji "Upitnik" RTS-a.

"On je muslimanski lider u BiH, tek jedan od trojice u Predsedništvu. Nijedna njegova odluka ne može biti validna bez ostalih. Sarajevo nisu ni Bakir Izetbegović, ni muslimani, ni Bošnjaci, nego mora da bude po 'svetom trojstvu' tri konstitutivna naroda i da oni kreiraju stavove", rekao je Dodik.

Ističe da je priznanje KiM ranije bilo na dnevnom redu, i da svi politički lideri Bošnjaka žele da priznaju KiM. Za to je, kaže, potrebna saglasnost RS – "a toga neće biti".

Dodik je rekao da se Izetbegović umešao i u "priču o Sandžaku" i da je njegov cilj što veća šteta za Srbe.

"Rekao je i da će napasti RS iz nekih razloga. Objavio je opšti napad na srpske nacionalne interese i pokazao da je srpski neprijatelj br. 1 što se tiče odnosa u BiH", rekao je Dodik.

Kako kaže Dodik, Izetbegovićeva motivacija je frustracija. "Oni žele unitarnu BiH, smetaju im Srbi, žele da se dodvore strancima, Amerikancima", smatra Dodik.

Ambasadorka SAD u BiH nije ništa loše rekla o Bakiru Izetbegoviću, podseća Dodik, dodajući da se zadržava licemerje međunarodnih faktora.

"Licemerje se pokazuje i kroz izjavu američke ambasadorke. Njoj je žao što BiH nije priznala KiM", rekao je Dodik dodajući da je to neprimereno mešanje u unutrašnje stvari BiH.

Upitan da li je realno to što je Banjaluka pozvala političke predstavnike na nivou države BiH da napuste institucije i vrate se u RS, Dodik kaže da je to najbolji način da se Sarajevu pokaže stav.

"Mi nikada nismo želeli da budemo deo BiH, oni su nas tu ugurali, podržavamo Dejtonski sporazum, a oni su otimali naša prava, ali kada smo videli kako se ponaša Bakir i drugi muslimanski lideri, koji su stali iza centralizacije BiH – mi smo rekli svoj stav", naveo je predsednik RS.

Podsetio je da je Izetbegović u prvom mandatu rekao da nastavlja politiku svoga oca, inače autora Islamske deklaracije, koja je bila i razlog za rat.

"Srbija najvažnija zemlja u regionu"

Upitan koji bi bio njegov savet predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću s obzirom na to da je ova izjava Izetbegovića došla samo nekoliko dana uoči dogovorene uzvratne posete članova Predsedništva BiH Beogradu, Dodik kaže da ne namerava to da komentariše, ali da Srbija ima svoju odgovornost.

"Srbija je najvažnija zemlja u regionu, najvažnija za stabilizaciju i uspostavljanje mira, što je, zahvaljujući Vučiću, dodatno afirmisala", rekao je Dodik.

Na insistiranje da kaže šta je to što bi on uradio u ovoj situaciji, Dodik kaže da ono što bi uradio, on i radi.

"Ja što bih uradio, to i radim, ali moja odgovornost se tiče RS", rekao je.

Imajući u vidu regionalni i međunarodni položaj Srbije, Dodik misli da će, ako Izetbegović dođe u Beograd, imati da objasni mnogo stvari.

Dodao je i da postoje razne mere, da, na primer, neko može biti proglašen "personom non grata", a možete da kažete i da sa nekim ne želite da se sretnete.

"On nije samo Bakir, on je i političko Sarajevo", kaže Dodik.

Primetio je i da niko nije našao za potrebno da kaže da je Izetbegovićeva izjava štetna, da može da produbi razlike između Srbije i muslimana.

To, rekao je, samo govori da je zapravo u pitanju atak na sve što je srpsko, a Kosovo je srpsko, a teritorijalni integritet Srbije neupitan.

"U politici uvek postoji nešto što je strategija, ali, definitivno, Kosovo je deo Srbije i to je jasno ustavno određeno, oni su se neustavno otcepili. Stranci su sada postali nervozni jer Priština nije dobila stolicu u UN", smatra Dodik.

Dodik je uveren da će međunarodna zajednica nastaviti da pritiska Srbiju da prizna Kosovo, ali to je, smatra, teško i nemoguće, jer Kosovo je najvažnije državno pitanje Srbije.

Dodik nije isključio mogućnost i da je Izetbegović izjavu o Kosovu dao da bi "napravio gužvu" zbog pitanja državne granice sa Srbijom.

"BiH je nemoguća država"

Predsednik Srpske smatra da je BiH nemoguća država i "prostor za treniranje stranaca koji dolaze kako bi se pripremili za druge egzotične destinacije".

"BiH opstaje zbog velike intervencije međunarodnog faktora, ali nije ista kao pre pet ili deset godina. Ona gubi na snazi", ističe Dodik.

Srbi su, kaže, prihvatili Dejtonski sporazum i nametnuta rešenja, ali nikad nisu želeli da budu u toj državi.

Govoreći o referendumu o nezavisnosti RS i tome šta bi se desilo ako bi inicijativa za nezavisnost dobila većinsku podršku, Dodik je rekao da Srpska ima sve elemente da funkcioniše kao država: "Ima teritoriju, narod koji to hoće, izvršnu vlast, dobre regionalne odnose."

"Najbolje i za Bošnjake je da se raziđemo. Monstrum od BiH ne može da funkcioniše", rekao je Dodik.

Predsednik RS je naveo i da je najbolje rastati se ako je "brak neuspešan". "Ako ne možemo da se dogovorimo, zašto forsirati?", upitao je Dodik.

Rekao je i da se svi boje referenduma. Nekada, kaže, reč referendum nije smela ni da se spomene. I svi se, dodaje, pitaju: A šta posle?

"Šta je logičnije od narodnog interesa. Zašto se naroguše i zašto se boje referenduma? Dan posle će biti nezavisna RS ako je referendum o statusu. Dan posle nastavljamo da živimo u nekoj novoj organizaciji", rekao je Dodik.

To je, smatra, moguće sprovesti bez ratnih sukoba. "Gubimo vreme zajedno, RS ništa nije imala od BiH, nijedna odluka nije bila korisna osim ukidanja viza, a to bi nas zadesilo i da smo u drugoj državnoj organizaciji. Nijedna odluka nam nije koristila, zapostavljeni smo, neželjeni od strane međunarodnog faktora", rekao je Dodik.

Predsednik RS je ponovio i da bi otcepio Srpsku kad bi to bilo moguće da "ne padne nijedna glava".

Uveren je, kaže, da će RS kao nezavisna država "nama upasti u ruke, a na nama je samo da obezbedimo da ona funkcioniše".

Upitan da objasni šta znači "upasti u ruke", Dodik kaže da će doći vreme za prekrajanje granica bez ratnih sukoba.

A na pitanje kako bi na to reagovala Srbija, koja poštuje teritorijalni integritet BiH, Dodik objašnjava da Beograd poštuje Dejtonski sporazum, koji podrazumeva Ustav BiH, ali je on bitno narušen.

"Srbija će uvek reći da će poštovati svaku odluku koja bude doneta u okviru BiH", rekao je Dodik. 

Govoreći o odnosima u BiH, Dodik je rekao da Hrvati treba da imaju entitet jer su im mnoga prava ugrožena, te da je o tome već razgovarao sa hrvatskim članom Predsedništva BiH, aktuelnim predsedavajućim Draganom Čovićem.

"Deklaracija u završnoj fazi izrade"

Dodik je rekao da će deklaracija Srbije i Republike Srpske o zaštiti i očuvanju srpskog naroda "biti prvi zajednički dokument dve države" i da ti zahtevi nisu upereni ni protiv koga.

Dodik je napomenuo da je srpski narod sa stanovišta ostvarivanja svojih prava ugrožen u kontinuitetu, kao i da je Srbija, kao matična država srpskog naroda, pod stalnim pritiskom da se devastira njen teritorijalni integritet kroz Kosovo. Podseća i da su Srbiji bile uvedene drastične sankcije, kao i da je NATO bombardovao srpski narod.

"Srbija i srpski narod van Srbije imaju veliku potrebu da iskažu svoje političke zahteve u smislu afirmacije prava na uključivanje u sisteme. Niko, ni Republika Srpska, ni Srbija, ne želi da napravi nešto oko čega bismo se sukobili", rekao je Dodik.

Cilj deklaracije je, kaže, da Srbi imaju ista prava u Crnoj Gori, Albaniji i Hrvatskoj, kao što i narodi tih zemalja imaju u Srbiji ili Srpskoj, te da to nije nikakav "nož u leđa" nekome.

"Ja ne želim da budem bosanski Srbin, jer nisam. Ja ne želim da me neko pita u Beogradu šta ima u Bosni, ja se ne identifikujem sa Bosnom. Identifikujem se sa srpskim narodom i Republikom Srpskom", rekao je Dodik.

On je naveo da je deklaracija kao akt u završnoj fazi izrade i da radne grupe rade na tome.

Podrška predlogu za utvrđivanje granica

Govoreći o razgraničenju BiH i Srbije, Dodik je rekao da je za to pitanje, formalno gledano, politički i načelno nadležna BiH, ali da je suštinski to odnos na granici u dodiru Srbije i Republike Srpske.

On je istakao da Republika Srpska podržava predlog Srbije za utvrđivanje granice i da ne vidi da je gubitak ako se nešto integriše u Srbiju, koja je matična zemlja srpskog naroda.

"A da li će Bošnjaci u Sarajevu praviti gužvu, naravno da hoće, oni svuda prave gužvu, ali vjerujem da Hrvati nemaju ništa protiv da se utvrdi granica onako kako se dogovore Srpska i Srbija", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je rekao da ne veruje da će to pitanje doći do međunarodne arbitraže.

Govoreći o evropskim integracijama, Dodik je napomenuo da se ranije u BiH tim putem želeo redizajnirati politički sistem i nametnuti unitarna BiH sa odlučivanjem u Sarajevu o svim evropskim pitanjima.

"Evropska politika sada je, mislim, racionalna i realna, jer uvažava različite nivoe vlasti i njihova pozicioniranja i mi smo time zadovoljni", rekao je Dodik.

Govoreći o predstojećim opštim izborima u BiH, Dodik, koji je lider SNSD-a, naveo je da je, prema istraživanjima "koja su rađena za strane potrebe", podrška SNSD-u danas 44 odsto, a sa koalicijom oko 65 odsto, dok je podrška SDS-u pala sa 24 na 13 odsto.

"Ja ću biti veoma važan čovek na izborima i nakon izbora u Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

Kaže da je ponosan na sve što je učinio i što je vratio dostojanstvo Srpskoj.

Na pitanje šta misli da je pogrešio, Dodik je rekao da je možda trebalo da se bavi biznisom, a ne politikom.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво