Parlamentarna saradnja Srbije i Gruzije

Članovi skupštinskog Odbora za spoljne poslove, na sastanku sa državnim ministrom Gruzije za evropske i evro-atlantske integracije Viktorom Dolidzeom, istakli su da parlamentarna saradnja dve zemlje ide uzlaznom putanjom, a prostor za dodatno unapređenje vide i na ekonomskom planu.

"Ekonomsku saradnju možemo nadgraditi i putem međunarodnih inicijativa, kao što je kineski projekat Jedan pojas-jedan put, koji može biti značajna za obe zemlje", naglasio je predsednik odbora Željko Obradović.

Obradović je istakao da se, na političkom planu, Srbija i Gruzija sreću sa sličnim problemima i naglasio da je od velikog značaja što obe zemlje poštuju teritorijalni integritet, suverenitet i principe međunarodnog prava, saopšteno je iz skupštine.

U svetlu zajedničkih principa, Obradović je izrazio zahvalnost Gruziji na nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova, kao i na stavu Gruzije da Kosovo nema pravo na članstvo u međunarodnim organizacija.

Predsednik odbora je podsetio da je strateški spoljno-politički cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji i istakao da se predano radi na ispunjavanju obaveza koje su deo pregovaračkog procesa, naglasivši da priznavanje nezavisnosti Kosova nikada neće biti prihvatljiv deo pregovora.

Govoreći o saradnji sa NATO, Obradović je istakao da je Srbija vojno neutralna zemlja, koja ima najviši nivo saradnje sa NATO, koju država koja nije članica te organizacije može da ima.

Ministar Dolidze istakao je da Srbiju i Gruziju vezuju prijateljske, istorijske i kulturne spone.

Kako ističe, uprkos tome što Gruzija nema ambasadora u našoj zemlji, kao ni Srbija u Gruziji, saradnja dve zemlje je veoma dobra i progresivna. Dolidze je naglasio da je članstvo u Evropskoj uniji i za Gruziju strateški, ne samo spoljno-političi, već i unutrašnje društveni cilj.

"Pred nama je veliki izazov, u pitanju je unapređenje društva kroz opsežne razvojne reforme u oblasti obrazovanja, energetike i infrastrukture",naglasio je Dolidze.

On je istakao da Srbija u Gruziji uvek može da pronađe partnera za saradnju i dijalog i složio se sa Obradovićem da iskustva Srbije u procesu evrointegracija, mogu biti od izuzetnog značaja za Gruziju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво