Ambasada SAD: Teško shvatiti presudu bez zatvorske kazne

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je da je "teško shvatiti" ishod devetogodišnjeg procesa o paljenju američke Ambasade u kojem nijedan optuženi nije osuđen na zatvorsku kaznu.

"Primili smo na znanje presudu koju je danas doneo Viši sud u Beogradu", navodi se u saopštenju i ističe da oni podržavaju vladavinu prava, ali i da istovremeno traže da pravda bude zadovoljena u ovom slučaju.

"Teško je shvatiti da je bilo potrebno devet godina da bi se stiglo do presude u slučaju koji je povezan sa imovinskom štetom od skoro pola miliona dolara i sa smrću jedne osobe, a da je konačni ishod da nijedan od sedmoro optuženih, od koji je četvoro u prisustvu pravnih zastupnika priznalo da su učestvovali u ozbiljnom prekršaju, nije osuđen na zatvorsku kaznu", navodi se u saopštenju Ambasade. 

Podsećaju da je, prema međunarodnom pravu, zemlja domaćin odgovorna da štiti strana diplomatska predstavništva i istovremeno navode da se srpska policija 2008. godine povukla sa svojih uobičajenih punktova u blizini Ambasade SAD, samo nekoliko trenutaka pre napada. 

"Oni koji su odgovorni za taj korak nikada nisu za to odgovarali, i napominjemo da se još uvek ne postupa po slučaju koji je Tužilaštvo podnelo protiv pet optuženih policijskih oficira u maju", ističe se u reagovanju Ambasade SAD.

U slučaju paljenja ambasade SAD u Beogradu, Dejan Vučković, Dragan Marinkov, Marko Novitović osuđeni su na šest meseci uslovno, s rokom provere od dve godine. Milan Tomas je osuđen na pet meseci, takođe s rokom provere od dve godine, dok su preostali oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Presuda optuženima za paljenje zgrade Ambasade SAD u Beogradu 2008. posle protesta "Kosovo je Srbija", izrečena je u Višem sudu u Beogradu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво