Ambasada SAD: Teško shvatiti presudu bez zatvorske kazne

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je da je "teško shvatiti" ishod devetogodišnjeg procesa o paljenju američke Ambasade u kojem nijedan optuženi nije osuđen na zatvorsku kaznu.

"Primili smo na znanje presudu koju je danas doneo Viši sud u Beogradu", navodi se u saopštenju i ističe da oni podržavaju vladavinu prava, ali i da istovremeno traže da pravda bude zadovoljena u ovom slučaju.

"Teško je shvatiti da je bilo potrebno devet godina da bi se stiglo do presude u slučaju koji je povezan sa imovinskom štetom od skoro pola miliona dolara i sa smrću jedne osobe, a da je konačni ishod da nijedan od sedmoro optuženih, od koji je četvoro u prisustvu pravnih zastupnika priznalo da su učestvovali u ozbiljnom prekršaju, nije osuđen na zatvorsku kaznu", navodi se u saopštenju Ambasade. 

Podsećaju da je, prema međunarodnom pravu, zemlja domaćin odgovorna da štiti strana diplomatska predstavništva i istovremeno navode da se srpska policija 2008. godine povukla sa svojih uobičajenih punktova u blizini Ambasade SAD, samo nekoliko trenutaka pre napada. 

"Oni koji su odgovorni za taj korak nikada nisu za to odgovarali, i napominjemo da se još uvek ne postupa po slučaju koji je Tužilaštvo podnelo protiv pet optuženih policijskih oficira u maju", ističe se u reagovanju Ambasade SAD.

U slučaju paljenja ambasade SAD u Beogradu, Dejan Vučković, Dragan Marinkov, Marko Novitović osuđeni su na šest meseci uslovno, s rokom provere od dve godine. Milan Tomas je osuđen na pet meseci, takođe s rokom provere od dve godine, dok su preostali oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Presuda optuženima za paljenje zgrade Ambasade SAD u Beogradu 2008. posle protesta "Kosovo je Srbija", izrečena je u Višem sudu u Beogradu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 14. nov 2017, 19:59)
anonymous [neregistrovani]

bbbbb

@Сједињене Америчке Државе

Од "силног" америчког савезништва Срби су једино доживели више убијених у бомбардовању Београда за Ускрс 1944. од стране америчких бомбардера, него од нацистичког бомбардовања 1941. Толико о савезништву. А у првом рату нисмо их ни видели ни чули. Њихов допринос у оба рата је био комичан у односу на допринос и жртве Срба.

(utorak, 14. nov 2017, 19:06)
anonymous [neregistrovani]

e..e..e.

stvarno je to cudno u ovom slucaju a nije vam cudno na desetine hiljada Srba sto su poubijani u Hrvatskoj,Bosni i Hercegovini, Kosovu,prognanih i sve sto se desavalo i da niko nije kaznjen zbot tih dela, to vam nije cudno...sram da vas bude...i ne treba niko da bude osudjen...

(utorak, 14. nov 2017, 18:37)
anonymous [neregistrovani]

Сједињене Америчке Државе

Још теже је схватити зашто је Америка продала наше савезништво из оба светска рата уништивши Југославију и користећи НАТО протерала србе из данашње Хрватске, србе из данашње федерације БиХ и србе са Косова, помогла да се подели Црна Гора на србе и црногорце а врхунац је да и даље упорно ради на томе да срби практично нестану и из Србије? Спаљивање сваке амбасаде за осуду је али ви сте господо нама уништили животе и будућност.