Savet bezbednosti, sporenja Rusije i Zapada oko budućnosti Unmika

Predstavnici Rusije i Zapada oprečno o budućnosti misije Ujedinjenih nacija na Kosovu. SAD, Britanija, Japan, Francuska i Priština traže redefinisanje uloge Unmika. Rusija oštro protiv. Kina podržava Rezoluciju 1244. Šef Unmika Zahir Tanin upozorio na sporost sprovođenja briselskih dogovora. Ivica Dačić ocenio da potez Surinama pokazuje da su priznanja nezavisnosti reverzibilna.

Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija još jednom su, pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, zatražile promenu mandata i smanjenje budžeta za misiju svetske organizacije na Kosovu, navodeći da je ta misija ispunila zadatak. Takvoj inicijativi žestoko su se suprotstavili Rusija i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Vreme je da se redefiniše misija UN na Kosovu, a potrebno je smanjiti broj službenika Unmika kao i budžet te misije", rekla je zamenica američke ambasadorke pri UN Mišel Sison, ponavljajući zajedničku inicijativu SAD, Britanije i Francuske da se stanje na Kosovu, umesto svaka tri meseca, razmatra dva puta godišnje.

Tu inicijativu podržali su i kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku i predstavnik Ukrajine, ali se promeni mandata Unmika žestoko usprotivila Rusija, čiji je predstavnik rekao da "ružičaste vizije Kosova, koje je naslikala Vljora Čitaku, ne odgovaraju stanju na terenu".

"Projekat 'republika Kosovo' očigledno propada. Nije jasno ni kada će početi da funkcioniše Specijalni sud za zločine OVK. Ovo su veoma ozbiljna pitanja i veliki broj aktera pokušava da ih gurne pod tepih", rekao je ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja.

Nebenzja je optužio Prištinu za "sabotiranje" sprovođenja sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, naglašavajući da je pokušaj formiranja vojske Kosova u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244, prema kojoj su međunarodne snage jedina oružana sila na Kosovu.

Kako su navele diplomate u sedištu UN, mandat misije UN na Kosovu nemoguće je promeniti bez saglasnosti Saveta bezbednosti, što je, dalje, teško očekivati s obzirom na stav koji o tom pitanju imaju Moskva i Peking. Takođe, jednako je komplikovana procedura smanjivanja budžeta te misije.

Dačić: Priznanja nezavisnosti reverzibilna

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je ambasadore Saveta bezbednosti UN da se svega 1,9 odsto od više od 200.000 interno raseljenih vratilo na Kosovo, dodajući da je takav broj posledica neprocesuiranja krivičnih dela, kao i opšta pravna nesigurnost nealbanaca.

"Svaki pokušaj unilateralnog rešavanja problema na Kosovu i Metohiji je za Srbiju neprihvatljiv, rekao je Dačić, navodeći primer pokušaja formiranja vojske Kosova, kao i pokušaje učlanjenja u međunarodne organizacije. Dačić je rekao i da je, iz primera Surinama i Sao Tome i Prinsipa, jasno da je proces priznavanja reverzibilan.

"Srbija je snažno i iskreno posvećena dijalogu sa Prištinom, uz posredovanje EU. Srbija je pokazala konstruktivnost i spremnost na kompromise. Dokazali smo to implementacijom niza složenih dogovora. Ovakav pristup nema alternativu... Nažalost, napori koje Srbija ulaže da se kroz kompromis pronađu obostrano prihvatljiva rešenja ne prati i takav odnos druge strane", rekao je Ivica Dačić, koji je pozvao predstavnike vlasti u Prištini da izvrše preuzete obaveze, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

Kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku ocenila je da je broj raseljenih Srba "netačan", optužujući Srbiju da "zloupotrebljava Savet bezbednosti kako bi projektovala paralalnu viziju" stanja na Kosovu.

Čitaku je oštro kritikovala srpsko protivljenje članstvu Kosova u Interpolu i Unesku, navodeći da problemi današnjeg sveta nemaju granice, kao i da je odluka kineskih vlasti da ne izdaju vize zvaničnicima Kosova u dobroj meri uticala na odluku na kongresu Interpola.

"Kosovo ostaje snažno privrženo dijalogu sa Srbijom", rekla je Čitaku.

Čitaku je, takođe, diskriminaciju pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu nazvala "pozitivnom", navodeći da je vlada u Prištini do sada potrošila više od 50 miliona evra na položaj manjinskih zajednica i povratak raseljenih.

Šef Unmika je upozorio na sporost procesa sprovođenja dogovora proisteklih iz briselskog dijaloga, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

"Došlo je vreme za akciju umesto opravdanja", rekao je Tanin.

Komentarišući inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, Tanin je ocenio da takvi potezi koriste stanovnicima regiona... "Sve strane treba da odigraju svoju ulogu", rekao je Tanin. Šef Unmika je, još jednom, pozvao sve strane da pruže maksimalan doprinos rasvetljavanju sudbine nestalih.

Ovako je tekla sednica Saveta bezbednosti UN:

18.57 – Zamenik kineskog ambasadora pri UN Vu Hajtao pozvao je strane uključene u proces rešavanja kosovske krize da se uzdrže od zapaljive retorike, navodeći da Rezolucija 1244 predstavlja odličan okvir za dijalog.

18.50 – Britanski ambasador pri UN Majkl Rajkroft podržao je inicijativu SAD, Francuske i Prištine da se promeni format i misija UN na Kosovu, zahvaljujući službenicima te misije na "uspesima koje su postigli na terenu". "Vreme je da Unmik radi manje, a ne više", rekao je Rajkroft, dodajući da je Britanija razočarana jer ovakva inicijativa ne nailazi na razumevanje drugih strana.

18.45 – Zamenica američke ambasadorke pri UN Mišel Sison rekla je da su nedavno održani lokalni izbori pokazatelj daljeg napretka Kosova. "Nastavljamo da podržavamo dijalog između Beograda i Prištine", rekla je Sisonova, navodeći da je "vreme da se promeni misija UN na Kosovu" kao i da je potrebno da se vreme izveštavanja sa tri promeni na šest meseci. Ona je, takođe, rekla da je potrebno smanjiti broj službenika Unmika kao i budžet te misije.

18.30 – "Projekat 'republika Kosovo' očigledno propada. Nije jasno ni kada će početi da funkcioniše Specijalni sud za zločine OVK. Ovo su veoma ozbiljna pitanja i veliki broj aktera pokušava da ih gurne pod tepih", rekao je ruski ambasador, naglašavajući da je pokušaj formiranja vojske Kosova u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244, prema kojoj su međunarodne snage jedina oružana snaga na Kosovu. Nebenzja je, još jednom, podsetio na regrutaciju kosovskih Albanaca u redove radikalnih islamista na Bliskom istoku, kao i pokušaj Prištine da "politizuje" presude Kumanovskoj grupi u Makedoniji. 

18.20 – Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da se Moskva ne slaže sa optimističkim predstavama koje je iznela Vljora Čitaku, navodeći da dijalog između Beograda i Prištine "stagnira". Događaji na Kosovu prete da uruše ceo region, rekao je ruski ambasador. Nebenzja je optužio Prištinu za "sabotiranje" sprovođenja sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

18.16 – Diplomate iz Japana i Francuske, Jasuhisa Kavamura i Ana Gegen, pozvali su Prištinu da što pre ispuni dogovore. Francuska je naglasila da na Kosovu više nema potrebe za mirovnom misijom. 

18.06 – Čitaku je oštro kritikovala srpsko protivljenje članstvu Kosova u Interpolu i Unesku, navodeći da problemi današnjeg sveta nemaju granice, kao i da je odluka kineskih vlasti da ne izdaju vize zvaničnicima Kosova u dobroj meri uticala na odluku na kongresu Interpola. "Kosovo ostaje snažno privrženo dijalogu sa Srbijom", rekla je Čitaku.

17.55 – Čitaku je diskriminaciju pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu nazvala "pozitivnom", navodeći da je vlada u Prištini potrošila više od 50 miliona evra na položaj manjinskih zajednica i povratak raseljenih. Ona je, takođe, rekla da je broj od 200.000 raseljenih Srba "netačan".

17.52 – Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku ponovo je pozvala ambasadore Saveta bezbednosti UN da "prorede" dinamiku izveštavanja o stanju na Kosovu, optužujući Srbiju da "zloupotrebljava Savet bezbednosti kako bi projektovala paralalni svet". Čitaku je zatražila da se redefiniše misija Unmika, navodeći da ta misija "nije mirovna, jer mir već vlada na Kosovu".

17.45 – Svaki pokušaj unilateralnog rešavanja problema na Kosovu i Metohiji je za Srbiju neprihvatljiv, rekao je Dačić, navodeći primer pokušaja formiranja vojske Kosova, kao i pokušaje učlanjenja u međunarodne organizacije. Dačić je rekao i da je, iz primera Surinama i Sao Tome i Prinsipa, jasno da je proces priznavanja reverzibilan. 

17.45 – "Srbija je snažno i iskreno posvećena dijalogu sa Prištinom, uz posredovanje EU. Srbija je pokazala konstruktivnost i spremnost na kompromise. Dokazali smo to implementacijom niza složenih dogovora. Ovakav pristup nema alternativu... Nažalost, napori koje Srbija ulaže da se kroz kompromis pronađu obostrano prihvatljiva rešenja ne prati i takav odnos druge strane", rekao je Ivica Dačić, koji je pozvao predstavnike vlasti u Prištini da izvrše preuzete obaveze, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

17.36 – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da se svega 1,9 odsto od više od 200.000 interno raseljenih vratilo na Kosovo, dodajući da je takav broj posledica neprocesuiranja krivičnih dela, kao i opšta pravna nesigurnost nealbanaca. Dačić je od šefa Unmika zatražio da se u budućim izveštajima obrati pažnja na položaj povratnika na jugu Kosova.

17.32 – Komentarišući inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, Tanin je ocenio da takvi potezi koriste stanovnicima regiona... "Sve strane treba da odigraju svoju ulogu", rekao je Tanin. Šef Unmika je, još jednom, pozvao sve strane da pruže maksimalan doprinos rasvetljavanju sudbine nestalih. 

17.25 – Šef Unmika Zahir Tanin upozorio na sporost procesa sprovođenja dogovora proisteklih iz briselskog dijaloga, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština. "Došlo je vreme za akciju umesto vremena za opravdanja", rekao je Tanin.

17.11 – Savet bezbednosti okončao raspravu o Somaliji, za nekoliko minuta počinje sednica posvećena stanju na Kosovu. 

16.00 – Sve je spremno za početak sednice Saveta bezbednosti UN. Pre početka rasprave o Kosovu, Savet bezbednosti će razmotriti situaciju u Somaliji. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво