Dodik: Razgraničenje do kraja godine, Sarajevo bi moglo da pravi probleme

Predsednik RS Milorad Dodik očekuje da će pitanje razgraničenja između Srbije i BiH biti rešeno do kraja godine, ali upozorava i da bi sarajevske vlasti mogle da zakomplikuju to pitanje.

"Mi podržavamo predlog Srbije i naša saglasnost postoji. To može biti do kraja godine, ali izvan je ruku Vučića da zna kako će političko Sarajevo reagovati", upozorio je Dodik u izjavi novinarima, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerke dve vlade.

Dodik je rekao da ne veruje da će se bosanski Hrvati protiviti, dok bi, kako kaže, muslimani mogli to da urade iz nekih svojih razloga.

"RS i Srbija imaju identičan stav oko pitanja razgraničenja i mi to pitanje ne doživljavamo kao suštinsku granicu, već kao formalnu liniju, koju treba usaglasiti imajući u vidu međunarodne standarde", naveo je Dodik.

Upitan za sporne tačke razgaraničenja, rekao je da to utvrđuju komisije, kao i da je gotovo cela "linija u dodiru RS i da Srpska nema nikakav problem".

"U delu kod Štrpca, gde prolazi pruga Beograd-Bar, postoje neka pitanja, ali to ćemo 'ispeglati'. Ima i nekih skretanja Drine, ali to je sve sa naše strane rešeno i tu niko ništa posebno ne dobija i ne gubi. Ipak imajući u vidu dosadašnja iskustva Sarajeva oni će to pokušati da iskomplikuju", uveren je Dodik.

Dodao je da se, međutim, Sarajevo tu ne pita mnogo jer to nije njihova zemlja.

"Oni imaju nadležnost, ali to nije njihovo pitanje. Verujem da će se konsenzus u BiH postići", naglasio je Dodik.

Predsednik RS je ukazao da je, na sastanku, bilo reči i o Deklaraciji o opstanku srpske nacije koja je, kako je ranije najavljeno, trebalo da uđe u skupštinsku proceduru ovog meseca.

"To ide svojim tokom. Završen je nacrt, stvoreni su uslovi da ide u parlament. Cilj je da bude ovog meseca i mislim da će tako i biti", ukazao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara, Dodik je istakao da što se tiče izgradnje mosta Ljubovija-Bratunac postoje problemi na strani BiH oko graničnog prelaza i izuzimanja zemljišta.

"Srbija je završila sve svoje. Čekamo kraj procedure da se most pusti u rad. Malo se kasni, ali je Srbija sve na vreme uradila. Samo su spore procedure BiH problem", objasnio je Dodik.

Rekao je da su na današnjem sastanku sa predsednikom Vučićem i permijerke dve vlade pokrenuta politička, ekonomska i regionalna pitanja.

Istakao je da sve aktivnosti koje su bile planirane između dve vlade realizovane.

"Danas smo videli šta su to imperativi saradnje za sledeću godinu. Za to je dobar tenutak jer se pravi budžet za 2018", rekao je predsednik RS dodajući da je razgovarano i o miru i stabilnosti u regionu, a da RS podržava napore Srbije u tom pogledu.

Rekao je da će na sastanku dve vlade pitanja saradnje biti operativno raspravljana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво