Dveri upozoravaju na stvaranje tzv. bujanovačke dijaspore

Pokret Dveri traži od parlamenta i vlade da u hitnom postupku donesu sistemsko rešenje za problem nepostojećih birača u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, revidiranje biračkih spiskova i propisivanje zakonskih mogućnosti ko i pod kojim uslovima stiče i ima pravo glasa na lokalnim i drugim izborima u Srbiji.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, potpredsednik tog pokreta Predrag Mitrović ukazuje na stvaranje tzv. "bujanovačke dijaspore" a povodom lokalnih izbora u Preševu, koji su zakazani za 24. decembar.

"Registracija 'bujanovačke dijaspore predstavlja prvi deo operacionalizacije strategije lokalnih albanskih političara u cilju stvaranja preduslova, ne samo za osvajanje apsolutne vlasti na izborima u opštinama sa registrovanim albanskim stanovništvom, već i za raspisivanje referenduma o samostalnosti Preševa, Bujanovca i Medveđe i konačnom prisajedinjenju ove tri opštine juga centralne Srbije takozvanoj Republici Kosovo", naveo je Mitrović.

Mitrović ističe da ovakav poduhvat, lobiranjem i novcem albanske dijaspore trebalo bi da bude podržan od "međunarodne zajednice".

Navodi da, ukoliko realizacija plana ne ide planiranom dinamikom, odluka na referendumu će biti rezervna platforma za pregovore albanaca oko razmene teritorija pomenute tri opštine za Sever Kosova.

"U projektu stvaranja takozvanog 'Istočnog Kosova', sprovode se dve operativne aktivnosti: Prva se odnosi na Preševo i Bujanovac, gde Albanci imaju demografsku snagu i politički legimitet, tj. u biračkim spiskovima imaju upisano više birača sa pravom glasa nego što imaju Srbi i sa druge strane, uključeni su u proces političkog odlučivanja, jer su na vlasti u obe opštine", naveo je Mitrović.

Kako navodi, druga operativna aktivnost vezana je za Medveđu, gde nemaju gore pomenute "resurse", ali ubrzano preko odabranih korumpiranih krugova u srpskoj zajednici i pojedincima bliskim vlasti i Privrednoj komori Srbije, sprovode podprojekat pod nazivom "Ekonomska okupacija juga Srbije".

"Taj poduhvat podrazumeva kupovinu vitalnih resursa opštine Medveđa: društvenog agroindustrijskog preduzeća AIK Leskovac u Medveđi čije zemljište u imovini preduzeća čini čak 11 odsto teritorije opštine Medveđa, kupovinu rudnika Lece, kupovinu dela akcija Rehabilitacionog centra u Sijarinskoj banji, ali i kuća i imovine Srba širom opštine Medveđa, Lebane, Leskovac i Kuršumlija", naveo je.

Mitrović je upozorio da su obe operativne aktivnosti u primeni i ubrzano se sprovode, paralelno sa "prodajom" prebivališta Albancima sa Kosova u Medveđi, za koje vlast u Republici Srbiji ne nalazi rešenje zbog umešanosti visokih policijskih službenika, činovnika i političara bliskih vrhu vlasti u ovoj aferi.

U odvojenom saopštenju, pokret Dveri je naveo da osuđuje svaku vrstu nasilja i poziva odrasle i institucije da preuzmu odgovornost za nasilje koje se sve češće dešava među decom. 

Slučaj vršnjačkog nasilja u Aranđelovcu nije usamljen i ukazuje na sistemski problem našeg društva, a koji je posledica anti-porodične politike koju vodi Vlada Republike Srbije, navedeno je u saopštenju pokreta Dveri.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво