Vučić na obeležavanju 100. godišnjice nezavisnosti Finske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju 100. godišnjice nezavisnosti Finske, povodom kojeg je, zajedno sa ambasadorom te zemlje Pertijem Ikonenom i njegovim kolegama iz Danske, Norveške i Švedske, zasadio pet stabala breze.

Šef srpske države i nordijske diplomate zasadili su breze u rezidenciji finskog ambasadora u Beogradu u okviru programa obeležavanja prvog veka nezavisnosti Finske.

Ambasador Finske Perti Ikonen ukazao je da je čitava godina bila godina radosti za Fince povodom proslave 100. godišnjice nezavisnosti.

Najveći projekat, kako je ukazao, bila je sadnja 100 drveta širom Srbije, a vrhunac te akcije je sadnja breze uz prisustvo predsednika Srbije.

"Zelenija zemlja je vredan cilj i to nije pitanje samo ekologije, već saradnje. Mi smo mala zemlja, kao i većina nordijskih zemalja, ali međusobnom saradnjom ostvarujemo bolje rezultate", rekao je Ikonen.

Istakao je da je saradnja nordijskih zemalja jedna od najaktivnijih u svetu, kao i da su te zemlje veoma aktivne članice EU.

"Podržavamo Srbiju na putu ka EU i želimo da i ona postane aktivna članica", zaključio je Ikonen.

Odnosi Srbije i Finske, iako su zemlje udaljene jedna od druge, veoma su dobri, a zvanični Helsinki podržava put Srbije ka Evropskoj uniji, izjavio je ambasador Finske Tanjugu uoči današnje svečanosti.

"Iako smo veoma udaljeni, mi se nalazimo na krajnjem severu, a vi na jugu, naši odnosi su veoma dobri. Finska podržava put Srbije ka EU", rekao je ambasador Finske.

Istakao je da vidi da su odnosi sve tešnji, kao i da Finska želi da sa Srbijom podeli svoja iskustva koja je stekla, ne samo u EU, već i iz drugih oblasti po kojima je te zemlja poznata, kao što su vladavina prava, efikasna administracija, IT.

Ikonen je ocenio da bi ekonomski odnosi mogli biti još bolji.

"Imamo par finskih investicija u Srbiji, a moglo bi ih biti više. Imali smo i prvu investiciju iz Srbije u Finskoj. Prošlog leta je 'I&F McCann Grupa' kupila jednu marketinšku agenciju. Sve više se događa među nama", rekao je ambasador Finske.

Predsednik Srbije je istakao da su afirmacija mira i saradnje ključni prioritet u unutrašnjoj i spoljnoj politici Srbije, ali i ukazao da smo u regionu i dalje daleko od nivoa saradnje kakva postoji u Nordijskom savezu.

Vučić je rekao da sve što radimo u cilju unapređenja ekonomskih odnosa zemalja u regionu radimo kako bismo ostvarili bolje i čvršće kapacitete za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Srbije je zahvalio nordijskim zemljama i Norveškoj, koja nije članica EU, na iskrenoj pomoći i podršci Srbiji i njenim građanima, u procesu evrointegracija naše zemlje.

Istakao je da je to za nas jedna od ključnih stvari u politici.

"Umemo to da cenimo i verujem da ćemo u budućnosti, ne kurtoazno, već suštinski naučiti od nordijskih zemalja i prihvatiti nešto od vašeg poslovnog duha i, siguran sam da na takav način Srbija može da ide napred i bude uspešnija nego danas", zaključio je Vučić.

Takođe je rekao da je Srbija zahvalna na donacijama i velikoj podršci u prenosu znanja na naše stručnjake i ljude, što je pomoglo i da popravimo, u poslednje tri godine, našu poziciju na Duing biznis listi.

Srbija je, kako je podvukao, zainteresovana za intenziviranje odnosa i na bilateralnom nivou sa nordijskim zemljama, ali i Nordijskim savetom, a nedavne posete premijera iz nordijskih zemalja potvrdili su da postoji zajednički interes za unapređenje te saradnje.

"Dolazak 'Ikeje', 'Telenora', 'Karlsberga' i 'Tikurile' su izvanredan doprinos srpskoj privredi i unapređenju odnosa. Trgovinska razmena iznosila je 477 miliona evra – ispod je naših mogućnosti i kapaciteta, ali značajno bolja nego 2016. Očekujem i verujem da ćemo uspeti da naše odnose napravimo još boljim i zainteresujemo veći broj investitora", istakao je Vučić.

Izrazio je uverenje da ćemo naučiti od nordijskih zemalja nešto i o poslovnom duhu.

"Siguran sam da na takav način Srbija može da ide napred i bude uspešnija nego ranije", istakao je Vučić, završivši svoje obraćanje rečima "živelo srpsko-nordijsko prijateljstvo".

Nakon obraćanja, jedna novinarka je predsedniku Vučiću dobacila pitanje u vezi sa beogradskim i eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima.

Predsednik je rekao da će na pitanja odgovarati sutra: "Ovo je važan dan, koji obeležavamo sa prijateljima iz nordijskih zemalja, i ne bih da bilo kome kvarim raspoloženje", rekao je Vučić.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво