Jovanović: EU, NATO, najbolji odnosi sa Kosovom...

Stabilnost Srbije moguća je samo u okviru evroatlanskih integracija, i uspostavljanje "najboljih odnosa" sa Kosovom i zemljama u regionu, jedini je način da uspostavi i zadrži pozitivni značaj koji Srbija ima za region i Evropu, ocenio je lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

Iznoseći 12 stavova povodom 12 godina postojanja stranke, Jovanović je rekao da Srbija suverenost ne može "ni dokazivati ni uspostavljati tako što tvrdi da je ima tamo gde je u realnosti nema".

"Bez pristupanja Evropskoj uniji i NATO, Srbija neće imati onu stabilnost koja je potrebna za neophodni ubrzani ekonomski i društveni razvoj", napisao je Jovanović povodom godišnjice osnivanja LDP, 5. novembra 2005. godine, saopšteno je iz stranke.

Prema rečima Jovanovića, prosperitet Srbije zavisi i od njenog raskida sa "kolektivizmom i šovinizmom", a da bi napredovala, Srbija, po njemu, mora biti zemlja slobodne misli, slobodnih ljudi, slobodnog tržišta i slobodnih medija, fer izbora, pravednih institucija...

On smatra i da budućnost Srbije ne može biti zasnovana na mržnji prema političkim protivnicima, pripadnicima drugih nacionalnosti i religija, kao i netrepeljivosti prema svakom drugom obliku različitosti. 

"Nijedno nasilno rešenje nije adekvatno rešenje bilo kog konflikta ili neslaganja u Srbiji", smatra Jovanović ukazujući na značaj ulaganja u obrazovanje i kulturu.

Smatra i da opstanak Srbije zavisi od ostanka mlade generacije u njoj, zbog čega je najveća briga u ovom trenutku da se izvrše hitne i sveobuhvatne reforme politike, društva i ekonomije.

Ocenjuje i da Srbija koja je nastala posle 5. oktobra nije završila, a negde nije ni započela, svoju modernizaciju i raskid sa politikom nastalom u vreme Slobodana Miloševića, da je taj posao prekinut ubistvom Zorana Đinđića, i da još čeka da bude završen. 

Takođe, ističe da veliki, privredni rast Srbije nije moguć bez odustajanja od shvatanja državne administracije i javnih preduzeća kao "veštačkog i nerentabilnog načina smanjivanja nezaposlenosti".

Jovanović navodi i da ekonomsko zaostajanje neće biti umanjeno investiticijama sa zastarelom tehnologijom, nekvalifikovanom i jeftinom radnom snagom ni poslovanjem uz pomoć državnih subvencija.

Put kojim Srbija treba da ide u budućnosti mora se odrediti u otvorenom i pozitivnom dijalogu unutar politike i celog društva, a rasprava koja se sada odvija je, kako ocenjuje, necivilizovana, populistička svađa koja neće rešiti probleme koje Srbija ima.

Navodeći da niko ne treba da dovodi u pitanje opozicionu ulogu LDP-a, Jovanović najavljuje da će se ta stranka u narednom periodu posvetiti reformi unutar svoje organizacije, kao i prihvatanju onih koji žele da nastave borbu protiv zaostalosti, gušenja ljudskih sloboda i šovinizma. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи