Završena rasprava o svim amandmanima, glasanje u sredu

Skupština Srbije završila je raspravu o svim amandmanima na predložene zakone iz oblasti obrazovanja o kojima će glasati u sredu, 8. novembra.

Poslanici su završili razmatranje oko 300 amandmana na Predlog zakona o dualnom obrazovanju o kojima se, inače, najviše raspravljalo, i to četiri dana.

Rad je završen nakon što je isteklo vreme koje su poslaničke grupe imale za raspravu.

Skupština će u sredu glasati i o izmenama zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Sednicu sa predlozima tih zakona, koja je počela je 24. oktobra, obeležile su replike, kratke pauze i česta javljanja poslanika po povredama Poslovnika.

U raspravi su poslanici vladajuće koalicije isticali da će novi zakon omogućiti brže zapošljavanje mladih i da predstavlja veliki iskorak, dok su poslanici opozicije oštro kritikovali predložena rešenja i tražili povlačenje zakona.

Vladajuća većina odbacila je navode opozicije da će dualno obrazovanje zapravo biti izrabljivanje učenika i stvaranje jeftine radne snage.

Na kritike opozicije zbog, kako kažu, malih novčanih kazni za kršenje zakona koje se kreću od 5.000 do 100.000 dinara i navoda da se i time vidi da nema brige za decu, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da će se voditi izuzetno oštra kaznena politika prema direktoru škole ako ministarstvu ne prijavi nasilje nad učenikom.

Na navode poslanice DS-a Aleksandre Jerkov da se u Nemačkoj na decu koja idu na dualno obrazovanje gleda "kao na neke luzere, gubitnike koji nemaju pravo na dalje školovanje", Šarčević kaže da je "vrlo hrabro reći" da su 60 odsto omladine u Nemačkoj ili 70 odsto dece u Švajcarskoj "luzeri".

"Mogu da vam kažem da je sadašnji nemački ambasador u Srbiji završio dualno obrazovanje, kao i prethodni švajcarski ambasador, kao i generalni direktor Simensa", rekao je Šarčević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво