Skupština o amandmanima na obrazovne zakone

Skupština Srbije završila je večeras rad, a sutra će nastaviti raspravu o amandmanima na četiri zakona iz oblasti obrazovanja, među kojima je i Predog zakona o dualnom obrazovanju.

Danas je bio treći dan rasprave o ukupno 793 amandana podnetih na te zakone. 

Kako je predviđeno Predlogom zakona o dualnom obrazovanju, taj model će se realizovati u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja, kroz teorijsku nastavu i kroz rad kod poslodavca. 

U raspravi, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je da će vlada 1. januara 2018. doneti uredbu koja će utvrditi koji je to opasan rad koji se ne preporučuje deci u bilo kojim okolnostima, pa i u obrazovanju.

On je rekao da model dualnog obrazovanja nije prepisan od Nemaca, Švajcaraca ili Austijanaca, te da neće biti nikave brzine jer će se zakon primenjivati od školske 2019/2020. godine.

Šarčević je rekao da je 200 kompanija ispunilo uslove i kriterijume za uključivanje u dualno obrazovanje koje za sada ima 19 profila. 

Vladajuća koalicija podržava uvođenje modela dualnog obrazovanja u Srbiji, dok opozicija i dalje oštro kritikuje predožena rešenja, dok pojedini traže i povlačenje tog zakona. 

Danas se polemisalo, između ostalog, i o rešenjima koja se odnose na slučaj raskida ugovora škola i poslodavaca, pa je tako povodom sumnji opozicije o zaštiti učenika, poslanik SNS Marko Atlagić rekao da su ugovorom jasno definisane obaveze i jednih i drugih, te da će se u situaciji raskida ugovora znati ko preuzima učenike. 

Vladajuća većina ponovo je odbacila navode opozicije da će dualno obrzovanje zapravo "izrabljivanje učenika" i stvaranje jeftine radne snage.

broj komentara 0 pošalji komentar