Đurić: Stojan Novaković zaslužuje veći spomenik u Beogradu

Delegacija Srpske napredne stranke, predvođena potpredsednikom SNS-a Markom Đurićem i šefom poslaničke grupe SNS-a Aleksandrom Martinovićem, odala je počast političaru i osnivaču Napredne stranke Stojanu Novakoviću povodom 175 godina od njegovog rođenja.

Marko Đurić je, nakon polaganja venca na Novom groblju, istakao da je Stojan Novaković bio jedan od, kako je rekao, najumnijih i najuglednijih ljudi svog vremena koji je u više navrata vodio srpsku vladu u teškim vremenima.

"Njegovo geslo, kao i geslo današnjeg SNS-a, bilo je – rad, red, poredak, organizacija i posvećenost državi. Novaković je svojim delom svedočio napor i pregalaštvo da bi srpska država napredovala u teškom i izazovnom vremenu", istakao je potpredsednik Glavnog odbora SNS-a.

Naglasio je da SNS baštini tradiciju Novakovića i da je to stranka u čije su temelje, kako je rekao, utkani rad, red i poštovanje institucija i težnja da se one izgrade i unaprede.

Đurić je dodao da je Novaković bio i ministar prosvete za čijeg su mandata, kako je rekao, u Srbiji otvorene stotine škola, kao i da se kao političar brinuo i o Srbima koji su živeli van tadašnje Kraljevine Srbije.

"Potrudićemo se da Novaković dobije veće i dostojnije obeležje u Beogradu, kao i u njegovom rodnom Šapcu", rekao je Đurić.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović podsetio je da je Novaković bio i istaknuti slavista, istoričar, filolog i profesor na Velikoj školi koja je, kako je rekao, bila preteča Beogradskog univerziteta.

Prema Martinovićevom mišljenju, Novaković je bio "čovek ispred svoga vremena i veliki reformator koji je uložio mnogo znanja i truda u razvoj obnovljene srpske države".

"Novaković je uspeo da izdejstvuje mnoge političke i diplomatske pobede za Srbiju i da pripremi teren za ujedinjenje svih Srba koje se desilo 1918. godine", ocenio je Martinović.

broj komentara 0 pošalji komentar