Burno o upadu Dveri u kabinet, Gojkovićeva pokazala modricu

Upad troje poslanika Dveri u kabinet predsednice parlamenta Maje Gojković i danas je izazvao burnu raspravu na sednici Skupštini Srbije tokom koje je Gojkovićeva pokazala modricu zadobijenu u tom incidentu. Ističe da je snimak koji su o tome objavile Dveri montiran.

Maja Gojković je najpre na mestu predsedavajuće ustala, skinula sako i pokazala podliv i oteklinu na levoj nadlaktici, a potom i iz poslaničke klupe, javljajući se po povredi Poslovnika, te je navela da o tome ima izveštaj lekara iz skupštinske ambulante.

"Danas sam ponovo morala da se javim lekaru zbog bolova. Prema tome, nemojte da govorite da ovde neko izmišlja i laže jer modrice govore više od svake moje reči. Izvinite se, ogradite se od toga", navela je Maja Gojković tokom današnje rasprave o amandmanima na zakone o obrazovanju.

Prethodno je Gojkovićeva odredila kraću pauzu posle žestoke rasprave poslanika DS-a, SNS-a i SRS-a o bombardovanju 1999. godine, a na to joj je poslanik DS-a Balša Božović dobacio da li može da nastavi izlaganje a potom naveo: "Kakva ste kukavica. To je strašno".

Gojkovićeva je nakon toga ustala i poručila da će "sad da im pokaže kakva je kukavica".

"Evo u pauzi, da ne bi Dveri imale, da ne bi vaše uvažene kolege imale dilemu, kako je juče bilo", navela je Gojkovićeva.

Naime, Gojkovićeva je juče na vanrednoj konferenciji za novinare rekla da je u njen kabinet upalo troje poslanika Dveri, među kojima je bio i lider te stranke Boško Obradović i tamo vikali, vređali i fizički je sprečavali da izađe iz kabineta. 

Sama je, kaže, uspela da sve troje poslanika fizički izbaci iz kancelarije, kako bi otišla na sastanka sa delegacijom Senata Italije.

U kabinet Maje Gojković juče su, pored Obradovića, upali i poslanici Dveri Marija Janjušević i Srđan Nogo, a sve troje su zbog ranije izrečenih opomena udaljeni sa sednice na 20 dana.

Obradović je juče to negirao, ali i danas iz skupštinskog hola, jer nije bio u plenumu zbog kazne udaljenja sa sednice.

"Niko od troje prisutnih poslanika Dveri nije pipnuo Maju Gojković o čemu mogu da vam posvedoče pripadnici obezbeđenja koji su bili u kabinetu, kao i snimak koji ste videli na svim mrežama i koji je Maju Gojković toliko zaboleo da je morala da se samopovredi", kaže lider Dveri Boško Obradović. 

Smatra i da nije bilo osnova za njegovo udaljenje sa sednice na 20 dana, te je naveo da je sa poslanicima Dveri došao u kabinet predsednice parlamenta kako bi je pitao zašto je prošle nedelje isključen sa sednice.

Dveri su na sajtu objavili snimak dešavanja u kabinetu koji je telefonom zabeležila Marija Janjušević, a danas je iz ove stranke javnosti upućeno saopštenje sa pitanjem "Zašto Maja Gojković nije na jučerašnjoj konferenciji za medije pokazala modricu ili povredu na levoj ruci, nego tek danas i to u direktnom prenosu na RTS-u?".

"Juče je potvrdila da nije bilo fizičkog napada poslanika Dveri kod nje u kabinetu, a potom se hvalila da je fizički izbacila poslanike Dveri, što je 'nonsens' jer su poslanici Dveri sami izašli iz kabineta. Tom prilikom je Gojkovićeva gurala Mariju Janjušević u leđa, iako je ona sama već izlazila", navodi Obradović u saopštenju.

"Niko ne treba da podrži amandmane Dveri"

Kada se obraćala danas iz poslaničke klupe, Gojkovićeva je rekla da poslanici SNS neće glasti za amandmane Dveri na Predlog zakona o dualnom obrazovanju, poručujući da niko ne bi trebalo da podrži amandmane poslanika Dveri s obzirom na njihovo ponašanje.

"Evo kako su oni kaznili mene juče. Razmislite da li ćete da bojkotujete siledžije i one koji tuku žene u parlamentu i koji vređaju pripadnice Ministarstva unutrašnjih poslova", poručila je Gojkovićeva dok je pokazivala modricu.

Gojkovićeva kaže i da je Boško Obradovića pre dva dana najavio gerilsku borbu protiv "svakog političkog neistomišljenika onako kako su se borili italijanski fašisti".

Njena modrica, kaže, pokazuje kako izgleda demokratija po shvatanju Dveri.

"Ono što je najstrašnije, taj amandman će podržati poslanici opozicije jer su juče iznosili sumnju u fašističko ponašanje u parlamentu", navodi Gojkovićeva i dodaje da su o jučerašnjem incidentu u njenom kabinetu pojedini mediji "maliciozno izveštavali" emitovanjem izmontiranih snimaka o navodno dobronamernom ulasku u kabinet poslanika Dveri i njihovom interesovanju za kaznu koja je izrečena Obradoviću.

Na navode poslanice DJB Branke Stamenković da Maju Gojković treba kazniti jer nije govorila o tačkama dnevnog reda, Gojkovićeva je rekla da nije govorila o tački dnevog reda, ali da je govorila o nasilju nad ženama u parlamentu, o tome da poslanička grupa Dveri želi da se obračunava sa političkim protivnicima, o tome da treba da se boji kada vidi nekog iz Dveri, da beži iz parlamenta i sklanja se po ulicama.

"Pa, bojim se. Ako je ovo najava početka rađanja fašizma u našoj državi, onda se bojim. Onda me kaznite, nije problem, ali modrice će trajati bar 10 dana, a Branka Stamenković će moći da uživa u tome što me kaznila", navela je Gojkovićeva.

Osuda napada na Gojkovićevu i u skupštinskom holu. Šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević je rekao da je poruka SPS-a da nasilje ne može, neće i ne sme biti jače od institucija.

"Opstrukcija nikad nije bila saveznik demokratije i kroz destabilizaciju i pokušaj da se pokaže kako je haos u skupštini ne dobijaju se politički poeni", ističe Milićević. 

U pisanoj izjavi narodna poslanica Dubravka Filipovski, članica Ženske parlamentarne mreže, istakla je da je zgrožena fizičkim nasiljem Obradovića.

Srpska napredna stranka saopštava da je "zaprepašćena" što političke stranake i civilni sektor nisu osudili napad na predsednicu parlamenta i, kako navode, primitivizam samoproklamovanog gerilca Boška Obradovića i poslanika Dveri.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво