Šarović: Vlada ugasila poslednje ostatke srpskog pravosuđa

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS Nemanja Šarović izjavio je da je Vlada Srbije uredbom ugasila poslednje ostatke pravosudnih organa Srbije na teritoriji KiM, uz tvrdnju da su srpske sudije i tužioci položili zakletvu pred kosovskim predsednikom Hašijem Tačijem, a nisu podneli statusno neutralnu izjavu, kako je to predstavljeno u javnosti.

Na konferenciji za novinare u parlamentu, Šarović je rekao da je uredbom Vlade Srbije od 19. oktobra o ostvarivanju prava penzionera na KiM predviđeno da se sve sudije, tužioci i zaposleni u pravosudnim organima Srbije u pokrajini penzionišu i da istovremeno polože zakletvu pred Tačijem.

"Ovom uredbom Vlada Srbije pogazila je Ustav i zakone i dobrovoljno ugasila i suspendovala zakone Srbije na teritoriji KiM", rekao je Šarović koji je novinarima pročitao i podelio tekst zakletve koju su srpske sudije i tužioci, kako kaže, položili pred Tačijem, a za koji tvrdi da su ga radikali dobili od "svojih izvora".

Šarović je rekao da su se tom izjavom sudije i tužioci obavezali da su voljni i spremni da se integrišu u sudstvo Kosova u skladu sa kosovskim zakonodavstvom i potvrdili da će prilikom obavljanja dužnosti primenjivati kosovski zakonski okvir.

Prema vladinoj uredbi, kako kaže, predviđeno je da bivše sudije imaju rok od pet dana za ostvarivanje prava na penziju koja će, navodi, iznositi 65 odsto od plate koju su primali tokom 2017. i uvećana za procenat za svaku godinu staža.

"Onaj ko ima 25 godina staža imaće 95 posto plate koju ostvaruju sudije na teritoriji Srbije i pored toga i primanja u okviru budžeta takozvanog Kosova", objasnio je Šarović koji je pokazao i obrazac koji će sudije podnosi PIO fondu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво