Da li bi granični sporovi između Srbije i BiH uskoro mogli da budu rešeni?

Sudeći po obećanjima sa političkog vrha, granica između Srbije i Bosne i Hercegovine biće utvrđena do kraja godine. Gde su sporne tačke i šta je preduslov da taj posao bude završen u najavljenom roku?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u nedelju na konferenciji za novinare sa Miloradom Dodikom, da je komisija iz Srbije počela da radi na predlogu o ustanovljenju ili potpunom razgraničenju između Srbije i BiH.

Osim što smo korak bliže dogovoru, predsednik je najavio i da bi problem mogao da bude rešen do kraja godine.

Sporno je 40 kvadratnih kilometara pogranične teritorije. Hidroelektrane "Bajina Bašta" i "Zvornik" pripadaju Srbiji, ali ih preseca granica koja vodi koritom Drine. Potom 12 kilometara pruge Beograd – Bar koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu. Četvrta sporna tačka je teritorija između opština Priboj i Rudo koja pripada BiH, ali je sa svih strana okružena Srbijom.

Uslov za ucrtavanje granice su ustupci obe strane. A oni nisu veliki da bi mogli da blokiraju pregovore, smatraju stručnjaci za međunarodno pravo.

"Ona može delimično da se obavi razmenom teritorija, kao cesijom i jedne i druge strane. A drugo može ugovorom o nadoknadi za korišćenje dela plovnog toka. Za uzvrat bi se dao određena količina električne energije i to je ono što je rešenje za ove hidroelektrane", kaže Bojan Milisavljević, profesor Međunarodnog javnog prava.

Tim pitanjem bavi se novi sastav Komisije Ministarstva spoljnih poslova. Navode da će zapadnom susedu izneti predlog koji, osim što funkcioniše u praksi, istovremeno čuva vlasništvo Srbije.

"Mi sa BiH imamo minimalne sporove. Daleko je veći spor sa Hrvatskom i sa malom mogućnošću da se to reši dogovorom. Sa BiH mislim da postoje velike šanse da se to dogovorno reši i to bi bio značajan doprinos ukupnoj stablnosti regiona i pokazatelj konstruktivnog prilaza Srbije", kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ukoliko dve strane ne nađu zajednički jezik, zapadnu granicu Srbije mogla bi da iscrtaju međunarodna tela. Stručnjaci predlažu Međunarodni sud pravde, pre nego arbitražu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво