Jovanović: Rusija treba jasno da kaže prave namere prema Srbiji

U Srbiji ne postoji nikakav unutrašnji sukob koji bi se mogao uporediti sa onim što se u Ukrajini dešavalo 2014. godine i umesto neuspešnih i opasnih metafora ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov treba jasno da kaže šta to Moskva očekuje od nas – otvoreno i pošteno, kao što je to rekao Zapad, poručio je lider LDP-a Čedomir Jovanović.

"S obzirom na to da Moskva to nije rekla, kao zaključak se nameće konstatacija da ne smeju ništa da kažu o svojim pravim namerama, očekujući da se Srbija još jednom žrtvuje u ime interesa Rusije. Takvo ponašanje neuspešno kamuflira namere Moskve da još jednom šansu za sebe potraži u destabilizaciji regiona, tako što će pružiti podršku srpskim nacionalistima, oživljavajući zajedno sa njima politiku devedestih, pre svega u odnosu prema Kosovu i Bosni i Hercegovini", smatra Jovanović.

Time se direktno ruše višegodišnja nastojanja naše zemlje da učvrsti svoju evropsku orijentaciju, ocenjuje Jovanović.

"Interes Srbije jeste rešavanje kriza na Kosovu i u Bosni i Hercegovini kroz partnerstvo za zemljama Zapada koje su, za razliku od Rusije, preuzele odgovornost za mir, konkretno radeći na održivim rešenjima", poručuje lider LDP.

Sa druge strane, Rusija koristi Srbiju u obračunu sa Zapadom, ne vodeći računa o činjenici da žrtvuje tako čitavo naše društvo, s obzirom na to da od toga ima korist, jer tako ostvaruje svoje ciljeve, navodi Jovanović.

"Takva situacija nas vodi u neprihvatljiv sukob sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama, koji su stavili do znanja da u sledećoj godini žele da reše najteže problem na Balkanu. To će se dogoditi sa nama ili bez nas i zato nemamo prostora za dilemu", ocenjuje Jovanović.

Kako kaže, moramo graditi partnerstvo sa zemljama EU i sa SAD od kojih presudno zavisimo i ne smemo ostati zaglavljeni u slepoj ulici u koju nas gura Moskva, koristeći sve naše slabosti, navodi se u saopštenju LDP-a.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара