Poslanici o zakletvi sudija i tužilaca na Kosovu, dugovima Beograda i slobodi medija

U delu sednice za postavljanje pitanja predstavnicima vlasti, pojedini poslanici su tražili da im se dostavi tekst zakletve srpskih tužilaca i sudija na Kosovu. Poslanike DS-a interesovala je metodologija kojom se računa visina duga Beograda. Iz SDS-a su postavili niz pitanja o slobodi medija.

Slaviša Ristić iz poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije tražio je izjašnjenje premijerke Ane Brnabić povodom tvrdnje da sudije i tužioci na Kosovo i Metohiji nisu položili zakletvu pred Hašimom Tačijem već da su potpisali posebnu statusno neutralnu izjavu.

"Slažem se da je istina važna, kako je na Tviteru napisala Ana Brnabić, posebno kada je ovo u pitanju i zato javnost treba da zna šta su i kakvu vrstu izjave potpisale sudije i tužioci na prostoru Kosovo i Metohije i tražim da nam ona dostavi tu izjavu da svi imamo na uvid taj tekst", rekao je Ristić.

O tekstu zakletve interesovao se i poslanik "Dosta je bilo" Vladimir Đurić i tražio da se tekst zakletve, odnosno kako je premijerka Brnabić navela statusno neutralne izjave, dostavi.

Povodom okruglih stolova koji se održavaju u vezi promene Ustava Srbije u delu pravosuđa, on je pitao ministarku pravde Nelu Kuburović da li će odgovoriti na pismo Društva sudija, udruženja tužilaca i nevladinih organizacija koje su napustile raspravu o ustavnim promena.

On je pitao i kada će predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković staviti na dnevni red svoju smenu i kada će predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneti ostavku na mesto predsednika stranke.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić pitao je ministra finansija Dušana Vujovića koju metodologiju kao odgovorni ministar smatra tačnom i važećom kada je u pitanju računanje duga Begrada za koji gradonačelnik Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić kažu da iznosio 1,2 milijarde evra, a Fiskalni savet kaže 400.000 miliona evra.

"Koja je metodologija važeća i tačna, da li metodologija Malog i Vesića ili profesora Pavla Petrovića", upitao je Vujovića Ćirić.

Poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić pitao je premijerku Srbije Anu Brnabić kada će biti izabrani direktori javnih preduzeća po konkursu, koji je trebalo da budu izabrani u martu.

On je pitao i niz pitanja o slobodi medija - kada će vlada početi da primenjuje Zakon o informisanju, koliko novinara je pod merama nadzora i praćenja, šta premijerki govori podatak da je u prvih osam meseci 2017. bilo 54 napada na medije, kao i za Ministarstvo unutrašnjih poslova ko je provalio u stan novinarke Dragane Pećo i ko su policajci koji na inauguraciji predsednika Srbije nisu zaštitili novinare.

Poslanik Dveri Zoran Radojičić pitao je kako je dogovoren projekat "Beograd na vodi", da li je u Skupštini zabranjeno pričati o "izdaji Kosova" i o kakao je naveo "partnerima Aleksandra Vučića", među kojima je pobrojao i premijera i predsednika Kosova Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija. On je upitao Vladu Srbije kada će skinuti oznaku tajnosti sa Briselskog sporazuma i zbog čega ne objavljuju taj sporazum.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj postavio je niz pitanja o stranim investitorima, koliko je fabrika otvoreno, kolike su prosečne plate u tim kompanijama, ali i koliko je inostranih kompanija napustilo Srbiju nakon što im je istekao subvencionisani period i koliko ljudi je ostalo bez posla.

Poslanik Pokreta socijalista Milija Miletić pitao je Ministarstvo poljoprivrede i ministra bez portfelja Milana Krkobabića o zadrugarstvu - da li je moguće povećati sredstva za zadrugarstvo i da li lokalne samouprave pomažu zadrugarstvo.

Poslanik Srpske napredne sranke Goran Pekarski pitao je predsednicu Skupštine Srbije da li će se na dnevnom redu naći predlog za pooštravanje kazni za pojedince ili grupe koji zloupotrebljavaju Skupštinu.

"Treba pooštriti kazne kada šekspirovski recitujemo kamenu kupusaru, nazivajući ga kamenom Srbije, onima koji upadaju u kabinet predsednice i negiraju nečije pravo na nacionalnost i jezik", rekao je Pekarski.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđa Jovanović pitao je kako se ocenjuje diplomatski nivo odnosa Srbije i Turske posle posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. On je pitao i kako Erdogan vidi rad ministra spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je upitao i da li će se izmeniti zakon o rehabilitaciji, jer je ocenio da će u suprotnom biti "otvorena vrata" za abolicuju i da se dođe u situaciju da se pogaze tekovine Narodno-oslobodilačke borbe.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olega Papuga pitala je šta će Srbija raditi po pitanju ledolomaca i kada će biti izgrađen fruškogorski koridor.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво