Vučić sa delegacijom italijanskog Senata

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je delegaciju Odbora za spoljne poslove Senata Republike Italije, u kojoj su senatori Paolo Korsini i Vito Petroćeli.

Predsednik Vučić je rekao senatskoj delegaciji da parlamenti Srbije i Italije imaju važnu ulogu za bliske odnose dveju zemalja, koje karakterišu dobra politička i ekonomska saradnja, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

U razgovoru je konstatovano da je Italija najveći trgovinski partner Srbije i da veliko prisustvo italijanskih privrednika u Srbiji potvrđuje da su sagledali dobre uslove za ulaganje, što uliva nadu da će italijanske investicije biti još veće.

Srpski predsednik i članovi delegacije italijanskog Senata saglasili su se da je, kroz zajedničke projekte dveju zemalja, napravljen veliki pomak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, što pomaže Srbiji i u ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog poglavlja 23.

Predsednik Vučić je zahvalio na snažnoj podršci Italije našem evropskom putu, kao i na angažovanju u okviru Berlinskog procesa, koji ima ključni značaj za mir u regionu i sveobuhvatan napredak Zapadnog Balkana, što je spoljnopolitički prioritet Srbije.

Italijanski senatori su rekli da u Italiji veoma cene napore Srbije i predsednika Vučića da očuvaju stabilnost regiona Zapadnog Balkana. 

Sa delegacijom Odbora za spoljne poslove Senata Italije sastao se i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Konstatovano je da je parlamentarna saradnja na visokom nivou, što značajno doprinosi unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa između dve zemlje.

Tokom razgovora je izraženo zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima Srbije i Italije, koji imaju karakter strateškog partnerstva, saopštio je MSP.

Dačić je zahvalio na podršci koju parlament Italije u kontinuitetu pruža Srbiji na putu ka EU, obavestivši sagovornike o aktuelnoj situaciji u oblasti evrointegracija, kao i o dijalogu sa Prištinom.

Ministar se posebno osvrnuo na istorijski i verski aspekt Kosova i Metohije, odnosno na suštinske razloge zbog kojih Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Članovi delegacije Odbora za spoljne poslove Senata Italije izrazili su zahvalnost zbog organizacije ove posete, koja je za njih od velikog značaja radi punog sagledavanja mogućnosti unapređenja sveukupnih bilateralnih odnosa, kao i razmene mišljenja o regionalnim i globalnim pitanjima.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара