Poslanici o amandmanima na zakone iz oblasti obrazovanja

Poslanici Skupštine Srbije razmatrali su amandmane na nekoliko zakona iz oblasti obrazovanja, među kojima je i Predlog zakona o dualnom obrazovanju. Sutra nastavak rasprave.

Na te zakonske predloge ukupno je podneto 793 amandmana, a danas je razmotreno 17 amandmana.

Poslanici vladajuće koalicije ponovo su isticali da je predloženi zakon o dualnom obrazovanju reformski iskorak i da će omogućiti brže zapošljavanje mladih, dok opozicija i dalje oštro kritikuje predložena rešenja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je istraživanje koncepta dualnog obrazovanja sagledalo i interese oko 1.800 poslodavca, i domaćih i stranih, koji se se izjasnili da nameravaju da uvode neki od modela dualnog obrazovanja.

Za sada je, kaže, licencirano 205 kompanija koje su ispunile uslove.

To se radi korak po korak, rekao je Šarčević i naveo da se refromišu i gimnazijski i programi srednjih stručnih škola, te da dualno obrazovanje traži svoje mesto kroz treći i četvri stepen.

Pre početka rada, predsednica parlamenat Maja Gojković je na vanrednoj konferenciji za novinare rekla da je danas nešto pre 10 sati u njen kabinet upalo troje poslanika Dveri, među kojima je bio i lider te stranke Boško Obradović i tamo vikali, vređali i fizički je sprečavali da izađe iz kabineta.

Ta dešavanja su pominjana i na sednici parlamenta, a pojedini poslanici vladajuće koalicije osudili su ponašanje poslanika Dveri.

Poslanici su početak rada iskoristili da postave pitanja i traže obaveštenja od predstavnika vlasti, što im je svakog utorka i četvrtka omogućeno Poslovnikom o radu parlamenta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво