Surinam povukao priznanje Kosova

Republika Surinam donela odluku o povlačenju priznanja Kosova i Metohije kao nezavisne države. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio se Surinamu "na izuzetno važnoj odluci" koja pokazuje, kako kaže, da se mora razgovarati i održavati kontakt sa svim zemljama ako mislimo da nam je KiM nacionalno i državno pitanje.

Vlada Surinama donela je odluku 27. oktobra 2017. godine, a diplomatska nota, u kojoj se obaveštava o pomenutoj odluci, upućena je Ministarstvu spoljnih poslova Kosova 30. oktobra.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je na konferenciji za novinare da ga je "posle dugotrajnog rada i brojnih razgovora" ministarka spoljnih poslova Surinama sinoć obavestila da je ta zemlja donela odluku o povlačenju priznanja Kosova i Metohije kao nezavisne države. 

Dačić je naveo da je u toku noći stigla i zvanična nota u kojoj se Srbija obaveštava o potezu Surinama koji je prošle godine, 8. jula, priznao jednostrano proglašenju nezavisnost Kosova.  

Stalna misija Republike Surinam pri UN ponovila je izraze najdubljeg poštovanja Stalnoj misiji Republike Srbije pri UN, navedeno je u noti.

Dačić je dodao da je za njegovog mandata samo pet država priznalo Kosovo, a da je jedna povukla svoju odluku. Napomenuo je da je do sada 106 država priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

"Do avgusta 2012. godine 85 zemalja je za četiri godine priznalo Kosovo i to govori o uspešnosti diplomatije", poručio je Dačić.

Zahvalio je svima koji su pomogli kao i "našim građanima koji žive u zemljama širom sveta" i pozvao ih je na zajednički rad i razgovore kako bi i druge zemlje povukle slične poteze.  

"Ovo pokazuje da nije sve gotovo kao što to neko govori", rekao je Dačić.

Kaže da na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Kosova stoje laži da su jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova priznale neke zemlje koje to nikada nisu uradile. Dodao je da nije siguran da će Priština objaviti potez Surinama. 

Poručuje da je od istorijskog značaja da se dešava i ovakav reverzibilan proces.

"Ovo nismo uradili parama jer para nemamo, nismo uradili pritiscima jer nemamo čime da pritiskamo, ali moramo da budemo posvećeni", rekao je Dačić.

Dačić je novinarima u skupštinskom holu, gde se obratio nakon konferencije, rekao da je odluku o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova Surinam poslao ministarstvima spoljnih poslova i Srbije i Kosova, ističući da tu odluku u Prištini kriju.

Ministarima je novinarima podelio notu sa pečatom i potpisom ministra spoljnih poslova Surinama.

"Pa neka ovo demantuju. Kažu ovi sa Kosova - pa to je nemoguće da neko povuče priznanje. Je l'? Sad je nemoguće, znači to sada ne postoji, a moguće je da neko donese odluku o priznanju. Taj što donese odluku može da donese, znači vlastan je da donese i drugačiju odluku", rekao je Dačić.

Kosovsko ministarsto spoljnih poslova inače negiralo je da je država Surinam povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. 

Povodom ove odluke Surana reagovao je i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić rekavši da je to "divna vest". Ističe da to demantuje sve tvrdnje vlasti u Prištini da je proces priznavanja nepovratan.

"Smatram da je ova odluka važna i za druge zemlje Latinske Amerike. Ne zaboravite da Surinam ima odnose i sa Kolumbijom i sa Peruom i sa drugim zemljama i da je reč o zemlji koja je po površini dva puta veća od teritorije Srbije. To je zemlja koja nije bez uticaja u Latinskoj Americi", navodi Đurić.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Bojan Milisavljević objasnio je da odluka Surinama ima punu pravnu snagu i deluje u recipročnim odnosima od trenutka momenta davanja. 

Surinam je država u Južnoj Americi, a ranije se zvao Holandska Gvajana. Glavni grad je Paramaribo.

Nezavisnost je stekao 25. novembra 1975. godine i prostire se na površini od 163.820 kvadratnih kilometara.

Prema popisu iz 2012. godine, Surinam je imao nešto više od 530.000 stanovnika. Zemlja je izuzetno raznolika jezički, etnički i verski.

Priština tvrdi da je daleko veći broj zemlja priznao samoproglašenu nezavisnost Kosova od zvaničnih 106. Kosovo neće biti tema na sutrašnjoj konferencija Unesko, ali će se o njemu raspravljati 14. novembra na redovnoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

broj komentara 34 pošalji komentar
(sreda, 01. nov 2017, 00:41)
anonymous [neregistrovani]

Kad

Kad bi i Crna Gora

(utorak, 31. okt 2017, 23:41)
Томислав Штутгарт [neregistrovani]

Ех, Кад би!

Ех, Кад би се и друге земље које су
признале Косово угледале на Суринам,
ако Господ Бог да десиће се и то.Господине Дачићу Ви сте на потезу,
повуците Потез на време.

(utorak, 31. okt 2017, 23:03)
anonymous [neregistrovani]

Dacic i Vlada Srbije

Bravo Srbijo!

(utorak, 31. okt 2017, 22:41)
anonymous [neregistrovani]

Holandska Gvajana

Pozadina ovog je Spanija i nista drugo.

(utorak, 31. okt 2017, 22:09)
anonymous [neregistrovani]

Veliko hvala

Da se naprave sve pocasti za predstavnike Surinama u Srbiji!

(utorak, 31. okt 2017, 21:31)
anonymous [neregistrovani]

Mala, ali odlucna!

Hvala vam do neba, dragi Surinam, nadamo se da cemo moci i saradjivati na tako neutralnoj osnovi.

(utorak, 31. okt 2017, 20:45)
anonymous [neregistrovani]

Za pobedu srbije

Bravo momci to. To su pravi prijjatelji srbije

(utorak, 31. okt 2017, 19:22)
Brut [neregistrovani]

Hvala

Veliko hvala Republici Surinam!

(utorak, 31. okt 2017, 19:08)
anonymousnada [neregistrovani]

Svaka čast Dačiću

Dačiću, samo napred

(utorak, 31. okt 2017, 17:12)
DDanonymous [neregistrovani]

Hvala narodu i Vladi Surinama..

Poznato je da su mnoge male drzave priznale "nezavisnost" KosMeta pod velikim pritiscima,prijetnjama pa cak i ucjenama SAD, V.Britanije, Njemacke
Da li ovo povlacenje priznanja znaci da pritisci svjetskih mocnika i svjetskih policajaca jenjavaju?U svakom slucaju hvala narodu i Vladi Surinama na hrabrom potezu kojim su pokazali i dokazali svoju suverenost u odlucivanju.Sada je za ocekivati da putem Surinama krenu jos mnoge drzave.Ujedno, ovo je veliki udarac za zapadne mocnike, mracne sile zla i njihove dvostruke arsine.U Spaniji je pao snijeg, ali ne zato da bi pomorio svijet, nego da svoj trag pokaze svaka zvjer.