Polemika SNS-a i DS-a o rađanju

Poslanica Demokratske stranke i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Aleksandra Jerkov izjavila je da je problem napada crkvenih velikodostojnika na žene koje su odlučile da nemaju decu problem celog društva, na šta funkcionerka SNS-a Marija Obradović odgovara da Demokratska stranka žene zloupotrebljava za jeftine dnevno-političke poene, umesto da se bori za prava žena.

Marija Obradović ističe da je zgrožena lažnom ocenom DS-a da država ne stvara uslove za porodicu, već podstiče lov na žene koje ne žele da rađaju.

"Takva neistina davno nije javno izrečena. Republika Srbija nikada nije više ulagala u promovisanje zdrave porodice i podsticaj rađanju", naglasila je potpredsednica Glavnog odbora SNS-a.

Narodna poslanica DS-a i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Aleksandra Jerkov ranije danas je rekla da kada grupa muškaraca koji su odlučili da nemaju decu napada, vređa i javno osuđuje žene koje su odlučile istu stvar kao i oni, to je problem kojim ne treba da se bave samo žene, već celo društvo.

"Kada država, institucije i političari ćute dok je u toku ovaj lov na veštice bez dece, to je znak da u državi nešto nije u redu", upozorila je Jerkov u pisanoj izjavi. Smatra i da "činjenica da na sastanku predsednika i patrijarha, na kom se razgovaralo upravo o tome, nije bilo nijedne žene, govori sama za sebe".

Obradovićeva podseća Jerkov da je "režim DOS-a ostavio potpuno pokradenu državnu kasu, sa posledicama lopovske privatizacije gde su upravo žene prve ostajale bez posla". 

U takvim uslovima osiromašene privrede, bez mogućih investicija i nade za oporavak, kazala je Obradovićeva, "DS i njeni danas povampireni politički repovi, bez najmanje sramote i stida, traže tobož da se brine više o porodici".

"Koleginice Jerkov, recite to lopovima u vašim redovima koji su porodice u Srbiji zavili u crno. Pogledajte Šutanovca, Đilasa, Jeremića i Tadića u oči i pitajte ih šta ste ostavili iza sebe, iz te finansijske pustoši ste želeli da pomognete majkama i deci u Srbiji?", saopštila je Obradovićeva.

Prema rečima funkcionerke SNS-a, upravo ova Vlada je stvorila i stvara uslove za više radnih mesta, zdravu privredu i nove investicije, a samo takvo okruženje može da podrži porodicu u Srbiji, posebno mlade.

"Niko nikada nije napadao žene u Srbiji zbog odluke da rađaju, ili ne. O stavovima SPC moraćete sa njima da razgovarate, ukoliko niste zadovoljni. Njihovu izjavu vidim kao podstrek i državi i ženama koje žele da rađaju, da se stvore bolji uslovi, u svakom smislu, prvo materijalnom, ali i duhovnom", istakla je Obradovićeva.

"Oštra osuda, pre svega države i predsednika Srbije (Aleksandra) Vučića nepravedna je, jer ne vidim ništa sporno u susretu patrijarha i predsednika Republike, koji su razgovarali o mnogim temama, pa i o natalitetu. Predsednik Vučić je upravo patrijarha i upoznao sa uslovima koje država stvara za podsticaj rađanja, potencirajući značaj države u borbi za veći natalitet", objasnila je potpredsednica SNS-a.

Ako pronađete ijednu ženu u Srbiji koja je proganjana jer ne želi da rodi, dajte da se zajedno borimo za nju, zaključila je Obradovićeva.

Aleksandra Jerkov navela je da bi država trebalo da se postara da stvori uslove za zasnivanje porodice u Srbiji, umesto što povlađuje onima koji ovu kampanju vode.

"Hrabre žene su se izborile za pravo da odlučuju o rađanju i svom telu pre više decenija. Nijedna kampanja mržnje i zatvaranje očiju pred njom neće promeniti tu činjenicu", navela je Jerkov. 

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je tokom liturgije u Pećkoj Patrijaršiji 15. oktobra kazao da "Srpkinje u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji".

Poglavar SPC, patrijarh Irinej je potom ocenio da su "žene dužne da rađaju, kako bismo očuvali srpstvo".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u subotu s patrijarhom Irinejom i u saopštenju posle sastanka navodi se da su "izrazili zabrinutost zbog izuzetno niske stope nataliteta u Srbiji".

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво