Vučić: Nadam se rešenju o razgraničenju sa BiH do kraja godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik održali su sastanak u Predsedništvu Srbije, na kom su razgovarali o više važnih tema – razgraničenju Srbije i BiH, deklaraciji o očuvanju srpskog nacionalnog identiteta, infrastrukturnim projektima.

Aleksandar Vučić je, na konferenciji sa Miloradom Dodikom u Predsedništvu Srbije, a nakon sastanka, rekao da je komisija iz Srbije počela da radi na predlogu o ustanovljenju ili potpunom razgraničenju između Srbije i BiH.

"Nadamo se da ćemo imati te predloge u najkraćem mogućem periodu, da do kraja godine utvrdimo granicu između dve zemlje", rekao je Vučić navodeći da će Srbija pokušati da da konstruktivne predloge a da ne naudi interesima srpskog i drugih naroda u BiH.

Takođe, predsednik je dodao da je sa Dodikom razgovarao o deklaraciji za očuvanje srpskog identiteta.

"Razgovarali smo o deklaraciji kao opštem pravnom aktu, koja treba da bude važan kamen u našem budućem delovanju i mi smo sastavili tim naših ljudi koji treba na tome da rade. Tu su prof. dr Ljiljana Marković – dekan Filološkog fakulteta, Sima Avramović – dekan Pravnog fakulteta, Mirko Vasiljević – redovni profesor Pravnog fakulteta, Dragan Stanić – predsednik Matice Srpske i imaćemo još neke lingviste koji će zajedno da rade na tom tekstu", istakao je predsednik Srbije.

Deklaracija će, prema ranijim najavama, obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo izučavanja srpske istorije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

Vučić je rekao da je Dodika upoznao sa razgovorima koje je Srbija vodima sa predstavnicima Evropske unije, SAD i Rusije.

"Zamolio sam ga da učini sve što može da se upozna evropski put, da se snažnije i hrabrije krene u reforme. Razgovarali smo i o daljoj podršci Srbije RS ali i brojnim kulturnim vezama koje nas vežu", rekao je predsednik Srbije.

"Takođe, razgovaramo o bitnim datumima 2018 i 2019. kada imamo 100-godišnjicu od Prvog svetskog rata, 800-godišnjicu prve srpske arhiepiskopije. Moramo mnogo da radimo da povezujemo jedan narod u kulturnom smislu", rekao je Vučić.

Najavio je da će na predlog Dodika biti održana sednica Visokog saveta za saradnju sa RS. 

Predsednik Srbije je rekao da predsednik Dodik smatra da je žila kucavica za RS da se završi auto-put od Banjaluke do Beograda, preko Doboja, zatim Šamca, Brčkog, Bijeljine.

"Lično sam rekao da je to za nas lak zadatak i da imamo da uradimo 17 kilometara auto-puta. Ponudio sam da možemo da pomognemo i do Bijeljine", napomenuo je Vučić.

Rekao je da će "nastaviti da moli Dodika i sve ljude u Sarajevu da auto-put Beograd-Sarajevo ide preko Višegrada".

"Da li će biti zainteresovani u Sarajevu, to je druga stvar. Srbija je zainteresovana jer bismo tako spojili Srbiju sa Hercegovinom, ali i Novi Pazar sa Sarajevom", naglasio je predsednik Srbije.

"Zajedno se radujemo svakom kilometru auto-puta" 

Predsednik Srbije rekao je da su odnosi Srbije i RS posebni, da smo jedan narod i da niko ne može da zabrani Srbiji da voli i pomaže RS.

Preneo je da je zamolio Milorada Dodika da učini sve za brži put BiH u EU, jer je to važno za region.

"Naša politika se poslednjih pet godina nije promenila po pitanju regionalnog mira i stabilnosti i poštovanja drugih", rekao je Vučić.

Kada su u pitanju infrastrukturni projekti, kaže da se zajedno raduju svakom kilometru auto-puta, kao što je Prnjavor-Doboj.

Istakao je i da će Srbija do početka sledeće godine imati više kilometara auto-puteva nego poslednjih 40 godina.

Razgovarao je, kaže, sa Dodikom koji je zainteresovan za put Beograd- Banjaluka, a onda Višegrad-Sarajevo, što bi bila važna veza sa Hercegovinom.

"Smatrali smo da ovim pomažemo ne samo Srbima, već i Bošnjacima, ne samo BiH, već i centralnoj Srbiji, ali ne možemo ono što BiH ne želi", rekao je Vučić.

"Želeo sam to, ali mi ne možemo ono što BiH ne želi", rekao je Vučić navodeći da su se oni dogovorili da taj put ide preko Tuzle i da svaka zemlja pravi svoj izbor.

Najavio je narednih dana potpisivanje ugovora za put Čačak-Požega, a do granice sa BiH i RS ostaće, kaže, samo 60 kilometara.

Naveo je i da je Srbija spremna da učestvuje i u jednoj i u drugoj opciji izgradnje puta.

Dodik: Razgovor u BiH je nemoguć

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da je Vučića upoznao sa sve gorom situacijom Srba u Bosni i Hercegovini.

"Hrvati su iscenirali priču sa popisom da tamo živi manje Hrvata nego što ih ima. Zato se RS pobunila protiv objavljivanja tih podataka o popisu, pa sada imamo problem da se ispuni upitnik na putu ka EU", ukazao je Dodik.

Naveo je da se BiH pokazuje kao teško održiva zemlja jer akteri u BiH, kaže, nisu napravili bazični dogovor već su to kreirali stranci.

"Razgovor u  BiH je nemoguć jer monopol nad dogovorom drže stranci jer ambasadorka SAD pokušava da kreira svaki razgovor. Kod nje odu ljudi, pa se ona saglasi ili ne saglasi sa nečim", istakao je Dodik.

Predsednik RS je rekao da mu je važno da predsednik Vučić zna probleme u RS.

"Ali i da javnost u Srbiji zna da smo u svakom pokušaju da napravimo održive institucije bili suočeni sa međunarodnim institucijama koje su bile protiv Srba", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, dva naroda u Bosni i Hercegovini trpe od strane Bošnjaka.

"Dejton je oskrnavljen, promenjena je suština. Zato BiH ne može da bude održiva jer je eksperiment stranaca. Međunarodni faktor se ponaša dvolično. Na naš zahtev da sudije koje imaju ratnu prošlost ne mogu da sude, što je čist moralan zahtev, imali reakciju ambasadora", rekao je Dodik.

Zato BiH ne može biti održiva, jer je, naveo je Dodik, eksperiment stranaca i politike Bakira Izetbegovića, vladaju dupli standardi i dupla praksa.

BiH može da funkcioniše samo na osnovu Dejtonskog sporazuma, i to prihvatljivo, sve ostalo nije, rekao je Dodik navodeći da se RS zalaže za dijalog.

Takođe rekao je da je RS zagledana u Srbiju, ne želi eskalaciju nasilja, ali RS mora da se brani od pretnji Alije Izetbegovića.

Dodik je rekao da očekuje pomoć Srbije i da neće ništa sem garancija Dejtonskog sporazuma.

Od visokog predstavnika očekuje izveštaj o radu, i za Beograd, jer su Srbija i Hrvatska garanti Dejtona.

Mi smo izveštaj dostavili i upozorili na dekadenciju u BiH i propadanje zemlje.

Predsednik RS je rekao da su teme današnjeg razgovora bile i zajednički projekti, od kojih je na mostu Ljubovija-Bratunac Srbija ispunila sve svoje obaveze, dok BiH to nije.

"To je veliki projekat koji decenijama čeka", rekao je i zahvalio Srbiji i predsedniku Vučiću na pomoći i sredstvima.

Ocenio i da je napredak Srbije svakim danom sve vidljiviji.

Dodik je rekao da je zadovoljan činjenicom da se nastavlja rad na deklaraciji o opstanku srpskog naroda.

Naveo je da se prvi nacrt tog dokumenta očekuje do polovine sledećeg meseca, te da će se potom sastati svi učesnici na nivou radne grupe za izradu deklaracije, da bi finalizirali proceduru i uputili dokument u javnost.  

Izrazio je zadovoljstvo zbog dinamike, koja je, kaže, održiva, ali i zadovoljstvo što je Srpska uključena u taj projekat, odnosno pisanje deklaracije, koja će, uveren je, doprineti očuvanju srpskog nacionalnog interesa u regionu i dati odgovor kako to učiniti.

Dodik: Nemam problem sa stavom Srbije o BiH

Predsednik Srpske kaže da nema problem sa stavom Srbije o podršci teritorijalnom integritetu BiH, jer taj stav nije suprotan onome za šta se i RS zalaže, a to je poštovanje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma.

Drugo su, ističe, unutrašnji odnosi u BiH i dodaje da će ti odnosi "ako se ovako budu gradili" dovesti do toga da će BiH biti propala država i da neće postojati.

"I to je moj stav i tu nema ništa novo u tom pogledu i ne vidim suprotstavljene stavove. Srbija kao odgovorna zemlja koja je garant Dejtona i danas je glavni faktor regionalnog mira i stabilnosti i ne može ni da ima drugačiji stav", rekao je Dodik odgovarajući na pitanja novinara.

Ponovio je da Banjaluka nema problem sa tim da se poštuje Ustav BiH, ali da često u Sarajevu to ne čuju.

Poručio je da RS nije usmerena na bilo kakvu destabilizaciju, već da hoće da se poštuje Ustav, a ne nametnute odluke visokih predstavnika.

"To je razlika. Dok je intervencionizma stranca, nema BiH, Bosna može samo da živi na bazičnom dogovoru unutrašnjih faktora koji je čine, a ona je sastavljena od dva entiteta i tri naroda. Tako sastavljena, BiH nije nama problem", zaključio je Dodik.

Vučić o hrvatskoj nabavci F1-6: Neće se dogoditi

Predsednik Srbije izjavio je da ne veruje u tvrdnje hrvatskih medija da će Zagreb nabaviti američke avione F-16, i to, kako navode mediji, da bi "završili nedovršeni posao u Banjaluci".

"Ako je neko to ozbiljno mislio, reći ću da nije dovoljno ozbiljan ili odgovoran da razume kakve bi posledice takav pokušaj mogao da ima", rekao je Vučić novinarima na pitanje kako komentariše pisanje hrvatskog Večernjeg lista, inače bliskog vlastima u Zagrebu.

Naglasio je da je on razumeo da su to mediji pisali, a ne da je neko od hrvatskih zvaničnika to i rekao.

Vučić je dodao da je isto tako čuo i optužbe da je četnik, iako mu niko nikada nije bio četnik u porodici, niti partizan, već su bili "obični preklani Srbi, kao i mnogi drugi".

"Čuo sam to od Bulja i od onog trećeg stručnjaka, ali nisam čuo za ovakve tvrdnje. Ovo sam mogao da pročitam u hrvatskoj štampi. Moj odgovor na to je da se to neće dogoditi i dalje ne bih da ulazim u objašnjenja i eventualni osmeh i podsmeh za takve ideje", rekao je Vučić.

Odgovarajući na to pitanje, predsednik RS Milorad Dodik rekao je da su prazne priče o nabavci tih aviona.

"Bolje bi im bilo da se upute na politički položaj hrvatskog naroda u BiH, jer je politička saradnja Srba i Hrvata u BiH pitanje očuvanja identiteta dva naroda, a da se ne bave takvim glupostima", rekao je Dodik.

Jedna od takvih je, kaže, i tvrdnja koju je pročitao da je on "smislio" da na dnevni red na dan kada je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović išla kod Putina stavi Deklaraciju o vojnoj neutralnosti kako bi joj otežao dijalog sa predsednikom Rusije, što, kaže, nije tačno.

"Imamo nezavršene poslove sa Srbijom treba da gradimo puteve, škole bolnice i to činimo", rekao je Dodik i ponovio da je prioritetni infrastrukturni projekat auto-put Banjaluka-Beograd.

Dodao je i da je jedan nezavršen posao koji treba BiH da završi sa Srbijom - granica.

"Što se tiče granice, na tom prostoru, RS i Srbija su na istoj strani", rekao je Dodik.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво