Jeremić u Bukureštu

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić na samitu zemalja Centralnoevropske inicijative u Bukureštu ukazao na značaj ove organizacije za proces proširenja Unije i izrazio uverenje da CEI može da pomogne državama Zapadnog Balkana da brže ostvare članstvo u EU.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u Bukureštu da veruje da će predstojeće reforme Evropske unije stvoriti čvršće osnove za njeno proširenje na Zapadni Balkan i ukazao na značaj koji Centralnoevropska inicijativa ima u ovom procesu.

Jeremić u Rumuniji učestvuje na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja Centralnoevropske inicijative. Glavna tema sastanka je definisanje daljeg funkcionisanja CEI u uslovima kada su mnoge zemlje te inicijative postale članice Evropske unije i NATO.

Šef srpske diplomatije je izrazio uverenje da CEI može da pomogne državama regiona da brže ostvare svoje članstvo u EU, budući da regionalna saradnja služi i kao važna veza između članica EU iz regiona i onih koje teže tom članstvu.

"Srbija je veoma naporno radila da bi došla do tačke na kojoj se nalazi. Kao motor regionalnog približavanja EU, radili smo na tome da ceo Zapadni Balkan privučemo Uniji. Centralnoevropska inicijativa je bila važna platforma u tom naporu", rekao je Jeremić.

Ministar je naglasio da Srbija podržava ideju predstojećeg predsedavajućeg EU, Španije, da organizuje samit Unije i zemalja Zapadnog Balkana u maju 2010. godine.

Jeremić je rekao i da bi zbog važnosti CEI, Srbija želela da Evropska komisije preuzme aktivniju ulogu u njoj, jer bi to pomoglo da ceo region ostvari svoj zajednički strateški cilj - članstvo u Evropskoj Uniji.

Sastanak ministara i finansijskih stručnjaka

Samit Centralnoevropske inicijative održava se danas i sutra u Bukureštu i okuplja premijere i ministre spoljnih poslova 18 država članica i visoke predstavnike međunarodnih finansijskih institucija.

Tokom samita, ministar Jeremić će imati odvojene bilateralne susrete sa šefovima diplomatija Rumunije i Moldavije Katalinom Marianom Predojuom i Jurijem Leankom.

Na početku skupa, ministri spoljnih poslova Italije, Rumunije i Mađarske založili su se za integraciju svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

"Nijedna zemlja Zapadnog Balkana ne treba da ostane izvan Evropske unije i integracija celog Zapadnog Balkana treba da bude prioritet", izjavio je ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini. Šef rumunske diplomatije Katalin Predoju istakao je da Rumunija podržava evropsku integraciju Srbije i svih zemalja Zapadnog Balkana.

Pod predsedavanjem Rumunije, na samitu učestvuju predstavnici Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Mađarske, Moldavije, Poljske, Češke, Slovačke, Albanije, Ukrajine, Belorusije i Bugarske.

Na sutrašnjem sastanku Srbiju će predstavljati potpredsednik vlade Božidar Đelić.

Rumunija je 1. januara 2009. preuzela jednogodišnji mandat predsedavajućeg Centralnoevropskom inicijativom, prvi put od 1996. godine, kada je postala članica te organizacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво