Šest ciljeva nove vlade

Koalicionim sporazumom koji su potpisali lideri DS i G17plus, Boris Tadić i Mlađan Dinkić, precizirani su i skupštinski prioriteti, među kojima je prvi ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U Sporazumu o partnerstvu DS i G17 plus u obavljanju vlasti u Skupštini i Vladi Srbije, čije je osnovne elemente dostavila stranka Mlađana Dinkića,  navodi se šest ciljeva zajedničke politike. To su:

- ubrzanje evropskih integracija sa ciljem sticanja punopravnog članstva Srbije u EU

- očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije svim pravnim i diplomatskim sredstvima

- jačanje ekonomije povećanjem zaposlenosti i investicija, uz održanje makroekonomske stabilnosti

- socijalno pravednije društvo

- efikasnija i oštrija borba protiv svih oblika kriminala i korupcije

- ispunjavanje svih međunarodnih obaveza Srbije.

Osnovni ciljevi ekonomske politike Vlade do 2012. godine su: rast zaposlenosti, obaranje inflacije na 4 odsto, veće investiicije u infrastrukturu, posebno saobraćaj i telekomunikacije, aktivno privlačenje direktnih stranih investicija, ravnomerniji regionalni razvoj, uvođenje elektronske uprave na nivou republike i lokalnih samouprava kako bi se iskorenila korupcija, smanjili troškovi i ubrzalo izdavanje svih dokumenata, smanjenje birokratje i nepotrebnih procedura.

Planira se i pokretanje sveobuhvatnog programa izgradnje puteva i autoputeva po evropskim standardima, podrška mladima kroz intenziviranje rada Fonda za mlade talente, podrška poljoprivrednicima.

U sporazumu se navodi i da će buduća vlada pomagati pri kupovini prvog stana, radiće na poboljšanju materijalnog položaja penzionera, davaće naknade iz budžeta svim ženama na trudničkom i porodiljskom bolovanju u iznosu od 100 odsto zarade.

Marković: Nova vlada u četvrtak

Koalicioni sporazum između DS i koalicije SPS-PUPS-JS u načelu je dogovoren i biće potpisan sutra ili prekosutra, a nova vlada biće izabrana već u četvrtak, izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković.

Dodao je da će u novoj vladi biti "između 26 i 28 ministarstava".

Marković rekao je da od nove vlade očekuje da vodi rauna o Kosovu i Metohiji poštujući Rezoluciju 1244, da vodi rauna o socijalnoj pravdi i nastavi evropske integracije.

"Sledeće godine Srbija treba da dobije status kandidata za ulazak u EU i na osnovu izjava nekih evropskih ministara oekujemo da ćemo veoma brzo postati članovi Unije", rekao je Marković.

Povezane vesti:

Tadić i Dinkić potpisali koalicioni sporazum

Petrović neće biti ministar

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво