DS osudio "govor mržnje" SPC prema ženama

Demokratska stranka oštro je osudila izjave velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija Radovića, da su za lošu demografsku sliku u Srbiji "krive isključivo žene".

Poređenje žena koje su donele odluku da prekinu trudnoću sa Musolinijem i Hitlerom je teški čin govora mržnja i nedopustivo je da patrijarh Irinej nameće ženama rađanje kao dug prema svom narodu, smatra predsednica Foruma žena Demokratske stranke (DS) Marina Nikolić.

U saopštenju DS-a se navodi da pravo ženama "niko ne može oduzeti, niti im ostvarivanje toga prava sme osporiti", a da je za populacionu politiku odgovorna država i njene institucije.

"Srbija je građanska, sekularna država u kojoj su svi njeni građani jednaki i u kojoj se poštuju zakoni i Ustav Republike Srbije i koja je jasno i nedvosmisleno odvojena od svake religije, pa i Srpske pravoslavne crkve, bez obzira na konfesionalnu pripadnost većinskog dela stanovništva", zaključila je Nikolićeva.

U javnosti se ranije pojavio deo besede mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija tokom liturgije u Pećkoj patrijaršiji u kojoj je žestoko kritikovao politiku kontrole rađanja, poredeći njene efekte sa zločinima Adolfa Hitlera i Benita Musolinija.

Izgovorene reči naišle su na brojne reakcije javnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво