Skupština završila raspravu o dualnom obrazovanju

Poslanici Skupštine Srbije su završili načelnu objedinjenu raspravu o osam predloga zakona u kojoj su najviše vremena posvetili zakonu o dualnom obrazovanju, a sednica će biti nastavljena u utorak, 31. oktobra, dok će danas od 16 sati članovi Vlade odgovarati na pitanja poslanika. Poslanik Marjan Rističević zatražio da se "oslobodi RTS".

Tokom rasprave o temi sednice, poslanici opozicije govorili su da će deca koja pohađaju dualno obrazovanje biti jeftina radna snaga i da će im obrazovanje biti ograničeno i da neće moći da nastave dalje.

Ministar provete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da dualno obrazovanje sada zauzima sedam do osam odsto i da je taj vid obrazovanja potreban i da nije predviđen za siromašne i da se menjaju pravila za stipendiranje i dobijanje studentskih domova, koji će omogućiti siromašnijoj deci da se školuju.

"Ako govorimo o ukupnom srednjem obrazovanju i osnovnom, mi govorimo o segmentu koji sada zauzima sedam do osam odsto, od tolike prašine, kao da ne treba radničke klase uopšte, kao da će podelom rada samo postojati neka vrsta internog rada. To znate da je nemoguće. Znači mi imamo jasnu viziju šta je domaće obrazovanje i kuda treba da ide", rekao je ministar.

On je dodao da su zakon o dualnom obrazovanju i izmene zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju povezani i čine komplementarnu vezu sa krovnim zakonom.

U zaključnoj reči ministar Šarčević je rekao da je ova tematika veoma važna za sistem obrazovanja u Srbiji i da će novi zakonodavni okvir doneti efikasniji sistem.

Šarčević je najavio da će do kraja godine Skupštini podneti još jedan set zakona o obrazovanju, a da je potrebno napraviti nove zakone o udžbenicima, finansiranju nauke i o finansiranju visokog obrazovanja, i zaključio rekavši da mu je žao što se rasprava o dualnom obrazovanju svela na dnevnu politiku.

Rasprava i o indeksima

Poslanici su tokom rasprave često replicirali i prepirali se s mesta, dobacivali dok su drugi govorili i raspravljali dok nisu imali reč.

Opomenuti su poslanici Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović "zato što ometa rad parlamenta time što viče na predsednika parlamenta dok govori poslanik" i DS-a Radoslav Milojičić jer je s mesta negodovao a nije dobio reč, na koju je predsedavajući tvrdio da nema pravo.

Jedna od tema rasprave su bili studentski indeksi političara i ocene koje su dobili tokom studiranja.

Predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović koji je ranije čitao ocene iz indeksa predsednika Srbije Aleksandra Vučića, negodovao je što poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović nije doneo indeks predsednika DS-a Dragana Šutanovca.

Martinović je komentarisao i ocene predsednika Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića i rekao da je Janković imao šesticu iz Ustavnog prava, dok je Vučić imao desetku.

"Zamislite paradoksa: zaštitnik građana je iz Upravnog prava dobio sedam. On je sve ispite polagao kod svojih političkih istomišljenika, kod onih koji ga danas podržavaju. Moj neuki Aleksandar Vučić je ispite polagao kod najljućih političkih protivnika - kod Miroljuba Labusa dobio je 10, kod Vesna Rakić Vodinelić za Građansko pravo 10", rekao je Martinović koji je pred kraj današnje rasprave ponovo čitao Vučićeve ocene na Pravnom fakultetu.

Martinović je dodao da su ga ispred Skupštine Srbije danas sačekali "Antonela Riha, Slaviša Lekić i drugi velikani novinarstva u Srbiji" koji traže da se omogući da građani budu pravovremeno informisani, ali da njemu to ne daju "gospoda iz DS koja nose beževe Antonele Rihe i Slaviše Lekića".

"Ubiše nas kako smo nešto ukrali i falsifikovali. Ja donesem svoj indeks i fotokopiju indeksa Aleksandra Vučića, a kolega (Balša Božović) ne donese svoj. Nisu doneli indeks svog predsednika (Dragana Šutanovca), ni indeks svog predsedničkog kandidata. Na prvu narednu sednicu doneću imovinsku kartu Aleksandra Vučića i Nikole Petrovića", rekao je Martinović.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov rekla je da je Martinović pet puta objavljivao isti naučni rad, što su osudile njegove kolege i da poslanici pet dana moraju da slušaju o ocenama "jednog člana SNS-a", za koga su našli da je završio fakultet.

"Kada donosi imovinske karte, (Martinović) da ne zaboravi indeks Tomislava Nikolića, doktorate Nebojše Stefanovića i Siniše Malog, imovinske karte Nikole Petrovića i Andreja Vučića", rekla je Aleksandra Jerkov.

Martinović je na to imenom i prezimenom prozivao poslanike SNS pitajući ih da li su kupili fakultetsku diplomu, i rekao da je on nabrojao bar 10 ljudi koji imaju pravu diplomu i da je uvreda kada se kaže da su funkcioneri SNS-a kupili diplome.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије