Pisac Ivanji: Herta Miler je klasična žrtva nemačkih medija

Pre svega, ja sam jedan konzervativan, lepo vaspitani gospodin koji je želeo džentlmenski da se odnosi prema jednoj dami, ali "puko" sam jer nisam mogao više da slušam preterane gluposti, rekao je "Tanjugu" naš cenjeni prevodilac i pisac Ivan Ivanji o sinoćnjem razgovoru sa nobelovkom Hertom Miler u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. 

Milerova je sinoć, između ostalog, govoreći o opravdanosti NATO intervencije 1999. godine, kazala da je "Srbija sama sebi nanela zlo i da njeni građani moraju da žive sa istinom da su sami sebi naneli patnju".

Ivanji joj je uzvratio konstatacijom da su Miloševića sa vlasti skinuli građani Srbije, a ne NATO.

On ističe da Milerova o većini događaja na prostoru nekadašnje Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka nema pojma. 

"Nemački kolega Mihael Martens je kriv što se sve na tako neinteligentan način dogodilo sinoć u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Kazao sam mu pre početka tribine da joj ne postavlja pitanja o NATO bombardovanju, ali nije vredelo. Herta Miler je klasična žrtva nemačkih medija koji su izveštavali o raspadu SFRJ", kazao je Ivanji. 

Prema njegovim rečima, i cenjeni pisac Ginter Gras je prvo opravdavao bombardovanje Srbije 1999. godine. 

"Veličina njegovog intelekta je u tome što je on povukao tu svoju tvrdnju jer nije imao dovoljno informacija o svemu što se događalo na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Nažalost, to sinoć nije bio slučaj sa Hertom Miler. Verujem da bombardovanja samo pomažu režimima. Baš to je učinio i NATO bombardovanjem Beograda, pomogao je Miloševiću. Narod se potom ujedinio oko nekog patriotizma i u mržnji prema NATO-u", rekao je Ivanji. 

On napominje da je publika bila sjajna jer niko nije ni pokušao da uvredi Hertu Miler. 

"Njene provokacije nisu uspele da izazovu publiku na prekid tribine, a u sali je bilo prisutno blizu 600 ljudi. Jako sam ponosan na to", istakao je Ivanji. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво