Reagovanja stranaka na Jijevu izjavu

Povodom izjave američkog zvaničnika Brajana Hojta Jija da zemlje koje žele u EU ne mogu sedeti na dve stolice reagovali su predstavnici političkih stranaka u Srbiji.

Šef poslanika SPS-a Đorđe Milićević rekao je da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku u najboljem interesu građana.

Milićević je novinarima u parlamentu rekao da će Srbija i u narednom periodu znati da na najbolji način odbrani nacionalne i državne interese.

On je podsetio da je jedan od ključnih spoljnopolitičkih interesa Srbije članstvo u EU, ali i da Srbija želi da unapređuje i jača bilateralne odnose i saradnju sa Rusijom, Kinom, SAD idrugim državama.

"Srbija poštuje evropske principe, standarde i norme, evropske vrednosti i uložila je ogroman trud i napor na putu evropskih integracija. To je vidljivo kroz rezultate koje Srbija ostvaruje na tom putu", rekao je Milićević.

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS-a Nemanja Šarović je rekao da Evropska unija i SAD očekuju da se Srbija u potpunosti odrekne Kosova i Metohije, da poput Hrvatske stavi članstvo u EU iznad svega i da aplicira za članstvo u NATO.

Srpska radikalna stranka je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da se, kako navodi Nemanja Šarović, izjasne na "kojoj će stolici sedeti". 

Šarović je precizirao da se Srbija mora jasno opredeliti da li će se okrenuti svojim "tradicionalnim prijateljima" ili će se okrenuti "onima koji nas uništavaju, bombraduju i otimaju KiM".

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović izjavio je povodom izjave Hojta Jija da je jasno za šta se opredelila aktuelna vlast.

Obradović je ocenio da će vlast platiti "svaku cenu" na "pogubnom putu" Srbije ka EU, dodajući da je tako bilo u prošlosti i veruje da će se tako i nastaviti.

Kako kaže, Hoj Ji nema nikakve nadležnosti da se bavi Srbijom i Evropom, a očito, primećuje Obradović, da zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD ima želju da kadrira.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво