Imenovane sudije i tužioci na severu KiM

Kosovski predsednik Hašim Tači obavio je imenovanje sudija i tužilaca sa severa Kosova i Metohije. Imenovanje je obavljeno u skladu sa Briselskim sporazumom, koji su u oblasti pravosuđa 2015. godine postigli predstavnici Beograda i Prištine. Imenovano je 40 sudija i 13 tužilaca.

U saopštenju kosovskog predsednika navodi se da imenovanje sudija i tužilaca iz nevećinskih zajednica "u potpunosti predstavlja multietničku prirodu Kosova".

Tači dodaje da je "Kosovo konstantno vršilo i vrši reforme u sudskom i tužilačkom sistemu, sa jedinim ciljem da sudski i tužilački sistem što bolje funkcionišu".

"Sudije i tužioci imaju veliku ulogu u životu građana, bez obzira na njihovu rodnu, rasnu, versku ili nacionalnu pripadnost", naveo je Tači.

Jedan od sudija Miroslav Ivanović rekao je za RTS da imenovanim sudijama i tužiocima predstoji ozbiljan rad.

Ističe da se radi o skupini profesionalaca koji poštuju svoj esnaf, etiku, pravila ponašanja i da nema sumnje da će doprineti deljenju pravde.

Ivanović dodaje da žitelji na severu imenovanjem sudija i tužilaca dobijaju veoma ozbiljan atribut organizovanog društva.

"Prvi put nakon rada, koji je za srpske pravosudne organe umnogome bio ograničen, dobijaju se institucije koje će imati potpunu ingerenciju, kompletan sastav i potpunu nadležnost na celom prostoru koji predstavljaju. Imaće izvršne organe, organe asistencije, tako da sudovi postaju u pravom smislu ono što do danas nisu u potpunosti bili", rekao je Ivanović.

Naveo je da se vrlo brzo očekuje da pravosudni organi na severu zažive, a što se ljudskog sastava tiče, sve je spremno i mogli bi već od sutra da krenu da rade.

Novoimenovanim sudijama i tužiocima najavljen je kratak period obuke i upoznavanje sa propisima koji će se primenjivati nadalje.

Imenovanju su prisustvovali predstavnici SAD, EU i drugih međunarodnih organizacija u Prištini.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво