Vučić sa Jijem razgovarao "apsolutno otvoreno i iskreno", detalji narednih dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Palati "Srbija" sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom Hojtom Jijem. Na zvanično saopštenje se čekalo nekoliko sati, a iz Kabineta predsednika saopšteno je da će odgovor na Jijeve primedbe biti uskoro poznat.

"Razgovor je bio veoma otvoren. Američki zvaničnik pohvalio je ekonomske reforme i fiskalnu konsolidaciju, koje je sprovela vlada Aleksandra Vučića, a koje nastavlja vlada Ane Brnabić i iskazao optimizam za dalji napredak u regionu u narednom periodu", saopšteno je iz Kabineta predsednika Srbije.

Ji je, kako se navodi, izrazio zabrinutost zbog percepcije da je Srbija jednom nogom na putu ka Evropskoj uniji, a drugom ka savezu sa Rusijom. On je, takođe, izrazio zabrinutost zbog ruskog uticaja u regionu.

"Američki diplomata pohvalio je napredak Srbije ka ispunjenju svog strateškog cilja – članstva u Evropskoj uniji i naglasio da bi dalji napredak u oblasti vladavine prava i slobode medija, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, bili odlučujući na putu Srbije ka članstvu u EU. Dvojica sagovornika su razgovarali o važnosti nastavka dijaloga, kako je Ji rekao, Srbije i Kosova. Ji je istakao i važnost unutrašnjeg dijaloga", piše u saopštenju.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o značaju slobode izražavanja, kao i odgovornosti za objektivno izveštavanje, zasnovano na činjenicama. Američki zvaničnik je, takođe, istakao važnost postojanja opozicije u demokratskom društvu.

Ji se, takođe, zauzeo za rešavanje slučaja ubistva braće Bitići 1999. godine i slučaja paljenja Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine.

Predsednik Vučić je pažljivo saslušao američkog predstavnika i na veoma direktan način odgovorio na njegove primedbe. Sadržaj odgovora predsednik Vučić će saopštiti narednih dana.

Ranije danas, pošto je izostalo zvanično saopštenje odmah posle sastanka, u Palati "Srbija" novinarima je, posle ocene da je razgovor bio "apsolutno otvoren i iskren", rečeno da će se iz saopštenja videti šta je na sastanku govorio Ji, a šta je govorio predsednik Vučić, ukoliko američka strana bude želela da to saopšti.

Tanjug je kašnjenje saopštenja protumačio time da njegov sadržaj nije usaglašen, ili da ne može da se usaglasi, odnosno da američka strana nije voljna da saopšti šta je rekao predsednik Vučić. 

Da podsetimo, Ji je ustalasao javnost na jučerašnjem Srpskom ekonomskom samitu, pošto je izjavio da Srbija ne može da "sedi na dve stolice", te da ruskom centru u Nišu ne treba dati diplomatski status.

Na to je još sinoć oštro reagovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, rekavši da je to svakako do sada najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na našu zemlju i na naše pravo da samostalno odlučujemo.

Vulin je izjavio da ne zna kakav će biti stav državnog vrha povodom istupa Jija, ali da on lično smatra da to nije izjava prijatelja, niti čoveka koji poštuje Srbiju, našu politiku i pravo da odlučujemo.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević je u međuvremenu izrazila sumnju u to da je američki zvaničnik tačno interpretiran u medijima.

Američki zvaničnik danas se sastao sa premijerkom Anom Brnabić i potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović, ali u tim saopštenjima, koja, uobičajeno, usaglašavaju dve strane, nema detalja koji se tiču sporne izjave američkog zvaničnika.

Број коментара 62

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи