Poslanici o Hojtu Jiju, izdvajanjima za Beograd, Kosmetu...

U danu za postavljanje pitanja u parlamentu, poslanici su pitali članove Vlade i predsednika šta je spoljna politika Srbije imajući u vidu poruku zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Brajana Hojta Jija da zemlje koje žele u EU ne mogu da sede na dve stolice, zbog čega je Vlada uplatila Gradu Beogradu 100 miliona dinara, kao i da li će MUP proširiti istragu u vezi sa zloupotrebama na Vračaru.

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS-a Nemanja Šarović pitao je predsednika Aleksandra Vučića da li je posle izjave Brajana Hojta Jija shvatio da se ne može sedeti na dve stolice, te da se Srbija mora opredeliti između Rusije i EU.

"Vidim da mnogi iz Vlade burno reaguju, pa kažu da je Brajan Hojt Ji napao Srbiju tako što je rekao da niko ne može biti 'balansero'. Spoljna politika SAD se temelji na tome da oni odlučuju, a da drugi sprovode", rekao je Šarović.

Isto pitanje je imao i poslanik DS-a Radoslav Milojičić.

"Šta je spoljna politika Srbija pošto smo čuli Brajana Hojta Jija da Srbija ne može da sedi na više stolica", rekao je Milojičić uputivši pitanje predsedniku Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću.

Poslanik SNS-a Aleksandar Marković podsetio je da je pre nekoliko dana objavljena vest da je uhapšeno više lica zbog sumnje da su oštetili budžet JP "Poslovni prostor" na Vračaru za više stotina miliona dinara.

Ispostavilo se, kaže, da je beogradska policija podnela krivičnu prijavu protiv pet bivših direktora i visokih funkcionera Demokratske stranke, dodajući da su pripadnici te partije godinama uništavali tu opštinu i javna preduzeća.

On je postavio pitajnje MUP-u koja je kvalifikacija krivičnog dela u tom slučaju i da li će istragom biti obuhvaćeni i politički činioci, odnosno bivši funkcioneri Opštine Vračar, kako bi se utvrdilo da li su uhapšeni direktori to radili samostalno ili po nečijem nalogu, na primer visokih funkcionera DS-a koji su bili bliski sa "tajkunom Đilasom".

"Ova afera dobija svoj epilog i to daje nadu da će i ostale afere 'žutog preduzeća' dobiti sudske epiloge, kao i sve ostale Đilasove afere, podsetimo se samo oko podzemnih kontejnera, kada je za više od 100 miliona dinara oštećena 'Gradska čistoća'. Kontejneri su koštali šest miliona evra, ugradnja još pet miliona evra, milion evra je potrošeno za revitalizaciju... pa imamo aferu Bulevar, vrtiće...", rekao je Marković.

"Samo on (Đilas) neka ne spasava Beograd", poručio je Marković odgovarajući na kritike Dragana Đilasa, koji je nedavno kritikovao vlast u Beogradu.

Poslanica SPS-a Marijana Maraš je konstatovala da se građani Vrbasa koji koriste železnički prevoz žale na niske perone, zbog čega je otežan ulazak putnika, i pitala ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović kada će biti okončani radovi na podizanju nivoa perona, jer materijal, kako kaže, stoji godinama.

Pitala je i da li će u okviru projekta brze pruge Beograd–Budimpešta biti renovirane železničke stanice u Vojvodini.

Poslanik NS–PSS Slaviša Ristić pitao je predsednika Aleksandra Vučića na osnovu kojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja je odobreno nosiocima pravosudne vlasti da se integrišu u pravosudni sistem Kosova i da polože zakletvu pred Hašimom Tačijem.

On je pitao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića o razlogu za slavlje zbog izbornih rezultata na Kosovu, nazivajući te izbore separatističkim.

"Da li je pobeda Srbije što smo uskratili ustavno pravo Srbima na KiM da biraju svoje organe po Ustavu Srbije i što smo ih naterali da učestvuju na separatističkim izborima. Da li je to razlog za slavlje, što su pobedili ljudi koji su na vlast doveli zločince Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija?", pitao je i potom napravio poređenje:

"Zamislite situaciju kada bi Madrid slavio pobedu španske liste koja bi pobedila na separatističkim izborima u Kataloniji."

Poslanica LSV-a Olena Papuga pitala je ministra Branka Ružića da li je glasao da se gradu Beogradu zbog smanjenih prihoda uplati 100 miliona dinara.

"Većina lokalnih samouprava jedva preživljava. Verujem da su Ružiću poznati radovi u Beogradu, da li se tako radi i u drugim gradovima? Tražim da Ružić odgovori zašto je tolika isplata potrebna Beogradu, a ne i drugim opštinama, i da li su po Ustavu svi građani isti i imaju li isto pravo na budžetske rezerve", rekla je Papuga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво