Dačić u Palermu: Migrantska kriza zahteva svobuhvatna rešenja

Zajednički rad nema apsolutno nikakvu alternativu, poručio je ministar spoljnh poslova Ivica Dačić na Mediteranskoj konferenciji OEBS-a, u Palermu, i istakao da aktuelna situacija u vezi sa migrantima i izbeglicama zahteva punu pažnju, efikasnost i, pre svega, solidarnost svih relevantnih aktera.

Ivica Dačić je u svom obraćanju istakao da to ne znači samo pružanje hitne humanitarne pomoći izbeglicama i migrantima tokom aktuelne krize, već i traženje i nalaženju trajnih rešenja za osobe u produženom raseljenju.

"Nema sumnje da je u radu na ovom krupnom pitanju potrebno imati svest o osnovnim uzrocima koji dovode do kretanja populacije, kakvi su sukobi u Siriji i ukupna situacija na Bliskom istoku koja je krhka, niz sukoba u Africi, a uz to i siromaštvo, beznađe i politička nestabilnost u mnogim zemljama u razvoju širom planete", naveo je Dačić.

Ministar je istakao da čvrsto veruje da treba doći do sveobuhvatnog rešenja kako na nivou Evrope, tako i celog sveta, budući da ovo nije problem koji je geografski ograničen, već fenomen globalnih razmera koji je bez presedana u periodu nakon Drugog svetskog rata. 

Ne smemo, kazao je, izgubiti iz vida da je ogroman priliv izbeglica i migranata u evropske zemlje u kratkom vremenskom periodu onemogućio lokalnim zajednicama da brzo apsorbuju ovakav priliv, u isto vreme dovodeći do porasta ksenofobije i otpora prema migrantima u mnogim zemljama. 

Potpredsednik srpske vlade je istakao da se od polovine 2015. godine Srbija nalazi u samom središtu takozvane zapadnobalkanske migrantske rute kojom se kreće najveći deo migranata koji dolaze iz Sirije, Avganistana, Iraka i drugih turbulentnih regiona, na putu ka zemljama Zapadne i Severne Evrope.

Podsetio je da je zapadnobalkanska ruta zvanično je zatvorena u martu 2016, nakon postignutog sporazuma na Samitu EU i Turske. 

Broj osoba u tranzitu je, rema Dačićevim rečima, značajno smanjen, što je za posledicu imalo njihov duži boravak na teritoriji tranzitnih zemalja, uključujući Srbiju - što je značajno opteretilo raspoložive kapacitete.

"Tokom protekle dve godine je više od 900.000 izbeglica i migranata prošlo kroz Srbiju. Pokazali smo solidarnost i humanost, za šta je Srbija često bivala pohvaljena od samih migranata, ali i međunarodne zajednice", naveo je.

Dačić je istakao da je naše saosećanje sa izbeglicama i migrantima i suštinsko razumevanje njihovih patnji i situacije potiču od činjenice da se mi sa problemom izbeglica i interno raseljenih lica suočavamo već više od dve decenije. Prema podacima UNHCR, napomenuo je Dačić, u Srbiji i danas živi ukupno 250.000 izbeglica i interno raseljenih lica u produženom raseljenju, što je najveći broj u Evropi. 

"Smanjenje broja izbeglica na teritoriji bivše Jugoslavije u najvećoj meri je rezultat njihove integracije u Republici Srbiji, koja je snosila najveći teret u kontekstu trajnog rešenja za problem izbeglica. Nažalost, od 200.000 interno raseljenih sa Kosova i Metohije, samo njih 4.000, odnosno 1.9 odsto, se vratilo u svoje domove", naveo je Dačić.

Naglasivši da zajednički rad nema apsolutno nikakvu alternativu, Dačić je istakao da rešavanje kompleksnih izazova sa kojima se suočavamo može da bude uspešno samo ukoliko udružimo napore i uspemo da delujemo uz puno poštovanje osnovnih vrednosti, principa i preuzetih obaveza OEBS-a. 

Ozbiljnost i složenost izazova sa kojima se suočava evromediteranski region je takva da njih ne može da rešava sama jedna država niti organizacija, upozorio je ministar.

Neophodno je, smatra Dačić, da zajednički razvijamo sveobuhvatna, humana i održiva rešenja i na taj način zadovoljimo potrebe u pogledu osnovnog ljudskog dostojanstva i zaštite izbeglica, štiteći ljudska prava svih, ali u isto vreme garantujući i bezbednost zemalja prihvata.

"Od suštinske je važnosti da se promovišu koherentni regionalni pristupi složenom pitanju migracija oko kojeg su mišljenja podeljena, i na taj način utire put ka zajedničkim konceptima i politikama, i koordiniranom delovanju", naveo je Dačić. 

Zaključujući svoje obraćanje, Dačić je naglasio da Srbija ostaje posvećena održavanju i jačanju saradnje sa mediteranskim partnerima, uključujući okvir OEBS-a, u svakoj prilici kada je Organizacija u mogućnosti da kroz svoj sveobuhvatni pristup bezbednosti pruži pomoć.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво